Talous

Aasia on rasvannut Koneen hyvään tuloskuntoon

Liikevaihdosta jo viidennes Aasiasta.

Tilaajille

Hissiyhtiö Koneen toimitusjohtaja Matti Alahuhta hykerteli tiistaina tyytyväisenä. Koneen toisen kvartaalin tulos ylitti analyytikkojen ennakko-odotukset, ja yhtiö paransi loppuvuoden näkymiään.

Aasiasta, ja etenkin Kiinasta, on tullut Koneelle tärkeä tulosveturi. Ensimmäisen puolen vuoden aikana Aasia ja Tyynenmeren alue tuottivat yhtiön liikevaihdosta 20 prosenttia. Parannusta edellisvuoden vastaavasta ajasta oli neljä prosenttiyksikköä.

"Tulos on kerrassaan hyvä, ja olemme siihen erittäin tyytyväisiä. Aasiassa kasvu on ollut todella vahvaa", Alahuhta myhäili.

Analyytikot kehuivat yhtiön kovaa tuloskuntoa.

"Loistava tulos jälleen kerran, jopa yllättävän hyvä", Fimin analyytikko Sanna Kaje toteaa.

Koneen liikevoitto oli toisella kvartaalilla 175,7 miljoonaa euroa. Parannusta viime vuoden vertailuajankohtaan oli noin 30 miljoonaa.

Aasian hyvän menestyksen ja tilauskannan paranemisen lisäksi yhtiö hyötyi valuuttakurssien eroista.

Koneen tilauskanta toisella kvartaalilla oli runsaat miljardi euroa, kun viime vuonna vastaava luku oli noin 950 miljoonaa euroa. Kiinan osuus alkuvuoden tilauksista on Alahuhdan mukaan arviolta 20 prosenttia.

Loppuvuoden osalta Kone uskoo, että Aasian vauhti hiipuu - mutta vain vähän.

"Aasian kasvu on ollut niin kovaa, että pientä tasaantumista tulee. Lisäksi Kiinassa on tehty rajoituksia asuntomarkkinoiden ylikuumenemista vastaan, mikä hieman viilentää markkinoita. Toisaalta Euroopassa ja Amerikassa on viitteitä pienestä elpymisestä, vaikka muutos onkin hidasta", Alahuhta kertoi.

Kone paransi ennustettaan kuluvan vuoden liikevoitosta 630-660 miljoonaan euroon, kun aiemmin arvio oli 580-620 miljoonaa.

Pörssi ei riehaantunut hyvästä tuloksesta. Koneen osake nousi tiistaina Helsingin pörssissä vain 1,2 prosenttia.

"Pörssipäivä oli hiukan vaisu. Koneen suhteen odotukset ovat yleensäkin korkealla, joten nousua ei ollut niin paljon", Kaje valaisee.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää