Talous    |   Analyysi

Riskipeli osakkeilla kannatti

Tilaajille

Suomen toiseksi suurin eläkeyhtiö Ilmarinen oli viime vuoden riskipelaaja numero yksi. Työeläketurvan hoitaja piti kiinni osakesalkustaan, vaikka pörssikurssien lasku söi laskennallista sijoitusvarallisuutta ennätystahtiin maaliskuun lopulle asti: miljoona euroa joka työtunti.

Ilmarisessa varmasti hikoiltiin, kun jopa Suomen suurin eläkeyhtiö Varma heitti osakesijoituksensa käytännössä pihalle.

Varmassa rakenneltiin suojauksia ja sijoitettiin monimutkaisiin hedge- eli riskirahastoihin, joita oli enemmän kuin osakkeita.

Suomen suurin suomalaisten pörssiosakkeiden omistaja Ilmarinen tuntui jäävän näkemyksensä kanssa yksin - aina keväthangille asti.

Huhtikuussa hikoilu Ilmarisessa loppui ja huolissaan saivatkin olla osakesalkkuaan tyhjentäneet eläkesijoittajat. Orastava pörssinousu vahvistui syksyllä, ja loppuvuonna 2009 Ilmarisen johto sai huokaista helpotuksesta: inflaatiosta putsatut tuotot olivat historian parhaat, 16,5 prosenttia.

Tuotoissa Ilmarinen hakkasi jopa Varman, joka joutuikin kesällä pikku hiljaa kasvattamaan osakesalkkunsa kokoa.

Edellisvuonna 2008 olikin tehty toisenlainen merkkiteko: noin 20 prosentin negatiivinen reaalituotto sijoituksille oli eläkeyhtiön historian huonoin.

Kuluneet kaksi vuotta olivat yhdessä ikimuistoiset: kun vuonna 2008 Ilmarisen sijoitussalkku kutistui joka työpäivä keskimäärin 10 miljoonaa euroa, nousi salkun arvo seuraavana vuonna samaan tahtiin.

Huonosti Ilmarinen pärjäsi viime vuonna vain kiinteistösijoittamisessa, jonka tuotto meni kokonaisuudessaan niukasti miinukselle. Suorat kiinteistösijoitukset tuottivat voittoa, mutta lähinnä kansainvälisten kiinteistösijoitusrahastojen 27 prosentin tappio oli murskaava.

Kiinteistösijoittamisen tulevaisuudennäkymätkään eivät ole hääppöiset. Ilmarisen sijoitusjohtaja Timo Ritakallio myönsi keskiviikkona, että useita liikekiinteistöjä uhkaa Suomessa pakkomyynti. Heikkoon kuntoon ajautuneet ulkomaiset kiinteistörahastot joutuvat myymään sijoituksiaan, koska niitä on aikoinaan ostettu jopa 90-prosenttisesti velaksi.

Matalat korot ovat estäneet ongelmien paljastumisen, mutta korkojen nousu loppuvuonna johtaa kiinteistöomistusten uusjakoon, Ilmarisessa uskotaan. Tämä ei ainakaan nosta liikekiinteistöjen hintoja nykyisestä.

Ilmarisen kannalta kyse ei ole katastrofista, sillä kiinteistöt ovat vain noin kymmenen prosenttia koko sijoitussalkusta. Suurin paino eli noin 50 prosenttia on korkosijoituksissa ja 35 prosenttia on osakkeissa.

Parannettavaa Ilmarisella on yhä liikekulujen karsinnassa. Tuore toimitusjohtaja Harri Sailas aloitti kulukuurin vuonna 2006, jolloin vakuutusten hoitoon kului 76 prosenttia siitä summasta, joka tarkoitusta varten kerättiin. Kulut nousivat ja laskivat, mutta viime vuonna palattiin jälleen lähtöruutuun.

Tuomo Pietiläinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää