Talous    |   Kreikan kriisi

Kreikka nieli säästöt itku kurkussa

Kovaääninen muistotilaisuus täytti illalla kadut Ateenassa.

Tilaajille

Ateena. Ainakin parikymmentä tuhatta yksityisen ja julkisen alan palkollista palasi jälleen Ateenan kaduille torstaina illalla, kun maan parlamentti äänesti kreikkalaisia kurittavat säästötoimet voimaan.

Kansanedustajat hyväksyivät säästöpaketin äänin 172-121. Paketti leikkaa julkisen alan palkkoja, heikentää kaikkien eläkkeitä ja nostaa kulutusveroja.

Heikennyksiä vastustavat ammattiyhdistysjohtajat markkinoivat marssia päivällä muistotilaisuutena, mutta ainakin suomalaisittain torstai-illan marssi oli erittäin kovaääninen muistotilaisuus.

"Murhaaja-anarkistit iskivät työtätekevien ihmisten kimppuun", yksityisten alojen ammattiliittojen keskusjärjestön GSEE:n apulaispääsihteeri Stathis Anestis kiteytti Helsingin Sanomille.

Anestis viittasi keskiviikon iskuun, jossa kolme pankkityöntekijää kuoli ilmeisesti anarkistien heittämiin polttopulloihin. Myös nämä pankkityöntekijät olivat GSEE:n jäseniä. Liitto edustaa noin 750000 kreikkalaista.

Poliitikkojen vastaisia iskulauseita huutava väki marssi keskiviikon tapaan parlamenttia kohden. Meno oli kuitenkin huomattavasti rauhallisempi, sillä mellakoitsijoita ei väkijoukossa näkynyt.

Myöhemmin torstaina kreikkalaiset sammuttivat valot yli tunniksi keskiviikon mellakkauhreja kunnioittaakseen.

Mellakkapoliisit olivat torstai-iltana valmiudessa, mutta käyttivät vain vähän kyynelkaasua ja pamppuja kuten keskiviikkona. Maan poliisivoimat ovat olleet hälytystilassa väkivaltaisuuksien vuoksi keskiviikosta lähtien.

Kreikka ryhtyi suremaan mellakkauhreja heti keskiviikkona aamulla. Suurmielenosoituksista toipuvat ateenalaiset pysähtyivät Marfin-pankin kohdalle, jossa kolme työntekijää sai surmansa. Iskussa kuolivat 35-vuotias nainen, 36-vuotias mies ja 32-vuotias, neljännellä kuukaudella raskaana ollut nainen, joten uhreja oli oikeastaan neljä.

Ateenalaiset jättivät pankin eteen kukkia, ja osa surijoista pysähtyi rukoilemaan pankin eteen.

Kuolonuhreja vaatineen tulipalon jälkeen pankin edustalla oli edelleen seinillä anarkistien iskulauseita. Niistä yksi julisti: "Päästäksemme kriisin yli johtajat pitää uhrata".

Kreikkalaisen riippumattoman lehden Kathimerinin mukaan osa anarkisteista oli huudellut satiirisia kommentteja pankin työntekijöille, jotka yrittivät pelastautua liekkimerestä. Kreikan valtalehdet ja poliitikot nimittivät polttopulloiskun tekijöitä murhaajiksi, vaikka tappamisen tahallisuudesta ei ollut kellään täyttä varmuutta.

Maan pankit olivat torstaina suurimmaksi osaksi kiinni protestiksi polttopulloiskulle. Myös apteekit olivat suljettuina, mutta toisesta syystä: apteekkien omistajat vastustivat hallituksen suunnitelmia vapauttaa apteekkitoiminta kilpailulle.

Muutaman sadan metrin päässä olevan Cypriot-pankin ovella seisoskeli torstaina iltapäivällä turvallisuuskonsultti Kostis Sgouros, joka tekee turvallisuussuunnitelmia nimenomaan pankkeihin. Hänen mukaansa kuolema johtui monista yhteensattumista. Marfinin konttori sijaitsi suojellussa uusklassisessa talossa, jonka ikkunoita ei saanut suojata metalliverhoilla.

"Varsinainen surmanloukku oli, että vanhassa talossa ei myöskään ollut hätäuloskäyntiä, vaan uhrit pyrkivät ylös parvekkeille. Savukaasut tavoittivat heidät kuitenkin ensin", Sgouros sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää