Talous    |   kohti Kööpenhaminaa

Eloranta: Kööpenhaminasta voi tulla yhtä vaikea kuin Dohasta

Dohan kauppa- neuvotteluja on nyt käyty kymmenen vuotta.

Tilaajille

YK:n ilmastokokous 7.-18. 12. 2009 Eloranta: Kööpenhaminasta voi tulla yhtä vaikea kuin Dohasta Kööpenhaminan suuresta ilmastokokouksesta voi pahimmillaan tulla yhtä suuri epäonnistuminen kuin Maailman kauppajärjestön WTO:n niin sanotusta Doha-kierroksesta. Näin pelkää Metso-konsernin toimitusjohtaja ja Kansainvälisen kauppakamarin Suomen-puheenjohtaja Jorma Eloranta.

Dohan neuvottelukierrosta on nyt käyty melkein kymmenen vuotta. Monet kerrat osanottajat ovat jo julistaneet tehneensä tai melkein tehneensä läpimurron. Aina on jälkeenpäin havaittu, ettei mitään sopimusta syntynyt.

Eloranta rinnastaa Dohan ja Kööpenhaminan toisiinsa, koska molemmissa on kyseessä monimutkaisista, maailmanlaajuisista sopimusyrityksistä. Kööpenhaminassa yritetään vielä vaikeampaa kuviota, kun kyseessä on kansainvälisen kaupan sijasta yhteisen ilmakehän hallintapyrkimys.

Eloranta ei kuitenkaan halua esiintyä pessimistinä, vaan tahtoo uskoa, että poliitikoilla on kykyä ja halua kompromisseihin ja konsensukseen, joilla Dohan esimerkki väistetään.

Kaikkia osapuolia sitovan sopimuksen syntymiseen Kööpenhaminassa eivät monetkaan enää luota. Eloranta pitäisi tyydyttävänä tuloksena myös riittävän kattavaa julistusta, jos siihen liittyy velvoite juridisesti sitovan sopimuksen tekoon kohtalaisen ripeässä aikataulussa, esimerkiksi vuoden kuluessa.

Dohan-kierroksella on kompasteltu moniin kysymyksiin, mutta suurimpia ovat olleet pitkälle teollistuneiden maiden ja kehittyvien maiden erilaiset näkemykset kaupan esteistä ja edistämisestä.

Kehittyvät maat katsovat teollistuneiden maiden ajavan omia itsekkäitä etujaan ja antavan liian vähän periksi. Sama asetelma voi toistua Kööpenhaminan kierroksella.

Yhdysvallat ja EU ovat WTO-neuvotteluissa kiistelleet maataloustuotteiden kaupasta. Myös ilmastoneuvotteluissa näiden kahden välille voi nousta erimielisyyksiä varsinkin, jos EU haluaa esiintyä mallina ja edelläkävijänä ja tyrkyttää muille omia ratkaisujaan sellaisenaan.

"Olisi hienoa, jos EU pystyy myymään muille esimerkiksi oman päästökauppamallinsa, mutta en oikein usko niin haastavan tehtävän onnistumiseen. Kohtalaiseen sopimukseen pääseminen edellyttää konsensushakuisuutta ja kansallisten tarpeiden ja olosuhteiden huomioimista, monien palikoiden yhdistämistä." Globaalin konepajakonsernin vetäjänä ja insinöörinä Eloranta uskoo perimmäisen ratkaisun löytyvän kehittyneestä teknologiasta, joka tuo kaikille teollisuuden aloille mahdollisimman ympäristö- ja energiatehokkaat tuotantotavat.

Hän toivoo Kööpenhaminan johtavan raamisopimukseen, joka mahdollistaa globaalisti parhaan mahdollisen teknologian käyttöönoton kaikkialla.

Jos Kööpenhamina epäonnistuu ja siitä tulee uusi Doha, se voi Elorannan mukaan johtaa protektionismin ja oman tuotannon suojeluun. Suomen tapaiselle pienelle ja vientiriippuvaiselle maalle se olisi tappio.

Kööpenhaminassa pyritään tulokseen ja epäilemättä kokouksen poliittiset osanottajat julistavat sen jopa tapauksessa aluksi menestykseksi. Todellinen pitävyys testataan kuitenkin ajan mittaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää