Talous

Valvoja kauppojen laatumerkistä: "Uskomattoman huono idea"

Evira haluaisi rangaista laadusta lipeäviä surullisella hymiöllä

Tilaajille

Käytännön elintarvikevalvontaa hoitava Helsingin ympäristöterveyspäällikkö Antti Pönkä tyrmää elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ehdotuksen laatumerkin liimaamisesta ruokakauppojen ovenpieliin.

Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio esitti Ylen haastattelussa, että laadusta hyvin huolehtivat kaupat palkittaisiin hymynaama-tarralla, kehnosti asioista huolehtivia rangaistaisiin surullisella ruttunaamalla. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk) sanoi STT:lle suhtautuvansa ideaan periaatteessa myönteisesti.

Merkki olisi Eviran ylitarkastaja Anne Fagerlundin mukaan hyvä keino julkistaa valvonnan tulokset kuluttajille ja noudattaisi EU:n avoimuuden periaatetta.

Laatumerkki on Pönkän mukaan uskomattoman huono ajatus. Merkitseminen olisi hänen mielestään "äärettömän epäoikeudenmukaista ja sattumanvaraista". Aivan kuin arpapeliä, koska yksittäinen tarkastus ei kerro totuutta myymälän todellisesta laadusta.

"Helsinki ei lähde mukaan", Pönkä vakuuttaa.

Myös kauppaa edustavan Päivittäistavarakauppa-yhdistyksen mukaan hymy-merkkien käyttöönottoa on syytä harkita vasta sen jälkeen kun kunnallinen elintarvikevalvonta on saatu riittävän yhtenäiseksi ja tasokkaaksi. Näin taattaisiin kaupan oikeusturva koko maassa.

Evira myöntää, että merkin käyttö voi olla rankka keino. Siksi elintarvikevalvonnalla tulisi olla riittävästi resursseja palauttaa huono naama hymynaamaksi, jos tilanne muuttuu.

Kauppiaan pitäisi pystyä osoittamaan, että hän on korjannut tilanteen, jolloin haitta ei olisi kohtuuton.

Helsingissä eniten terveystarkastuksia tehdään elintarvikkeita tuottavissa laitoksissa ja erilaisissa ravintoloissa. Kauppojen tarkastukset keskitetään työvoiman puutteessa sellaisiin myymälöihin, joissa käsitellään esimerkiksi raakaa lihaa tai kalaa.

Kauppojen laadun valvonta perustuu omavalvontaan. Tarkastajat puuttuvat asiaan, jos omavalvonnassa on puutteita tai tarkastaja on havainnut huomautettavaa. Jos ongelmia ei korjata, voidaan määrätä uhkasakko. Helsingissä kaupalle määrätyt uhkasakot ovat harvinaisia, koska suomalaiset ovat Pönkän mukaan tunnollisia ja hygienia erinomainen Toisaalta hänen mukaansa missään muualla ei ole yhtä löperöä lainsäädäntöä kuin Suomessa, jossa elinkeinonharjoittajaa on pakko kuulla ennen uhkasakon määräämistä. Yleensä kaikki kieltävät Pönkän mukaan väärinkäytökset.

Kaupoissa ei Pönkän mukaan ole juurikaan ongelmia, eikä todellisuus hänen mielestään vastaa viime päivinä esiin tullutta kuvaa.

Vaikka marinoidusta lihasta ei ole tullut Suomessa epidemioita, ei Pönkä osta lähinnä makusyistä valmiiksi marinoitua lihaa. "Siinä myydään kalliilla halpaa tavaraa. Marinadeissa on myös aineosia, jotka tappavat bakteereita." Päivän kysymys: Luotatko vielä tuoretiskien tuotteisiin?

HS.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää