Talous

USA:n keskuspankki panee luottokorttiyhtiöitä kuriin

Korttiyhtiöt rankaisevat myöhästyneistä maksuista jättikoroilla

Tilaajille

WASHINGTON. Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke aikoo panna luottokorttiyhtiöt kuriin, koska ne lisäilevät laskuihin tekaistuja kuluja. Ylimääräiset kulut voivat nostaa maksamattomien velkojen vuosikoron jopa 25-35 prosenttiin.

Keskuspankki haluaa lopettaa korttiyhtiöiden temppuilun eräpäivillä niin, että ne eivät pääse perimään aiheettomia myöhästymiskuluja ja rangaistusmaksuja.

Bernanken mukaan uusilla säännöillä on tarkoitus luoda reilummat peruslinjat, joiden puitteissa luottokorttiyhtiöt toimivat. Myös kongressissa on menossa samansuuntainen lakihanke, jonka taakse kerätään nimiä.

Luottokorttiyhtiöt ja niiden takana olevat pankit arvostelevat viranomaisia ja poliitikkoja uudesta säätelyinnosta, joka vaikeuttaa niiden liiketoimia.

Yhdysvaltain pankkiyhdistyksen toimitusjohtaja Edward L. Yingling sanoo, että "keskuspankki tunkeutuu väkisin markkinoiden hinnoitteluun ja tuotetarjontaan".

Hänen mielestään Bernanken vaatimukset johtavat vähenevään kilpailuun, valinnanvaraan ja kalliimpiin kuluttajahintoihin ja siihen, että korttien myöntäminen vaikeutuu juuri nyt, kun ihmiset tarvitsevat luottoa selvitäkseen.

Kuluttajien parissa keskuspankin toimet saavat kannatusta. Clevelandista Washingtoniin liikematkalle tulleet Gerald Rymont, Bill Valentik ja John Kobunski sanovat, että luottokorttiyhtiöt houkuttelevat laskutusansoihinsa ihmisiä, joilla on muutenkin vaikeuksia saada rahat riittämään.

Gerald Rymont paheksuu, että ihmisille uskotellaan uuden nollakorolla toimivan luottokortin olevan pelastus.

"Todellisuudessa se voi olla ansa, joka vetää tilanteen yhä kireämmälle. Jos asiakas myöhästyy maksuissaan uudelle korttiyhtiölle, se nostaa myös vanhan kasaantuneen velan vuosikoron jopa 25-30 prosenttiin." Bill Valentik sanoo, että luottokorttiyhtiöiden kanssa on oltava tosi varovainen. Jos korttimaksu myöhästyy yhden ainoan päivän, vuosikorko voi pompata 25 prosenttiin 8-9 prosentista - eikä se koske pelkästään yhtä korttia, vaan myös kaikkien muiden korttien korko nousee. Korttiyhtiöt vaihtavat tietoja keskenään ja rankaisevat joukolla myöhässä olevaa.

Amerikkalaisten kuluttajien liiton mukaan 60 prosenttia ihmisistä antaa luottokorttivelan kasaantua. Asiakasta kohti velkaa on keskimäärin 11000 euroa. Kuluttajien korttivelat ovat kasvaneet vuodesta 1990 nelinkertaisiksi ja ovat nyt 550 miljardia euroa.

Korttiyhtiöille tuottoisin asiakas raahaa vuodesta toiseen isoa korttivelkaa ja myöhästelee sen maksussa. Häntä voidaan rangaista myöhästymismaksuilla ja korkeilla koroilla.

Luottokorttiyhtiöt eivät edellytä, että asiakkaat maksavat joka kuukauden lopussa laskunsa. Niille riittää, kun asiakas hoitaa kuun lopussa kaksi prosenttia kasaantuneesta velasta tai parinkymmenen dollarin nimellisen lyhennyksen, mutta näistä maksuista ei saa myöhästyä.

Massachusettsilainen kuluttajien järjestö laski 5000 dollarin velanmaksun kestävän 27 vuotta, jos korko on 16 prosenttia ja jos asiakas maksaa vain vähimmäismäärän.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää