Talous

Valkeakoskella käynnistyy kylmä tehdas

Paikkakunnalla iloitaan vähintään 200 uudesta työpaikasta, kun kuitutehdas Avilon lähtee pian uudelleen käyntiin.

Tilaajille

Valkeakoski. Eräänlaista suomalaista teollisuushistoriaa tehdään lähiviikkoina Valkeakoskella, kun lähes kaksi vuotta seisokissa ollut kuitutehdas käynnistetään uudelleen. Entinen Säteri ja entinen Kuitu aloittaa uudella nimellä Avilon, mutta päätuote on sama, palonsuojakuitu. Sille on kysyntää varsinkin Pohjois-Amerikassa.

Yhtä pitkä tauko tuotannossa on melkoinen harvinaisuus.

Erityisesti Valkeakoskella tehtaan "ylösajo" on vuoden suurin uutinen, koska se tietää noin kahtasataa uutta työpaikkaa. Valkeakosken Sanomien pääkirjoituksessa arvioitiin sen merkitsevän seudulle kaikkiaan jopa lähes tuhatta työpaikkaa. Taantuma kouraisi syvältä pientä teollisuuskaupunkia kaksi vuotta sitten.

Työpaikkailmoitus 200 työntekijän hausta huomattiin laajalti.

"Halusimme varmistaa, että tieto aloituksestamme menee varmasti jakeluun", naurahtaa uusi tehtaanjohtaja Claus Carlsen.

Tällä ja ensi viikolla tehtaalla haastatellaan hakijoita ja kirjoitetaan työsopimuksia. Ilman ilmoitustakin olisi saatu tehdas käyttökuntoon, sillä hakijoita oli 1500. Valtaosa nyt aloittavista työntekijöistä on samoja, jotka joutuivat lähtemään tehtaalta Kuitu Oy:n konkurssin jälkeen.

"Täältä löytyy osaavaa porukkaa ja pitkät perinteet. Ei tätä koko laitosta varmaan edes saisi käyntiin ilman heitä." Tuotetta pitäisi saada linjalta marraskuussa ja ensimmäiset laivaukset Yhdysvaltoihin on tarkoitus saada lähtemään joulukuussa.

Mutta mikä mies on tämä Carlsen?

London Business Schoolista valmistunut MBA ja ekonomi ajaa Bentleytä, muuttaa Valkeakoskelle Saksasta ja lupaa antaa tehtaalle omistajan kasvot ja otteet. Hän siis myös omistaa osan tehtaasta. Taustoja on yrityssaneerauksista, mutta "nyt ei tarvitse tehdä niitä ikäviä juttuja".

Jotenkin tyypillisesti valkeakoskelaiselta kuulostaa hänen muuttonsa tehtaan taakse niemenkärkeen, jossa tehtaan johtoporras on aina asunut isoissa taloissaan. Tosin hän kertoo, että puoli vuotta sitten hän ei edes tiennyt koko niemennokasta. Hän sanoo haluavansa, että koko muukin johtoryhmä muuttaa niemenkärjen taloihin.

"Pyrin rakentamaan tästä mahdollisimman tiiviin yhteisön, jossa on muutakin kuin työhön liittyvää kanssakäyntiä", hän sanoo ja kuulostaa hetken entisaikojen patruunalta.

"En sovi isoihin organisaatioihin, joissa vaaditaan poliittista otetta. Viihdyn paremmin sellaisissa paikoissa, joissa puhutaan asiat suoraan." Muutto tehtaan viereen viestii hänen mielestään koko kaupungille siitä, että tosissaan ollaan.

"CV:n rakentelu ja opportunistinen hyppely johtajan paikalta toiselle ei kiinnosta minua enää." Miten Avilon sitten välttää Kuidun kohtalon?

"Kuitu ei ollut varsinaisesti konkurssiyhtiö. Siihen johtivat eräät raskaat investoinnit. Meidän pitää olla vain tehokkaampia ja henkilökustannukset pitää olla alemmat. Ei vähempää palkkaa vaan vähemmän henkilöitä." Se tarkoittaa toimihenkilöitä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää