Talous

Suomalaiset siirtyvät tuottamaan halpaa ruokaa Pietarissa

Taantuman takia venäläiset ostavat nyt perustuotteita

Tilaajille

Pietari. Tuoreen leivän tuoksu leviää nenään, kun linjat suoltavat halvimpia leipälaatuja Fazerin omistamassa Hlebnyj dom -nimellä toimivassa leipomossa Pietarissa.

Kaupan hyllyllä noin 40 senttiä maksavan ruisleivän tuotanto on kaksinkertaistettu, sillä venäläinen kuluttaja on siirtynyt entistä halvemman ruoan ostajaksi.

"Aiemmin ostimme lihaa, suklaata ja Valion Viola-sulatejuustoa niin paljon kuin halusimme. Enää niihin ei ole varaa", sanoo Robija Mirzojeva, 38, Pjatjorotška-ruokakaupassa Pietarissa.

Tadžikistanista Pietariin muuttaneella perheellä on tiukkaa rahan kanssa, koska Mirzojevan miehen palkat rakennustöistä on jätetty maksamatta.

Yhteensä Hlebnyj domin tuotanto on pudonnut 10-15 prosenttia.

Myös halvan leivän myynti on yllättäen kokonaisuudessaan vähentynyt, koska arviolta sadat tuhannet Mirzojevien tapaiset siirtotyöläiset ovat lähteneet Pietarista takaisin kotimaihinsa. He olivat leivän suurkuluttajia.

"Kuten muissakin elintarvikkeissa, leivässä kysyntä on siirtynyt perustuotteisiin. Se tarkoittaa pienempiä kilohintoja, mikä näkyy myynnissä", sanoo Fazer Venäjän toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen.

Suomalaisia ruoanviejiä ja -tuottajia vaivaavat ruplan heikko kurssi ja ongelmat lupahallinnon kanssa.

Fazer jarruttaa uutta leipomoinvestointiaan Vsevoložkissa Leningradin alueella. Taantuman vuoksi leipomon kokoa harkitaan uudelleen.

Lupia vesi- ja viemäriverkoston rakentamiseen ei ole saatu, joten aikataulu on auki.

Atrian suurinvestointi uuteen lihajalostetehtaaseen Pietarin ja Leningradin alueen rajalla nytkähti perjantaina eteenpäin, kun YIT ilmoitti saaneensa luvat vesi- ja viemäriputkille.

"Tämän vuoden loppuun mennessä otamme käyttöön uuden makkaratehtaan", lupasi Atria Venäjän ostojohtaja Daniel Stenberg perjantaina.

Viivästyminen johtui Pietarin ja sitä ympäröivän Leningradin alueen kiistasta. Pietari ei ole suostunut yhdistämään tehtaan putkia omaan vesijohto- ja viemäriverkostoonsa, koska Leningradin alue on kaupungista erillinen hallintoalue.

Sen pitäisi Pietarin mielestä vastata alueelle investoineista yrityksistä.

Paulig ja Atria ovat nostaneet hintoja korvatakseen tappiot, joita koituu ruplan devalvoitumisesta. Ruplan arvosta on huvennut noin kolmannes viime vuoteen verrattuna.

Valio on pitänyt hintansa viime syksyn tasolla.

"Maitotaloustuotteista ei saisi nyt missään päin maailmaa hyvää hintaa. Meidän on pakko pitää viennin volyymi yllä ja myydä. Siksi emme ole nostaneet hintoja", sanoo Valion Venäjän-toiminnoista vastaava toimitusjohtaja Mika Koskinen.

Harvinaisempia tuotteita jotkut kaupat ovat tiputtaneet pois valikoimistaan, mutta venäläiselle tutut Valion voi ja Oltermanni myyvät hyvin.

Lähikaupassaan Jekaterina Ulakova, 35, poimii hyllyltä vain Venäjälle vietävän rasvaisen Oltermannin koriinsa.

"Minuun kriisi ei ole vaikuttanut. Ostan Oltermannia, koska pidän siitä", kirjanpitäjä Ulakova sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää