Talous

Espanjan pulmat huolestuttavat Latinalaisessa Amerikassa

Espanja on entisten siirtomaidensa toiseksi suurin rahavirtojen lähde.

Tilaajille

Latinalaisessa Amerikassa pelätään Espanjan horjuvan talouden heijastusvaikutuksia. Espanja on maanosan toiseksi suurin investointien ja rahavirtojen lähde Yhdysvaltojen jälkeen.

Siirtolaisten rahalähetykset Espanjasta vähenivät maan keskuspankin mukaan viime vuonna yhdeksän prosenttia. Määrä oli 7,1 miljardia euroa, josta yli puolet meni Latinalaiseen Amerikkaan.

"Jos työttömyys Espanjassa kasvaa, rahansiirrot supistuvat lisää. Etenkin Ecuador ja monet Keski-Amerikan maat ovat hyvin riippuvaisia niistä", sanoo kehitystutkimusyksikön johtaja Daniel Titelman YK:n Latinalaisen Amerikan ja Karibian talouskomissio Cepalista.

Espanjan kriisi ei ole toistaiseksi heiluttanut Latinalaista Amerikkaa, Titelman korostaa. Jos epävakaus EU:n rahoitusmarkkinoilla syvenee, tilanne muuttunee.

"Seuraukset ovat vielä epäselviä Euroopassakin. Vaikutukset Latinalaisessa Amerikassa riippuvat pitkälti Espanjan ja EU:n toimenpiteistä", Titelman sanoo.

Espanjan suorat sijoitukset Latinalaiseen Amerikkaan ja Karibialle supistuivat Cepalin mukaan viime vuonna 44 prosenttia ja kaikki ulkomaiset sijoitukset 42 prosenttia.

"Monet niistä tyrehtyvät yleisen epävarmuuden takia. Se huolestuttaa minua eniten", sanoo ekonomisti Alejandro Izquierdo Latinalaisen Amerikan kehityspankista.

Kaikkiaan noin 14 prosenttia Latinalaisen Amerikan viennistä suuntautuu euroalueelle. Maanosan vientiteollisuuden kilpailukyky vähenee euron heiketessä, kun euroalueen omat tuotteet halpenevat ja kysyntä laskee, ekonomistit arvioivat.

"Euroopan täytyy vähentää kuluja. Se tarkoittaa mutkikkaampaa maailmaa, josta Latinalainen Amerikka ei ole erillään. Seuraamme tilannetta tarkkaan", Titelman sanoo.

Espanjan investoinnit Latinalaiseen Amerikkaan kasvoivat 1990-luvulla, jolloin maanosassa elettiin vahvaa yksityistämisbuumia. Vitsailtiin uudesta siirtomaavalloituksesta.

Espanjalaisyrityksiä toimii paljon etenkin Brasiliassa, Chilessä ja Kolumbiassa. Suurimpiin kuuluvat Santander- ja BBVA-pankit, teleyhtiö Telefónica sekä energiayhtiöt Endesa, Repsol ja Iberdola.

Huojuvat espanjalaispankit voivat lisätä epävakautta Latinalaisessa Amerikassa, Izquierdo uskoo. Tilannetta helpottanee, että niiden pääoma perustuu valtaosin paikallisiin luottoihin.

"Ulkoinen kriisi tuskin tuo luottoihin jyrkkiä leikkauksia", Izquierdo perustelee.

Latinalaisen Amerikan vakaampi taloustilanne voi toisaalta auttaa espanjalaisia ja muita ulkomaisia yrityksiä, ekonomistit muistuttavat. Ennusteet povaavat maanosalle keskimääräistä 4-4,5 prosentin talouskasvua tänä vuonna.

"Yrityksillä menee huonosti Espanjassa ja hyvin Latinalaisessa Amerikassa. Sieltä on viime aikoina tullut iso osa niiden voitoista", Izquierdo sanoo.

Monet Latinalaisen Amerikan maat ovat selvinneet talouskriisistä Yhdysvaltoja ja Euroopan maita paremmin. Syiksi nähdään suuret dollarivarannot, tasapainoinen julkinen talous ja joustavat valuuttakurssit.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää