Talous

Metsäliitto paransi merkittävästi

Osuuskunta kannatti paremmin kuin Stora Enso ja UPM.

Tilaajille

Metsänomistajien Metsäliitto-yhtymän tulos parani reippaasti tammi-maaliskuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan kauteen. Liiketulos ilman kertaeriä oli 96 miljoonaa euroa, kun viime vuonna tappiota tuli 67 miljoonaa euroa.

Metsäyhtiöiden arvojärjestyksessä osuuskunta otti monta askelta ylöspäin. Metsäliitossa sijoitetun pääoman tuotto oli yhdeksän prosenttia, kun UPM jäi neljään ja Stora Enso seitsemään prosenttiin.

Metsäliiton tuottoprosenttia selittää se, että yhtiön konekanta on vanhempaa kuin muille yrityksillä eli siihen on sitoutunut vähemmän pääomaa. Metsäliiton tuotepalettiin eivät myöskään kuulu sanoma- ja aikakauslehtipaperit, jotka kannattavat nyt surkeasti.

Päättynyt kvartaali oli paras pääjohtaja Kari Jordanin kaudella, mikä näkyi hänen olemuksessaan keskiviikon tiedotustilaisuudessa. Vuorineuvoksen oli vaikea kätkeä mielihyväänsä. Hän on johtanut Metsäliittoa viisi ankeaa vuotta.

Metsäliiton avaintuotteita olivat selluloosa ja kartonki. Selluteollisuuden liikevoitto nousi 57 miljoonaan euroon, kun vuosi sitten tappiota kertyi melkein saman verran.

Sellun hinta on vuodessa puolitoistakertaistunut ja massasta on huutava pula. Jordan muistutti, että sellun hinnanlaskut ovat yhtä nopeita kuin nousut.

Murhetta Metsäliitolle aiheuttaa toimistopaperi, jota valmistaa tytäryhtiö M-real. Paperilaji jatkaa strategisessa tarkastelussa, mikä on Metsäliiton peiteilmaisu tuotteesta luopumiselle.

"Olemme valmiita keskustelemaan, jos järkeviä toimialajuttuja löytyy. Isommissa kokonaisuuksissa olisi tolkkua. Olemme panneet merkkivalon päälle", Jordan sanoo.

Metsäliitto ennustaa, että toisella vuosineljänneksellä kannattavuus yhäti paranee. Jordanin mielestä trendi on kääntynyt, mutta kehitys on silti hauraalla pohjalla.

Entisenä pankkimiehenä hän on huolissaan Euroopan finanssimarkkinoista. Jos asiakkaat jäävät odottelemaan Kreikan tilanteen selkiytymistä, kysyntä vaimenee. Se ohentaa myös metsätuotteiden tilausvirtaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää