Talous

Työttömiä odotuksia vähemmän

Ekonomistien mielestä taloustilanne ennusti rumempia lukuja

Tilaajille

Työttömyys lisääntyy ensi syksyyn saakka, mutta sen jälkeen alkaa helpottaa, arvioivat kansantalouden kehitystä seuraavat johtavat ekonomistit.

Heidän mielestään työttömiä on suhdanteeseen nähden odotuksia vähemmän. Ekonomistit sanovat, että tilanne voisi olla paljon pahempi.

Tilastokeskus ja työministeriö julkistivat tiistaina tammikuun työllisyysnumerot. Tilastokeskuksen mukaan työvoimasta oli vailla työtä 9,5 prosenttia. Se on 2,6 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten ja 1,6 prosenttiyksikköä enemmän kuin viime joulukuussa.

Tilastokeskuksen mukaan tammikuussa oli 250000 työtöntä.

Työministeriö kertoo, että työvoimatoimistoihin oli tammikuussa kirjautunut 297000 työtöntä työnhakijaa. Se oli 4000 vähemmän kuin joulukuussa. Ministeriön viesti on, että työttömyyden kasvu tasaantui.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) talouspolitiikasta vastaavan johtajan Jussi Mustosen mielestä työttömyysaste on odotuksia parempi. "Tilanne ei ole muuttunut niin huonoksi kuin olisi voinut kuvitella." Mustosen analyysin mukaan apua on saatu työaikajoustoista ja lomautuskäytännöistä.

"Työtunneilla mitattuna työpanos on pudonnut nuppilukuja enemmän. Se olisi parempi tapa katsoa tuotannon ja työpanoksen välistä yhteyttä. Tuottavuus on pudonnut", hän sanoo.

Mustonen ennustaa, että työllisyystilanne heikkenee yhä. EK:n kyselyjen mukaan yritysjohtajien työllisyysnäkemykset ovat negatiivisia.

Viime syksynä ekonomistit kuuluttivat laman päättyneeksi, mutta työvoiman tarjonta ylittää edelleen kysynnän.

"Mennään pitkälle vuoden loppupuolelle, ehkä ensi vuoteen, kun tilanne alkaa parantua. Se riippuu aika paljon maailmantalouden kehityksestä." Nuorisotyöttömyys on Mustosen mukaan vakava uhka. "Jos nuoret eivät pääse tavanomaiseen rytmiin, heille jää päälle syrjäytymisen reitti." Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajan Jaakko Kianderin mielestä työttömyys on kehittynyt maltillisesti, "kun taustalla on niin suuri tuotannon pudotus".

Kianderin mukaan matalat korot ovat edistäneet työllisyyden hoitoa. "Se on jatkanut kuluttamista, mikä on pitänyt yllä kaupan ja palvelualojen työllisyyttä." Hän ennustaa, että työllisyys heikkenee kesään asti. Keväällä työttömyysaste kohoaa kaksinumeroiseksi, kun opiskelijat hakeutuvat opinahjoistaan työmarkkinoille. "Syksyllä työllisyys alkaa kohentua." Kiander ei näe nuorisotyöttömyyttä yhtä vaikeana ongelmana kuin EK:n Mustonen. "Nuorilla on tällaisessa tilanteessa mahdollisuus mennä opiskelemaan ja välttää työttömyys." Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) ennustepäällikön Pasi Sorjosen mukaan työttömiä on odotuksia vähemmän siksi, että työvoima on vähentynyt. "Ihmisiä on lähtenyt eläkeputkeen, opiskelemaan tai kotiin." Etlan työttömyysennuste tälle vuodelle on 11 prosenttia. "Näyttää siltä, että sitä joudutaan vetämään alaspäin", Sorjonen sanoo.

Hän kiittää yritysten sopeutumiskykyä vaikeassa tilanteessa.

"Joustoja on löytynyt, minkä avulla yritykset ovat kyenneet pitämään toimintansa kunnossa. Tilanne on aivan erilainen kuin 1990-luvun suuressa lamassa." Sorjosen mukaan lomautusten kierrättäminen on yritysten etujen mukaista. "Ne pystyvät säilyttämään itsellään entisen työntekijäpoolin. Jos ihmiset potkittaisiin pellolle, ammattitaito näivettyisi pikku hiljaa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää