Talous

Autojen vienti Suomesta Venäjälle hyytyy nopeasti

Satamat täyttyvät, kun autokuljetukset romahtivat

Tilaajille

Autojen vienti Suomen satamista Venäjälle hyytyy nopeasti, koska autokauppa on hiipumassa finanssikriisin takia. Uusien henkilöautojen kuljetukset itään ovat romahtaneet viime viikkoina.

Kuljetukset Hangon satamasta itään ovat kutistuneet alle puoleen entisestä. Kotkasta lähtee tullin ennusteen mukaan tällä viikolla kohti itärajaa 350 autonkuljetusrekkaa, kun keskimäärin niitä on tänä vuonna lähtenyt yli 200 päivässä.

"Näyttää aika huonolta", kertoo Hangossa toimivan autologistiikkayhtiön Assistorin toimitusjohtaja Tom Wires.

Satamien autokentät alkavat olla täynnä, koska tehtaiden toimitukset satamiin on sovittu jo ennen kuin kysyntä on alkanut Venäjällä hiipua.

Autoja kuljettavan Wilhelmsen Wallenius Logistics Finlandin toimitusjohtaja Kimmo Särmäkari kertoo, että autoille etsitään nyt "epätoivoisesti" uusia reittejä.

"Myynti on hyytymässä, koska myös rahoitus on hyytymässä", hän sanoo.

Venäjän suurimman autonvalmistajan Avtovazin johtaja Yann Vincent varoitti aiemmin tässä kuussa Financial Times -lehdessä, että lainahanojen kiristyminen tietää pulmia sekä myyjille että ostajille.

Kauppiaat painavat jarrua, koska he eivät kykene maksamaan myyntiin ottamiaan autoja. Myös ostointo hiipuu, koska lähes puolet autokaupoista on tehty lainarahalla.

Itäisen tullipiirin päällikön Tommi Kivilaakson mukaan autotransitossa on tapahtunut "äkillinen suunnanmuutos".

Kuljetuksia on yhä enemmän kuin viime vuonna, mutta kasvu on puolittunut kevään 25 prosentista, ja tulevaisuus näyttää olevan arvoitus kaikille alan ammattilaisille.

Autot muodostavat yli kolmanneksen maanteiden kauttakulkuliikenteestä Venäjälle.

Kaupan hyytyminen helpottaa rekkojen aiheuttamia ruuhkia Kaakkois-Suomessa, mutta toisaalta muutos voi tietää menetyksiä myös suomalaisyrityksille. Kauttakulku työllistää tuhansia ja jättää maahan satoja miljoonia euroja.

"Merkit eivät ole rohkaisevia", Kotkan sataman toimitusjohtaja Kimmo Naski sanoo.

Venäjän markkinoille kulkee Suomesta myös runsaasti kodin elektroniikkaa ja muuta kulutustavaraa, mutta kuljetusyrittäjien ja tullin mukaan luottokriisi ei ole ainakaan vielä niissä näkynyt.

Liikennettä voivat vähentää myös hallituksen kaavailut liikennelupien rajoittamisesta ja raskaan liikenteen maksuista. Kuljetusyritysten mielestä reitin luotettavuus on rapissut suunnitelmien takia.

Kimmo Särmäkarin mukaan autonkuljetuksia yritetään siirtää Suomesta muille reiteille pysyvästi.

"Olisi luullut suomalaisten jo oppineen, ettei venäläisten kanssa tehdä kauppaa uhkailemalla", hän sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää