Talous

Viennin ja kulutuksen supistuminen sysäsivät Suomen taantumaan

Yksityisen kulutuksen nopea pysähtyminen huolestuttaa professoria

Tilaajille

Suomen bruttokansantuote pieneni viime vuoden loka-joulukuussa 2,4 prosenttia edellisen vuoden samasta ajankohdasta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna bruttokansantuote supistui 1,3 prosenttia.

Koska bruttokansantuote pieneni jo heinä-syyskuussakin, Suomi on nyt taantumassa. Yleinen määritelmä taantumalle on, että bruttokansantuote supistuu puolen vuoden ajan.

Helsingin kauppakorkeakoulun kansantaloustieteen professori Matti Pohjola pitää talouskasvun pysähtymisen nopeutta yllättävänä ja huolestuttavana.

"Bruttokansantuotteen odotettua voimakkaampi supistuminen johtui pääasiassa yksityisen kulutuksen vähenemisestä. Sen ei olisi pitänyt vielä pienentyä näin paljon, koska tulot kasvoivat ja työllisyys parani viime vuonna", Pohjola sanoo.

Yksityinen kulutus väheni loppuvuonna 1,2 prosenttia vuoden 2007 loka-joulukuuhun verrattuna.

Kyse on siis siitä, että kuluttajat ovat jo varautuneet taloustilanteen huonontumiseen vähentämällä kulutusta.

"Se on yksilön kannalta ihan perusteltua, mutta kansantalouden kannalta hyvin huonoa." On lähes varmaa, että tänä vuonna ei nähdä vielä mitään merkkejä talouden elpymisestä. Kuluttajien epävarmuus on nyt niin suurta, että rahaa pannaan mieluummin säästöön kuin kulutukseen.

Veronalennuksilla ei Pohjolan mielestä ole juurikaan elvyttäviä vaikutuksia, koska kuluttajien luottamus taloustilanteen paranemiseen on niin heikkoa. Tilannetta ei helpota edes alhainen korkotaso.

"Korkojen alenemisen vaikutus kansantaloudessa näkyy 6-9 kuukauden viipeellä. Julkisten menojen kasvattaminen vaikuttaa vieläkin hitaammin. Ja kun tähän lisätään vielä se, että maailmalta ei ole tullut mitään merkkejä paremmasta, tilanne näyttää synkältä." Murheellisista luvuista huolimatta vielä ei olla lähelläkään sitä vauhtia, jolla talous supistui 1990-luvun laman alkuvaiheessa.

"Vuonna 1991 bruttokansantuote pieneni ensimmäisellä taantumaneljänneksellä neljä prosenttia vuoden 1990 vastaavan aikaan. Koko vuonna 1991 bruttokansantuote supistui kuusi prosenttia vuoteen 1990 verrattuna", Pohjola kertaa.

Koko vuoden bruttokansantuotteen kasvu jäi viime vuonna vain 0,9 sprosenttiin. Vuositasolla bruttokansantuote on edellisen kerran kehittynyt yhtä heikosti vuonna 1993.

Bruttokansantuote eli kokonaistuotanto on tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettu arvo rahassa.

Jyrkintä pudotus oli loppuvuonna viennissä, joka väheni peräti 14 prosenttia loka-joulukuuhun 2007 verrattuna. Palveluiden vienti romahti 29 prosenttia ja tavaroiden vienti kymmenen prosenttia. Julkiset kulutusmenot sitä vastoin lisääntyivät 1,7 prosenttia, mikä vähäisessä määrin lievensi talouden vajoamista. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen perjantaina julkaisemiin ennakkotietoihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää