Talous

Kaupat saavat pian veloittaa korttien käytöstä

Pankkikortti edullisin, Diners ja American Express kalleimmat

Tilaajille

Kaupat ja palveluiden myyjät saavat lisätä käyttömaksun laskun loppusummaan, jos asiakas maksaa ostoksensa pankkikortilla, niin sanotulla debit-kortilla tai maksuaikakortilla.

Se voi merkitä joitain kortteja käytettäessä jopa usean prosentin käyttömaksua, kun uusi maksupalvelulaki tulee voimaan marraskuun alussa.

Nykyään kaupat ja palvelujen myyjät ovat leiponeet käyttökulut tuotteiden hintoihin, ja jotkut luottokorttiyhtiöt ovat peräti kieltäneet kauppoja veloittamasta kuluttajaa. Ministeriö taas halusi maksut läpinäkyviksi, koska erilaiset kortit aiheuttavat erilaiset kulut liikkeille.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan edullisimmin kuluttaja maksaa tavallisella suomalaisella pankkikortilla, josta pankit veloittavat nollasta viiteen senttiä tapahtumalta. Tavallinen pankkikortti on tosin syrjäytymässä muutaman vuoden kuluessa.

Uusi eurooppalainen pankkikortti eli niin sanottu debit-kortti on kalliimpi, sillä sen käytöstä Luottokunta perii 0,31 prosenttia laskun loppusummasta. Samanhintaista on Visa Electronilla maksaminen.

Kalleinta maksaminen on maksuaikakorteilla, joista joutuu pulittamaan jopa usean prosentin käyttömaksuja.

Korttiyhtiöiden omien ilmoitusten mukaan Visan ja Mastercardin käyttömaksu on prosentin luokkaa ja esimerkiksi Dinersillä keskimäärin runsaat kaksi prosenttia.

Varakkaisiin kansalaisiin keskittyvä American Express ei suostu kertomaan käyttömaksuaan, mutta Yleisradion hankkimien tietojen mukaan se voi olla jopa viisi prosenttia ostoksen loppusummasta.

"Erilaisia huhuja liikkuu. Riskimielessäkin joudumme hinnoittelemaan eri lailla", American Expressin maajohtaja Tommi Lassila kuittaa arvelut.

Lisäksi kuluttajien kontolle tulevat vuosimaksut, jotka on toisinaan leivottu pankkien palvelupaketteihin, mutta saattavat kohota American Expressin platinakortin 550 euron vuosimaksuun.

Suomen Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala sanoo, että korttimaksujen käyttöönotolle on tuskin tarvetta, jos kaupoilta veloitettavat prosentit säilyvät kohtuullisina.

"Kohtuuttomuudet onkin hyvä tuoda esiin", Pekkala sanoo.

Myös Finanssialan keskusliiton johtaja Timo Ylitalo uskoo, että ainakaan vähittäiskauppa ei siirry laskuttamaan pankki- tai maksukorttien käytöstä.

Ylitalo epäilee, että harvakseltaan isoja kauppoja tekevät liikkeet kuten autokaupat saattavat veloittaa käyttömaksun.

"Käteisen rahan hallinnointi on kaupalle kuitenkin kaikkein kalleinta eikä siihen halua kukaan palata. Pikemminkin käteisen käytölle pitäisi säätää käyttömaksu", Ylitalo sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää