Talous

Italia ponnistelee takaisin ydinvoimaan

Piemonten kuvernööri ei aio sallia ydinvoimaloita alueellaan

Tilaajille

FIRENZE. Italian keskustaoikeistolainen hallitus viitoittaa Italian tietä takaisin ydinvoimaan. Tšernobylin onnettomuuden jälkiaallossa kokonaan ydinvoimaloistaan luopunut Italia on asettanut tavoitteekseen tuottaa lähitulevaisuudessa neljänneksen sähköntarpeestaan ydinvoimalla.

Tavoitteeseen pääseminen edellyttää noin kymmenen Olkiluoto 3:n kaltaisen ydinvoimalan rakentamista.

Italian hallitus perustelee mittavaa ydinvoimahankettaan muun muassa ilmastopolitiikalla, tarpeella vähentää ulkomaista energiariippuvuutta sekä korkeilla kuluttajahinnoilla.

Italia tuottaa nyt 74 prosenttia sähköstään polttamalla ulkomailta tuotuja fossiilisia polttoaineita, joista merkittävin on venäläinen maakaasu.

Italia on myös Euroopan suurin sähkön tuoja. Se ostaa 13 prosenttia vuotuisesta sähköntarpeestaan Sveitsistä ja Ranskasta.

Sähkön kuluttajahinnat ovat Italiassa huomattavasti eurooppalaista keskitasoa korkeammat. Erityisen kallista sähkö on paljon sähköä kuluttavalle teollisuudelle.

Hallituksen ratkaisu näihin ongelmiin on ydinvoima, ja ydinvoimaa puoltaa myös vaikutusvaltainen teollisuus- ja työnantajajärjestö Confindustria.

Ydinvoimaa kritikoivat pitävät kolmannen sukupolven ydinvoimaan perustuvaa energiastrategiaa vanhanaikaisena jo syntyessään ja pelkäävät sen vähentävän investointeja uusiutuvaan energiaan.

"Italia on päättänyt tulla taas kerran jälkijunassa. Nyt pitäisi keskittyä uusiutuvan energian teknologioihin tai neljännen sukupolven ydinvoimaan. Tuulienergiaa pystytään Italiassa tekemään samalla hinnalla kuin ydinenergiaa", Confindustrian entinen varapresidentti Pasquale Pistonio sanoi tv-haastattelussa.

Ympäristöjärjestö Legambiente puolestaan on huolissaan ydinjätteiden käsittelystä. Teollisuusjätteiden käsittely on Italiassa usein järjestäytyneen rikollisuuden kontrolloimaa miljardibisnestä, ja eri mafiajärjestöt hautaavat Italian maaperään ja meriin vuosittain tuhansia tonneja ihmisille ja ympäristölle vaarallisia jätteitä.

Italian parlamentti hyväksyi äskettäin hallituksen suunnitelman neljän ydinvoimalan rakentamisesta ja velvoitti hallituksen osoittamaan voimaloille sijoituspaikat kuuden kuukauden kuluessa. Tätä voisi pitää Italian ydinvoimapelin alkuvihellyksenä.

Ensimmäisen vastapelurin hallitus sai Piemonten kuvernööristä Mercedes Bressonista, joka vakuutti La Repubblica -lehdessä estävänsä kaikin mahdollisin keinoin ydinvoimaloiden sijoittamisen Piemonteen.

Maanjäristysherkässä Italiassa ydinvoimaloiden sijoituspaikoiksi soveltuisivat parhaiten Sardinian, Piemonten, Lombardian ja Apulian alueet. Merkittävää maankäyttövaltaa alueillaan käyttävät kuvernöörit saattavat torpata hallituksen suunnitelmat.

Silvio Berlusconin hallitus on luvannut, että ensimmäisen uuden ydinvoimalan perustukset Italiassa valetaan viimeistään hallituskauden loppuun mennessä 2013, ja että omaa ydinsähköä virtaa Italian verkossa 2020. Sitä varten Italiaan perustetaan nyt kiireellä säteily- ja ydinturvallisuutta valvovaa viranomaista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää