Talous

Ulkomaalaiset yritykset valtaavat Suomen velkakauppaa

Yritykset pienentävät luottotappioitaan kauppaamalla velkojaan.

Tilaajille

Helsinkiläinen

Juhani sai heinäkuussa yllättävän kirjeen. Sen lähettäjänä oli laskutukseen, perintään ja velkasaatavien ostoon erikoistunut Aktiv Kapital Finland -yritys.

"Kirjeessä kerrottiin, etten ole velkaa enää postimyyntiyritykselle, vaan Aktiv Kapitalille. Melko pian tämän jälkeen aloin saada perintäkirjeitä, joissa oli hirveät kulut", Juhani kertoo.

Juhanille oli tullut ero tyttöystävästään vuosi sitten, minkä takia hän oli omien sanojensa mukaan "tuuliajolla" elämässään. Tänä aikana hänelle oli kertynyt maksuongelmia laskujensa kanssa.

Osa laskuista oli jäänyt pitkäksi aikaa maksamatta. Silti kirje ihmetytti Juhania: kenelle hän oikeastaan oli velkaa?

Vastaus kuului: Aktiv Kapitalille, ei alkuperäiselle velkojalle.

"Mietin, onko tämä oikeasti laillista ja mahdollista", Juhani sanoo.

Juhanilla on jo tuhansia kohtalotovereita. Yhä useampi suomalainen yritys vähentää luottotappioitaan myymällä saataviaan eteenpäin.

Suomessa toimii useita perintään erikoistuneita yrityksiä, jotka ostavat saatavakantoja.

Finanssialan Keskusliiton (FK) tilastojen mukaan yritykset hallinnoivat lähes 1,2 miljardin euron velkasaatavia. Todellisuudessa summa on selvästi suurempi, sillä FK:n tilastoissa näkyy vain sen jäsenyritysten luvut.

"Jäsenyrityksemme harjoittavat lähinnä perinteistä factoring-toimintaa (saatavien hallinnan siirtämistä eteenpäin toiselle yritykselle). Perintään kytkeytyvien yritysten toimintalogiikka on taas erilainen, he ostavat usein juuri velkasaatavia, joiden maksamisessa on ollut ongelmia", sanoo johtava asiantuntija Reima Letto Finanssialan Keskusliitosta.

Alan neljä jättitoimijaa, Aktiv Kapital Finland, Intrum Justitia, perintätoimisto Lindorffin tytäryhtiö Balancon Assets ja ruotsalainen Svea Perintä, eivät kuulu FK:hon. Yrityksistä Aktiv Kapital ja Lindorff ovat norjalaisia, Balancon Assets ja Svea Perintä ruotsalaisia. Ne pitävät hallussaan myös Suomen perintätoimistomarkkinoita.

Käytännössä velkakauppa etenee niin, että yritys myy osan tai kaikki luottotappioiksi kirjatut saatavansa eteenpäin. Kauppahinnaksi määritellään pieni osa saatavien yhteissummasta.

Velat siirtyvät velat ostaneelle yritykselle, joka aloittaa niiden perinnän. Perintäkulut lankeavat aina velallisen maksettavaksi.

Velkakauppaa käytiin valtavilla summilla 1990-luvun alun laman jälkeen. Esimerkiksi Suomen valtio myi vuonna 2000 roskapankki Arsenalin 12,2 miljardin markan saatavat eteenpäin.

Yksi suurimmista velkojen ostajista Suomessa on norjalainen pörssiyhtiö Aktiv Kapital, joka on ostanut vuosien 1997 ja 2010 välillä kuuden miljardin euron edestä velkasaatavia.

Kuinka paljon Aktiv Kapital on itse maksanut saatavista, ei yritys kerro. Yleensä velkojen nimellisarvosta maksetaan noin 5-15 prosenttia.

Velkojaan kauppaavat pankkien ja luottotalojen lisäksi myös monien eri alojen yritykset. Yleensä kaupan kohteena on saatavia, joita on yritetty periä jo pitkään, huonolla menestyksellä.

Laskut ovat yleensä maksuongelmaisten jäljiltä syntyneitä. Suomessa oli kesäkuussa 2010 yli 310000 ihmistä ja 42000 yritystä, joilla oli maksuhäiriömerkintä.

Velalliselle lysti käy yleensä kalliiksi. Velkakaupan tuotot syntyvät entistä useammin perintäkuluista, ei varsinaisen pääoman lyhentämisestä.

"Maksoin yli kaksinkertaisesti laskun alkuperäisen summan. Hassua on, että maksan jostain ihan muusta kuin alun perin ostamastani tuotteesta", Juhani sanoo.

Juhani halusi esiintyä haastattelussa vain etunimellään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää