Talous    |   HS-haastattelu

Sony Ericsson keskittyy nyt kalliisiin älypuhelimiin

Toimitusjohtaja Bert Nordberg uskoo sovelluksiin ja Androidiin.

Tilaajille

Tukholma. Pitkään talousvaikeuksissa ollut Sony Ericsson aikoo keskittyä jatkossa kalliisiin älypuhelimiin, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Bert Nordberg.

"Markkinat ovat selvästi jakautumassa halpoihin puhelimiin ja kalliimpiin tietokonemaisiin laitteisiin. Se tarkoittaa myös, että markkinat eriytyvät suurten myyntimäärien puhelimiin ja vähemmän myyvin, mutta eniten voittoa tuottaviin", Nordberg sanoo.

Pelkästään kalliiden älypuhelimien valmistajaksi Sony Ericsson ei silti aio ryhtyä.

"Pidän mahdollisena, että valmistaisimme 50-70 euroa maksavia puhelimia, koska tähän hintaluokkaan voi tehdä varsin kehittyneitä puhelimia.

Alkuvuonna Sony Ericsson yllätti pitkästä aikaa voitollisella tuloksella. Yhtiöstä on vähennetty runsaan vuoden aikana yli 3000 työpaikkaa. Vaikka myyntimäärät vähenivät tammi-maalikuussa suhteessa edellisen vuoden alkuun 28 prosenttia, yhtiön matkapuhelimien keskimääräinen myyntihinta kohosi.

"Kyse on puoliksi kustannusten supistamisesta ja puoliksi siitä, että meillä on parempia tuotteita, joissa on paremmat katteet." Lisätäkseen myyntiään Sony Ericsson aikoo jatkaa tiivistä yhteistyötä teleoperaattoreiden kanssa. Valtaosa yhtiön puhelimista myydään jo teleoperaattoreiden kautta.

Nokian markkinaosuus laillisilla matkapuhelinmarkkinoilla oli tammi-maaliskuussa markkinatutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan 37 prosenttia ja Sony Ericssonin neljä prosenttia. Yhteistä puhelinvalmistajilla on, että molempien markkinaosuus erittäin tärkeillä Pohjois-Amerikan markkinoilla on heikko.

"Yhdysvalloissa on kaksi hyvin suurta teleoperaattoria: AT&T ja Verizon. Meidän suunnitelmissamme on valmistaa puhelimia yhteistyössä heidän kanssaan ja varmistaa siten, että operaattorit ottavat puhelimemme myyntiin." Suurimmista puhelimien valmistajista eteläkorealaiset Samsung ja LG oivalsivat jo vuosia sitten, että menestys Yhdysvalloissa edellyttää teleoperaattoreiden määräysvaltaan alistumista.

Molemmat yhtiöt ovat tehneet juuri sellaisia puhelimia kuin teleoperaattorit niiltä toivovat. Samsungin ja LG:n yhteenlaskettu markkinaosuus Pohjois-Amerikassa oli alkuvuonna Strategy Analyticsin mukaan lähes 50 prosenttia.

Suuri muutos matkapuhelinmarkkinoilla on ollut viime vuosina ohjelmistojen painoarvon kasvaminen, koska yhä suurempi osa kuluttajista käyttää matkapuhelinta muuhunkin kuin puhumiseen.

Sony Ericsson käyttää älypuhelimissaan Googlen Android-käyttöjärjestelmää, Nokian Symbiania ja Microsoftin Windows Mobilea.

"Eniten käytämme Androidia. Symbian ei tarjoa tarvitsemaamme sovelluskauppaa eikä sovelluskehittäjien verkostoa. Googlen palvelut ovat lisäksi sellaisia, joita kuluttajat haluavat." Nordbergin mielestä on selvää, että sovellusten merkitys matkapuhelimissa kasvaa tulevaisuudessakin.

Sovellukset ovat pieniä, yleensä muiden kuin laitevalmistajien tekemiä ohjelmistoja, joita kuluttajat voivat ostaa tai ladata puhelimeensa: matkaoppaita, pelejä, viestintävälineitä, uutistoimistopalveluja.

"Sovellusten merkitys on erittäin suuri, koska niillä kuluttaja voi muokata puhelinta sellaiseksi kuin hän haluaa", Nordberg sanoo.

Sovellusten merkityksen huomasi ensimmäisenä amerikkalainen Apple, jonka AppStore-kaupasta on ladattu jo yli neljä miljardia sovellusta. Sovelluksia voi ladata ainoastaan Applen laitteilla.

"Haluaisin, että tulevaisuudessa on useita sovelluskauppoja, joissa kaikki kuluttajat voivat käydä ostoksilla. Android on kiinnostava käyttöjärjestelmä juuri siksi, että se antaa valinnanvapautta: sen päälle voi rakentaa useita sovelluskauppoja." Tulevaisuudessa Sony Ericsson aikoo tehdä enemmän yhteistyötä toisen omistajansa Sonyn kanssa, mutta niistä Nordberg ei suostu vielä kertomaan. "Useat Sonyn tuotteet ovat sellaisia, että niihin sopisi puhelin", Nordberg sanoo.

"iPhone on opettanut, että vähätuloisetkin ihmiset ovat valmiita ostamaan kalliimman puhelimen." Bert Nordberg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää