Talous

Tarkastajat saapuivat Dubliniin

Irlanti taipui myöntämään, että se tarvitsee talousapua

Tilaajille

Dublin. Irlannin hallitus on viivytystaistelun jälkeen taipumassa ulkomaiseen apupakettiin, jonka tarkoituksena on pelastaa maan horjuva pankkijärjestelmä ja rauhoittaa markkinat euroalueella.

Valtiovarainministeri Brian Lenihan sanoi torstaina Irlannin parlamentissa, että EU:n, Euroopan keskuspankin ja IMF:n tarjoama "vararahasto" olisi "toivottava ratkaisu".

Lenihan korosti, että päätöstä avunpyynnöstä ei ole vielä tehty. Hän toivoo sellaista rahastoa, josta Irlanti voisi tarvittaessa nostaa tukilainoja, mutta jättää myös nostamatta.

Näin Irlannille jäisi auki takaportti, jos se ei lisälainaa yllättäen tarvitsisikaan.

Euro vahvistui torstaina ja osakkeet kallistuivat eri puolilla maailmaa, kun Irlannin hallituksen nöyrtyminen kansainvälisen paineen edessä alkoi näyttää selvältä.

Aikaisin torstai-aamuna maan keskuspankin pääjohtaja Patrick Honohan sanoi radiohaastattelussa uskovansa, että Irlannin hallitus joutuu ottamaan "merkittävän", kymmenien miljardien eurojen lainan.

Keskuspankki on Irlannin hallituksesta itsenäinen. Silti Honohanin lausunto tulkittiin niin, että myös maan hallitus on taipumassa ulkomaisen tukipaketin kannalle.

Honohanin mielestä lainan on oltava niin suuri, että se riittää rauhoittamaan markkinat. EU-lähteet arvioivat uutistoimisto Reutersille, että Irlanti tarvitsisi noin 45-90 miljardin euron tukilainat.

Honohan arvioi, että Irlanti saisi tukilainaa noin viiden prosentin korolla. Viime aikoina Irlannin valtionlainojen korkotaso on ollut yli kahdeksan prosenttia.

EU:n komission, EKP:n ja IMF:n asiantuntijat saapuivat Dubliniin torstaina ja aloittivat maan pankkien tilan perkaamisen. Mahdollisen pelastuspaketin yksityiskohdat tuskin selviävät lähipäivinä.

Neuvotteluista odotetaan vaikeita, sillä tukiluotoille asetettaneen ehdot.

Irlannin hallitus haluaa pitää kiinni taloudellisesta itsenäisyydestään ja maan teollisuuspolitiikan kulmakivestä eli alhaisesta yritysverotuksesta.

Ainakin Ranskassa ja Saksassa halutaan, että Irlanti nostaisi vain 12,5 prosentin yritysveronsa lähemmäksi eurooppalaista keskitasoa. Epäselvää on, uskaltavatko EU-maat tätä julkisesti vaatia.

Irlannilla on lailliset ja pitävät takuut siitä, etteivät EU-maat voi pakottaa sitä nostamaan yritysveroaan.

Takuut Irlanti sai toissa kesänä, kun muut EU-maat halusivat Irlannin hyväksyvän Lissabonin sopimuksen toisessa kansanäänestyksessään.

Yleensä kansainvälisen talousavun vastineeksi vaaditaan tiukkaa budjettikuria ja rakenteellisia uudistuksia. Sellaisiin Irlanti on jo ryhtynyt: hallitus aikoo kiristää budjettia peräti 15 miljardilla eurolla lähivuosina. Siksi yritysvero saattaa nousta pelinappulaksi.

Irlanti on joutunut selkä seinää vasten, koska maan pankkisektorin tilanne on heikentynyt nopeasti syksyllä. Irlantilaispankit toimivat nyt Euroopan keskuspankin lyhytaikaisen rahoituksen varassa, sillä ne eivät saa halpaa tukkurahaa markkinoilta.

Financial Times -lehden mukaan irlantilaispankeissa on myös merkkejä talletuspaosta. Rahaministeri Brian Lenihan rauhoitteli kansalaisia ja lupasi laajennetun talletussuojan jatkuvan ainakin ensi vuoden loppuun asti.

EKP:n lisäksi myös Irlannin keskuspankki on joutunut tarjoamaan syksyllä pankeille poikkeuksellista hätärahoitusta. Ilmeisesti joidenkin irlantilaispankkien vakuudet eivät ole enää riittäneet EKP-lainoihin.

EU haluaa pelastaa irlantilaispankit, koska brittiläisillä, saksalaisilla ja ranskalaisilla pankeilla on satojen miljardien varat kiinni Irlannissa.

Irlantilaispankkien kaatuminen tai velkojen mittava mitätöinti voisi horjuttaa koko Euroopan pankkijärjestelmää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää