Talous

EU:n pohjoisin panimo pysähtyi

"Sitä on vieläkin sokissa ja luulee olevansa vain lomalla"

Tilaajille

TORNIO. "En tiiä. Kotona on siivousta rästissä. Sitä on vieläkin sokissa ja luulee kai olevansa vain lomalla", vastaa teollisuuslaborantti Anu-Liisa Nahkiaisoja, 51, kysymykseen, mitä hän aikoo tehdä keskiviikkona 1. syyskuuta, kun liki 30 vuoden työrupeama oluttehtaassa on ohi.

Nahkiaisoja hyvästeli tehtaan jo maanantaina.

"Työkavereita tulee ikävä, kaikki ovat tuttuja keskenään", pipettejä pakkaava laaduntarkkailija kertoo.

Tornion suurin työllistäjä, Outokummun terästehdas, laajentaa parhaillaan. Moni toivoo, että sieltä löytyisi uusi työpaikkaa. "Meitä on varmaan monta jonossa", Nahkiaisoja arvioi omia mahdollisuuksiaan.

"Kalustoon" yli 30 vuotta kuulunut järjestelmäasiantuntija, yleismiesjantunen ja varastonhoitaja Erkki Piiparinen, 54, on yhtä epätietoinen tulevasta: "Outokummulle olen laittanut paperit." Lahden-tehtaalla oli tarjolla 20 paikkaa, mutta kolmivuorotyö linjanvarressa ei saanut Piiparista vaihtamaan jokimaisemia.

Hollantilaisen Heineken-konsernin omistukseen 2008 siirtynyt Hartwall ilmoitti vuosi sitten, ettei sen kannata pitää Suomessa kahta oluttehdasta.

Jo 2005 työntekijöitä vähennettiin reippaalla kädellä, kun omistajana oli brittiläinen Scottish & Newcastle.

Tornion-tehdas työllisti parhaimmillaan yli 200, ja viime aikoinakin vielä liki sata työntekijää.

Vain alle kymmenen siirtyi nyt tehtaan lopettaessa Lahteen. Osa pääsi eläkeputkeen, osa muualle töihin ja osa koulutukseen, mutta noin puolella tulevaisuus on vielä epävarma.

Työntekijöitten keski-ikä on 45 vuotta.

"Hartwall on ollut työnantajana todella hyvä, mutta yksittäisen äkkiväärän liikkeen se teki", Piiparinen pyörittelee diplomaattisesti.

Reaktioista äkkiväärään liikkeeseen kertovat ilmoitustaulun nuppineulat, jotka on tökätty toimitusjohtaja Jan-Kees Niemanin valokuvaan.

Oluen pano loppui Torniossa jo elokuun alussa, ja varastotkin ovat jo autioituneet. Tehtaan virallinen lopetuspäivä on tänään tiistaina.

Heti syyskuussa alkaa panimolaitteiden purku, joka kestää jopa ensi kesään.

"Ehkä Lahteen, ehkä vaikka Kongoon", Tornion-tehdasta yli 11 vuotta johtanut Lauri Multanen veikkaa laitteiden määränpääksi.

Multanenkin harkitsi ulkomaita, mutta kun HK Ruokatalosta tuli hyvä tarjous, hän päätti palata juurilleen eli liha-alalle.

Asuinpaikkana säilyy kuitenkin Forssan sijaan Tornio vielä pari vuotta. "Asumisen laatu on täällä sitä luokkaa, ettei ole paineita muuttaa vielä pois", Multanen sanoo.

Huomenna keskiviikkona Multanen istuu jo uudessa työhuoneessaan.

"Tuskin näkymät tästä paranevat", hän luo viimeisiä katseita vapaana virtaavalle Tornionjoelle.

Upea sijainti joen rannassa ja kaupungin keskustassa asettaa ehtoja myös 3,5 hehtaarin tontin ja panimorakennuksen uudelle käytölle. Hartwall on palkannut konsultin miettimään vaihtoehtoja.

Vuoden mittaan ilmaan on heitetty bioetanolitehdasta, kylpylää, kulttuuria, urheiluhallia, asuntoja ja yrityksiä.

Tornion kaupunginjohtaja Raimo Ronkainen huolehtii jo kaavamuutoksista ja pelkää, että Hartwall vain yhtäkkiä myy tontin jollekin rakennuttajalle.

Toinen huolenaihe on Tornion ja Haaparannan yhteinen jätevedenpuhdistamo, jossa Hartwallkin on osakkaana. Täysin auki on, miten sopimus puretaan ja vaikuttaako se jopa vesimaksuihin.

Alle kymmenen torniolaista siirtyi töihin Lahden panimoon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää