Talous

Sellu ja sahatavara olivat UPM:n valopilkkuja

Suurin toimiala tuottaa tappiota.

Tilaajille

Metsäyhtiö UPM:n kannattavuus parani merkittävästi vuoden toisella neljänneksellä viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Rahaa tuli puunjalostuksen perustuotteista eli selluloosasta ja sahatavarasta.

Huhti-kesäkuun liikevaihto oli 2,2 miljardia euroa, josta jäi toimintakulujen jälkeen käyttökatetta 353 miljoonaa euroa. Viime vuodesta kate parani runsaat sata miljoonaa euroa.

Käyttökatteella mitattuna UPM kannatti paremmin kuin Stora Enso, mutta pääoman tuotolla arvioituna Stora Enso oli etevämpi. Stora Ensolla on rivakampi pääoman poistotahti, mikä parantaa tuottoprosenttia.

Vaikein haaste UPM:lle on paperiteollisuus, joka tuottaa tappiota. Paperin osuus konsernin liikevaihdosta on yli kaksi kolmasosaa.

Paperin pulmat johtuvat tappavasta hintakilpailusta, jonka yhtiöt käynnistivät viime vuoden lopulla. Erityisen kurjassa jamassa on sanomalehtipaperi, jonka hintaa yhtiöt alensivat melkein viidenneksen.

UPM raportoi sanoma-, aikakauslehti- ja hienopaperin saavutukset yhtenä möhkäleenä. Eri paperilajien tulosnumerot pystyy kuitenkin haarukoimaan naapuriyhtiöiden eli Stora Enson ja Myllykosken katsauksista.

UPM koettaa loppuvuonna nostaa painopapereiden hintoja, jos tilanne sen sallii. Pyrkimyksestä huolimatta paperidivisioona jatkanee tappiollisena koko vuoden, sillä toimitussopimukset ovat pitkiä eikä asiakkaita saisi suututtaa. Markkinatietojen mukaan painopapereihin saadaan syksyllä 3-5 prosentin korotuksia.

Toimitusjohtaja Jussi Pesonen ennustaa, että syksyllä tulos paranee kevääseen verrattuna. "Mutta paperin kannattavuus on selkeästi alle sen, mitä sen pitäisi olla", hän sanoo.

Pesonen korostaa kustannuskuria eikä hän enää kaipaa olennaisia tuotantorakenteeseen liittyviä remontteja.

"Aloitimme ajoissa ja teimme isot muutokset ensimmäisenä. Olemme käyneet kaikki liiketoiminta-alueet läpi. Kaikkia temppuja on käytetty." "Olemme vähentäneet kapasiteettia ja samaan aikaan olemme tehneet energiainvestointeja, jotka parantavat kilpailukykyä. Olemme aika tyytyväisiä koneistoomme", hän sanoo.

Metsäteollisuuden tuloskausi päättyy torstaina, jolloin Metsäliitto-yhtymä julkistaa toisen vuosineljänneksen katsauksensa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää