Talous

Verottaja napsii nuorten kesätöistä rahaa aiempaa pienemmistä tuloista

Nuorten nollaverokortin tuloraja laski vuoden alussa 1070 euroon.

Tilaajille

Vantaalainen

Joel

Saukonoja, 16, on innoissaan kesäkuun alussa alkavista kesätöistä kiinteistönhuoltofirmassa, jossa hän on ollut jo useampana vuonna.

Saukonojaa harmittaa kuitenkin se, että verottaja vie tänä vuonna suuremman potin kesätienesteistä kuin aiemmin.

Alle 21-vuotiaille tarkoitetun niin sanotun portaikkoverokortin eli nollaverokortin vuosituloraja laski vuoden alusta 1420 eurosta 1070 euroon. Näin nuoren on mahdollista tienata verottomasti 1070 euroon saakka, ja yli menevästä summasta joutuu maksamaan veroa 12 prosenttia.

"On väärin, että nuorten ja muiden pienituloisten veroja kiristetään. Tulorajan ylittävän veroprosentin suuruus tuntuu myös epäreilulta", Saukonoja sanoo.

Nollaveroprosentin tulorajan muutos johtuu sairausvakuutuslain päivärahamaksun noususta.

Vuonna 2006 tehty sairausvakuutuslainuudistus velvoittaa jokaista palkansaajaa maksamaan bruttopalkastaan päivärahamaksua. Maksulla rahoitetaan muun muassa työnantajille maksettavia korvauksia työterveyshuollon järjestämisestä.

Ensi vuonna Verohallinto poistaa päivärahamaksun alle 16-vuotiaiden nuorten ja yli 68-vuotiaiden palkoista, koska sen ikäiset eivät ole oikeutettuja saamaan sairauspäivärahaa, jos sairastuvat.

Verohallinnon ylitarkastajan Kaj Hoffrenin mukaan veroprosentin nousun nollasta kahteentoista voi välttää hakemalla muutosverokorttia, jossa veroa menee saman prosentin mukaan heti ensimmäisestä eurosta saakka.

Muutosverokorttia kannattaa hakea, jos tietää, kuinka paljon vuoden aikana ansaitsee.

Niin kutsuttu portaikkoverokortti on kuitenkin turvallinen vaihtoehto, jos ei ole varma tuloistaan. Silloin veroja ei maksa ainakaan liian vähän.

"Portaikkoverokortilla menee enemmän veroa, mutta liikaa maksetun veron saa takaisin veronpalautuksena", Hoffren sanoo.

Saukonojan käsityksen mukaan harva nuori tutustuu verokorttiinsa tai on perillä verotusasioista "Verotusasioista kyllä puhutaan koulussa esimerkiksi yhteiskuntaopin tunnilla, mutta todellisuudessa verojen olemassaolon tajuaa vasta kun niitä alkaa omasta palkasta mennä." Tulorajan kiristäminen on Saukonojan mielestä haitallista, kun yritetään kannustaa nuoria tekemään töitä.

"Oman rahan ansaitseminen on tärkeä työmotivaatioon vaikuttava asia. Kun tulorajat tiukentuvat, nuoret voivat tehdä tarkoituksellisesti vähemmän töitä, koska niin jää enemmän rahaa käteen", hän sanoo.

Kirjoittaja on Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -toimituksen toimittajia. Helsingin nuorisoasiainkeskuksen hankkeessa nuoret tuovat näkökulmiaan esille mediassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää