Talous

"Talouskriisi oli onnenpotku!"

Perinteinen paikallispankki Yhdysvalloissa hyötyi suurten pankkien romahduksesta.

Tilaajille

Alexandria. Yhdysvaltalainen Burke & Herbert on pankki vanhasta maailmasta. Puhelimeen vastaa oikea ihmisääni ja kysyy kenelle saisi yhdistää. Mahonkihuonekalujen täyttämä pääkonttori on kuin Tuulen viemää -elokuvasta.

Mursuviiksinen pankinjohtaja E. Hunt Burke sanoo, että pankkia ei kiinnosta nopea dollari.

"Me ajattelemme täällä sukupolvissa emmekä neljännesosavuosissa", kertoo Burke, joka on pankinjohtaja viidennessä sukupolvessa.

Pankki perustettiin Potomac-joen rannalle Alexandrian kaupunkiin vuonna 1852. Se on pysynyt kannattavana läpi sisällissodan vuosien, suurten talousmyllerrysten ja 1930-luvun laman eikä vuoden 2008 romahdus hetkauttanut sitä.

"Se oli meille onnenpotku! Se on fantastista, aivan fantastista! Pelästyneet ihmiset ottivat rahansa isoista pankeista ja tulivat meille. Me saamme vieläkin lisää talletuskantaa ja hyviä asiakkaita", hykertelee Burke.

Burke & Herbert antaa asuntolainan vasta, kun asiakas on säästänyt 20 prosenttia asunnon hinnasta. Periaate on kaukana niiden suurpankkien leväperäisestä asuntolainoituksesta, joiden toiminta johti asuntokuplan syntymiseen Yhdysvalloissa.

"Pääasiassa me lainaamme sellaisille ihmisille, jotka me tunnemme", Burke sanoo.

"Me toki annamme myös lainoja, joissa asiakkaalla ei ole ennakkosäästöjä ja vakuutena on asunnon hinta, mutta me emme ota niitä taseeseemme vaan myymme ne pois saman tien lainojen jälkimarkkinoilla." Lontoosta kymmenisen vuotta sitten muuttanut kiinteistövälittäjä Annette Hinaman ei ollut tyytyväinen amerikkalaispankkien liukuhihnapalveluun. Hän vaihtoi Burke & Herbertiin ihastuttuaan henkilökunnan ystävällisyyteen.

"Kun tapasin lainavirkailijan kaupungilla, hän kysyi, tarvitsenko lisää rahaa. Sellaista ei tapahdu suuren pankin asiakkaalle", Hineman sanoo.

Burke epäröi, voisiko suuri pankki pärjätä noudattaen yhtä varovaisia periaatteita kuin Burke & Herbert.

"Ne ottavat suuria riskejä, koska niillä on tuhansia osakkeenomistajia ja kovemmat tulospaineet. Niillä on johdannaisia, riskisijoitusta, osakesalkkuja, velkakirjoja, ulkomaalaisia sijoituksia ja kaikenlaista", hän luettelee.

"Meidän taseemme on hyvin yksinkertainen: siinä ovat vain numerot kuinka paljon pankissa on rahaa, paljonko ihmiset ovat velkaa ja mihin talletuksia on sijoitettu." Pankin osaketta ei ole noteerattu pörssissä.

Eräs suuri pankki halusi liittää Burke & Herbertin itseensä 1960-luvulla, mutta sai kieltävän vastauksen pankin 12-henkiseltä johtokunnalta.

Kun ostaja tiedusteli mitä fuusio edellyttäisi, vastaus oli: "kahdettoista hautajaiset".

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää