Talous    |   FINANSSIKRIISI

Islannissa pankkikriisi suisti osakekurssit ennätykselliseen syöksykierteeseen

Pääministeri Haarde vaitonainen mahdollisista fuusioista

Tilaajille

reykjavik. Sijoittajien vimma päästä eroon islantilaispankkien osakkeista suisti Reykjavikin pörssin ennen näkemättömään syöksyyn tiistaina. Nasdaq OMX -pörssin indeksi oli päivän päättyessä 16,59 prosenttia miinuksella.

Samaan aikaan Reykjavikissa esitettiin arveluja, että hallitus ja maan suurin pankki Landsbanki valmistelisivat jonkinlaista pankkifuusiota alan järjestämiseksi uudelleen.

"Koskaan emme ole nähneet tällaista pudotusta. Ja kaupankäynti on ollut vilkasta", sanoi meklari Hermann Thrainsson pörssin kaupankäyntihuoneessa.

Romahduksen taustalla oli Glitnir-pankin kansallistaminen edellisenä päivänä ja epävarmuus siitä mitä huippukorkeiden korkojen ja laskevan kruunun riivaamalle Islannin kansantaloudelle oikein tapahtuu.

Islannin hallitus ei halunnut sanoa mitään mahdollisista järjestelyistä pankkialalla.

"Minä en tiedä tuleeko pankkifuusio. Te tiedätte, että eilen tapahtui Glitnirin osittainen haltuunotto. Mitä tulee yhdistämisiin, tilanne on epäselvä", pääministeri Geir Haarde sanoi toimittajille hallituksen normaalin istunnon jälkeen. Haarde kiisti, että hallitus kävisi muodollisia keskusteluja Landsbankin kanssa alan järjestelyistä.

"Olen tavannut Landsbankin ihmisiä, mutta teen niin muutenkin riippumatta tästä tilanteesta", Haarde sanoi.

Islannin hallitus otti maanantaina noin 600 miljoonalla eurolla 75 prosentin osuuden Glitniristä.

"Tuo vastaa kuudesosaa maan valuuttavarannosta", pohdiskeli talouslehti Vidskiptabladidin päätoimittaja Haraldur Johannessen.

Johannessenin arvion mukaan jonkinlainen pankkifuusio tekisi tilanteelle hyvää. Aggressiivisesti ulkomaille rantautuneet islantilaispankit ovat suhteettoman suuria Islannin kokoon verrattuna. Arveluissa on tähän saakka esitetty lähinnä Landsbankin ja Straumur-investointipankin yhdistymistä.

"Selvästikin finanssimarkkinat ovat valtavassa myllerryksessä", pääministeri Haarde sanoi. Tilanne Islannissa ei ole ainutlaatuinen, mutta sillä on negatiivinen vaikutus, koska pankkiala on niin suuri kansantalouteen nähden." Hän ei kommentoinut, riittävätkö hallituksen rahkeet uusiin pelastustoimiin, jos muitakin pankkeja uhkaa kaatuminen.

"En halua keskustella sellaisesta mahdollisuudesta. Se on täysin hypoteettista. Minä pidän Glitniriä erityistapauksena." Luottokelpoisuuden arviointiyhtiö Fitch laski tiistaina arviotaan Landsbankin ja Islannin kyvystä selviytyä tilanteesta.

Toinen luottokelpoisuuden arvioija, Moody's, laski Glitnirin luokitusta ja pani kaksi muuta islantilaispankkia tarkkailulistalle mahdollista reittauksen alentamista varten.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää