Talous

Kiinassa työvoima kallistuu nopeasti

Suomalainen Salcomp harkitsee jo, pitäisikö tuotantoa siirtää halvemmille alueille.

Tilaajille

SHENZEN/PEKING. Maailman tehtailla Kiinassa on käynnissä muutos.

Työntekijät ovat useilla spontaaneilla lakoilla vaatineet lisää palkkoja ja paikoin palkat ovatkin nousseet jopa kymmeniä prosentteja.

Tuotantokustannukset ovat nousseet muutoinkin, kun lainmukaisia minimipalkkoja on Kiinassa korotettu merkittävästi. Lisäksi Kiinassa valmistetut tavarat kallistuvat entisestään, jos maan valuutta yuan odotusten mukaisesti vahvistuu tänä vuonna suhteessa dollariin.

Lakot ja palkkojen nousu ovat herättäneet kysymyksiä siitä, onko Kiinan halpatuotannon aika nyt ohi, ja siirtävätkö valmistajat tuotantoaan muualle Etelä-Kiinasta.

Suomalaisen laturivalmistajan Salcompin Shenzenin-tehtaan tuotantojohtaja Pekka Kyyriäinen sanoo seuraavansa tilannetta tarkasti ja tutkivansa Kiinan sisäalueita mahdollisena tuotantopaikkana. Siellä palkat ovat alhaisempia kuin Etelä-Kiinan tehdasalueella Guangdongin maakunnassa. Yhtiö voi lisätä tarvittaessa tuotantoaan myös tehtaallaan Intiassa.

"Hallitsematon palkkojen nousu tuo epävakautta ja lakkoilua. On vaarana, että pitkällä aikavälillä valmistava teollisuus siirtyy muualle, jos kustannusten rajua nousua ei pystytä hillitsemään", Kyyriäinen sanoo.

Kiinan halvat tuotantokustannukset, kuten työläisten alhaiset palkat, ovat tuoneet hyvää länsimaisille kuluttajille. Tavaroiden hinnat ovat pysyneet halpoina, mikä on tukenut alhaista inflaatiota.

Kustannusten nousu Kiinassa saattaa muuttaa kuvion. Esimerkiksi elektroniikkavalmistaja Foxconn on jo ilmoittanut neuvottelevansa asiakkaidensa kanssa korkeammista hinnoista.

Salcomp on toistaiseksi yrittänyt pitää tuotteidensa hinnat kurissa lisäämällä automaatiota. Tämä yleistyy Kyyriäisen mukaan tulevaisuudessa.

Johtaja Roger Taylor elektroniikkavalmistaja Elcoteqistä puolestaan arvioi, että ellei tuotantoketjua saada muutoin tehostettua, lisäkulut siirtyvät kuluttajien maksettaviksi.

Matkapuhelinvalmistaja Nokia ei halua kommentoida sitä, siirtyvätkö nousseet palkkakulut kännyköiden hintoihin. Yhtiö muistuttaa, että palkat ovat vain yksi osa tuotantokustannuksista.

Nokian viestintäjohtaja Pekingissä, Louise Ingram, sanoo Nokian olevan kustannusten noususta huolimatta "erittäin sitoutunut" tehtaisiin Dongguanissa ja Pekingissä.

"Meillä ei ole missään nimessä suunnitelmia muuttaa niitä [tehtaita]".

Länsimaiden palkkoihin verrattuna kiinalaisten tienestit ovat kuitenkin edelleen hyvin pienet. Tehdastyöntekijät ansaitsevat 100-200 euroa kuukaudessa. Kiinaa halvemmalla pääsee silti jo esimerkiksi Vietnamissa tai Intiassa.

Palkkojen nousulle Kiinassa tuo paineita tulevaisuudessa myös se, että maan yhden lapsen politiikan vuoksi nuorten tehdastyöntekijöiden määrä vähenee.

Työläisten oikeuksia Etelä-Kiinassa puolustavan kansalaisjärjestön mukaan lakot saattavat yleistyä.

"Jos lakoista kerrotaan tiedotusvälineissä, työläiset saattavat innostua niistä", sanoo järjestön Cha Jinhua.

Esimerkiksi Hondan tehtaiden laajoissa lakoissa poikkeuksellista oli, että kommunistisen puolueen hallitsemat tiedotusvälineet kertoivat niistä.

Kun lakot levisivät, tiedotusvälineitä kuitenkin kiellettiin kertomasta tehtaiden levottomuuksista.

Maata yksinvaltaisesti johtavalle kommunistiselle puolueelle työläisten lakot ja palkkojen nousu synnyttävät ristiriitaisen tilanteen.

Yhtäältä korkeammat palkat saattavat lisätä kotimaista kysyntää ja kaventaa Kiinan räikeitä tuloeroja. Kotimaisen kysynnän virkistyminen tervehdyttäisi Kiinan taloutta, kun se ei olisi enää niin riippuvainen viennistä. Tuloerojen kaventuminen puolestaan vähentäisi paineita puolueen pelkäämille levottomuuksille.

Toisaalta taas lakot kiinalaistehtailla ja nousseet tuotantokustannukset eivät ole hyvää mainosta kansainvälisille sijoittajille, joita Kiinan talous tarvitsee. Moni valmistaja haluaa silti pysyä Kiinassa, jonka kasvavat markkinat houkuttelevat niitä jäämään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää