Talous    |   NÄKÖKULMA

Optimistit heräsivät jälleen

Tilaajille

tukholma. Osakekurssit ovat olleet varovaisessa nousussa viime päivinä eri puolilla; Helsingissä, Tukholmassa, New Yorkissa.

Optimistit ovat heränneet, jälleen kerran. Viimeksi he intoilivat keväällä.

"Kuuden kuukauden kuluessa käänne tapahtuu varmasti ja pörssikurssit lähtevät nousuun", sanoo nyt ruotsalaisen SEB-pankin analyysijohtaja Esbjörn Lundevall.

Kehitys Helsingissä ja Tukholmassa on ollut samanlaista.

Osakkeiden hinnat lähtivät laskuun viime vuoden heinäkuussa. Koko lailla tasan vuosi sen jälkeen, heinäkuun 14. päivänä tänä vuonna, kävivät kurssit toistaiseksi syvimmillään.

Helsingin pörssin yleiskehitystä kuvaava Portfolioindeksi oli laskenut siihen mennessä 31 prosenttia. Tukholman pörssi oli sukeltanut 40 prosenttia.

Vertailun vuoksi: vuosituhannen vaihteen pörssikuplan pihistyä tyhjäksi olivat Helsingin pörssin osakkeet halventuneet keskimäärin 55 prosenttia.

Viime päivien kurssinousun pääsyynä on pidetty öljyn hinnan laskua. Halventunut öljy hidastaa yritysten kustannusten nousua, ja hintojen nousu myös kuluttajille maltillistuu. Yleinen talouskasvu ei ehkä olekaan vaarassa pahasti.

Toinen syy varovaiseen optimismiin on päättymässä oleva pörssiyhtiöiden tulosten julkistus toiselta vuosineljännekseltä.

"Tuloskierros osoitti, että pohja on ehkä nähty. Luvut ovat olleet melko lailla odotettuja, ja yleisesti uskotaan, että ensi vuosi olisi yrityksille jo parempi", sanoo Pohjolan Pankin seniorianalyytikko Pekka Spolander.

Spolander ei kuitenkaan ennusta käännettä. "Uusien makrotalouslukujen valossa näyttää yhä haastavammalta se, että yritysten tulokset olisivat tosiaan ensi vuonna tätä vuotta parempia." Näitä lukuja ovat muun muassa hidastunut, peräti pysähtynyt talouskasvu sekä hintojen nousu.

Lundevallin mukaan kehno talouskehitys on jo hinnoiteltu osakekursseihin.

Pörssikurssit kulkevat yleensä puolisen vuotta reaalitaloutta edellä. Se tukee ruotsalaisnäkemystä.

Spolanderin mukaan pörssikäänne riippuu tunnelmasta, ei talouden tunnusluvuista.

"Siksi sen ennustaminen on vaikeaa. Yleensä sen näkee vasta jälkeenpäin." Yhtä mieltä asiantuntijat ovat siitä, että lähes mittarilla kuin mittarilla katsottuna osakkeet ovat Helsingissä ja Tukholmassa aliarvostettuja, siis halpoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää