Talous

Motorola halkaistaan kahdeksi eri pörssiyhtiöksi

Itsenäisten yhtiöiden nimistä epäselvyyttä

Tilaajille

Talousvaikeuksissa rämpivä amerikkalainen Motorola pilkotaan kahdeksi itsenäiseksi pörssiyhtiöksi.

Pahasti tappiolliset matkapuhelimet siirretään itsenäiseen yhtiöön, ja toiseen sijoitetaan Motorolan verkko- ja yritysratkaisut.

Motorolan toimitusjohtaja Greg Brown ei suostunut keskiviikkona pidetyssä puhelinkonferenssissa paljastamaan mitään uusien yhtiöiden nimistä. Hänen mukaansa molemmat yhtiöt pyrkivät jollakin tavalla hyödyntämään Motorolan tavaramerkkiä.

Investointipankki Nomuran analyytikko Richard Windsor veikkaa, että Motorolan tavaramerkki annetaan matkapuhelinyhtiölle.

"Tavaramerkin arvo on paljon suurempi matkapuhelimille kuin verkko- ja yritysratkaisuille." Yksi vaihtoehto voisi olla, että Motorola löytää matkapuhelimilleen yhteistyökumppanin, jolle se myy osan tulevasta kännykkäyhtiöstä. Se voisi osittain ratkaista myös nimipulman. Windsor ei pidä ajatusta todennäköisenä.

"Kaikki muistavat, miten BenQ poltti näppinsä ostamalla Siemensin tappiollisen kännykkäyksikön." Viime vuonna matkapuhelinyksikkö tuotti Motorolan liikevaihdosta 52 prosenttia. Verkko- ja yritysratkaisut olivat voitollisia, mutta niidenkin tuloskehitystä voi horjuttaa kuluvana vuonna Yhdysvaltojen talouden taantuma.

Tieto pilkkomisesta ei ollut yllätys. Yhtiö ilmoitti jo tammikuun lopussa selvittävänsä kännyköiden siirtämistä erilliseen yhtiöön.

Uutinen ei myöskään heiluttanut Motorolan osakekurssia New Yorkissa.

Pääsyynä liiketoimintojen eriyttämiseen on Motorolan osakekurssin juuttuminen pohjalukemiin matkapuhelinyksikön massiivisten ongelmien takia.

Toimitusjohtaja Greg Brown sanoikin keskiviikkona järjestetyssä puhelinkonferenssissa, että liiketoimintojen jakamisella kahteen eri yhtiöön pyritään nostamaan yhtiön omistaja-arvoa eli osakekurssia.

Motorolan nykyisen osakkeen kohtalosta Brown ei myöskään suostunut kertomaan vielä mitään.

Osansa pilkkomiseen on todennäköisesti yritysvaltaajana tunnetulla sijoittajalla Carl Icahnilla. Hän on useaan kertaan vaatinut matkapuhelinyksikön erottamista emoyhtiöstä.

Brown kieltäytyi keskiviikkona sanomasta mitään Icahnin mahdollisesta osuudesta asiaan. Hän korosti, että päätös tehtiin Motorolan johdon, hallituksen ja ulkopuolisten neuvonantajien selvitysten perusteella.

Carl Icahn on vajaan seitsemän prosentin omistusosuudellaan Motorolan toiseksi suurin osakkeenomistaja. Hän vaatinut neljää ehdokastaan yhtiön hallitukseen, mutta hänelle on tarjottu vain kahta. Se ei ole Icahnille kelvannut.

Motorola on jo käynnistänyt uuden toimitusjohtajan metsästyksen kännykkäyhtiölle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää