Talous

Venäjän WTO-jäsenyys voi kääntää puuvirtaa itään

Asiantuntija: Rajaseudun tehtaat voisivat ostaa puuta Suomesta.

Tilaajille

Venäjän liittyminen Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi saattaisi johtaa siihen, että Suomesta ryhdytään toimittamaan tukkeja Venäjälle. Näin arvioi ylitarkastaja Kalevi Kyyrönen ulkoministeriön kauppapoliittiselta osastolta.

Kyyrönen puhui perjantaina metsäpäivillä Helsingissä. Hän sanoi esittävänsä omia näkemyksiään eikä ulkoministeriön virallista kantaa.

Kyyrönen tuntee Venäjän metsätalouden hyvin, sillä hän työskenteli idässä parikymmentä vuotta. Hänen viimeinen asemapaikkansa oli Moskovan suurlähetystössä.

Itään hänellä ei ole vähään aikaan asiaa, sillä pari vuotta sitten Venäjän hallitus karkotti hänet maasta. Mitään selityksiä ei annettu.

EU ja Venäjä pääsivät keskiviikkona sopuun ehdoista, joilla Venäjä voi liittyä WTO:n jäseneksi. Liittyminen voisi tapahtua ehkä jo ensi vuonna.

Kyyrösen ajatus tukkien itäviennistä perustuu siihen, että Viipuriin on tulossa jättimäinen sahalaitos. Sen kapasiteetti on puoli miljoonaa kuutiota, joten se tarvitsee miljoona kuutiota raakapuuta.

Kun Venäjä liittyy WTO:hon, se joutuu alentamaan raakapuun vienti- mutta myös tuontitariffeja. Tuontitulli on nyt 15 euroa kuutiolta, ja se estää käytännössä suomalaisen puun viennin Venäjälle.

Kyyrösen mielestä olisi luonnollista, että venäläinen yrittäjä ostaisi raaka-ainetta mahdollisimman läheltä.

Toinen ostajaehdokas voisi olla Svetogorskin paperi- ja sellutehdas, jonka omistaa amerikkalainen International Paper. Svetogorsk, vanhalta nimeltään Enso, on aivan rajan pinnassa.

Venäjällä puun kantohinta on matala, pari euroa kuutiolta, mutta hinta tehtaalla on korkea. Se johtuu tehottomista korjuumenetelmistä, pitkistä etäisyyksistä ja kehnosta tieverkostosta. Kelirikkokaudella hakkuut seisovat.

Venäjän ja Suomen välinen tullikahakka alkoi talvella 2007, jolloin Venäjä ilmoitti korottavansa vientitariffeja. Ne eivät koskaan toteutuneet täysimääräisinä.

Suomen metsäteollisuus sopeutui tilanteeseen supistamalla tuotantoaan ja purkamalla idän hankintaorganisaatioitaan.

Metsäteollisuus on tyytyväinen Venäjän WTO-jäsenyyteen, sillä itäpuulla on mahdollista vaikuttaa kotimaisen puun tarjontaan ja hintaan.

Tullitariffeilla Venäjä yritti pakottaa länsimaat investoimaan Venäjälle, mutta aie epäonnistui.

Venäjän silloiselle presidentille, nykyiselle pääministerille Vladimir Putinille tulleista tuli kunniakysymys.

WTO-jäsenyys ratkaisee näppärästi arvovaltaseikat, mutta Venäjän metsäpolitiikan suuntaa jäsenyys tuskin muuttaa.

Syyskuun lopussa pääministeri Putin sanoi puunjalostusteollisuuden Lesdrevmash-messuilla Moskovassa: "Raaka-aineen viennin malli on jo eilispäivää, joten siitä on päästävä eroon", Metsäntutkimuslaitos Metlan Idän metsätieto -verkkolehti kertoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää