Talous

Metsäteollisuus hyötyy eniten Saksan kulutusjuhlista

Kännyköiden vienti Saksaan on romahtanut.

Tilaajille

Suomen metsäteollisuus hyötyy eniten saksalaisten kulutusjuhlasta, käy ilmi Tullihallituksen tilastoista. Saksan imu auttaa merkittävästi Suomen elinkeinoelämää toipumaan lamasta, sillä Saksa on Suomen toiseksi suurin vientimaa. Suurin on Ruotsi.

Tullihallituksen kokoamien tietojen mukaan suomalaista paperia, kartonkia, sellua ja lankkuja menee nyt Saksassa hyvin kaupaksi. Samaan aikaan kehittyneempien tuotteiden eli koneiden ja laitteiden vienti vähenee.

Dramaattisin muutos Suomen Saksan-viennissä liittyy matkapuhelimiin, joiden toimitukset ovat romahtaneet. Kolme vuotta sitten Saksaan myytiin yli kaksi miljoonaa kännykkää, mutta viime vuonna vienti todennäköisesti jäi alle miljoonaan.

Katuhavainnot Berliinissä vahvistavat tullin tietoja. Saksalaiset näpelöivät mieluummin amerikkalaisen Applen iPhonea eivätkä suomalaisen Nokian taskupuhelinta.

Metsäteollisuuden osuus viennistä Saksaan on perinteisesti ollut kolmannes. Tullin tietojen perusteella viime vuonna metsäteollisuuden osuus todennäköisesti kasvoi melkein 40 prosenttiin.

Saksa on Suomen metsäteollisuuden tärkein vientimaa. Maan roolia korostaa lisäksi se, että Stora Enso, UPM ja Myllykoski omistavat Saksassa suuria paperitehtaita.

Itsenäisen sahojen etujärjestön Suomen Sahat ry:n toimitusjohtajan Jukka-Pekka Rannan mukaan suomalaiset sahat voisivat myydä enemmänkin tavaraa Saksaan. Hänen mukaansa liian moni sahuri tyytyy vanhanaikaiseen jakelutiehen eikä pyri myymään suoraan loppukäyttäjille.

"Sikäläiset puutavaraketjut raportoivat koko ajan kasvavista liikevaihdoista ja hyvästä kysynnästä, mutta meikäläisille se ei näy", Ranta sanoo.

Hän ennustaa, että lähiaikoina sahatavaran hinnat nousevat Saksassa. "Niiden varastot ovat pieniä, ja ne joutuvat väkisin ostamaan tavaraa kuluvan kevään aikana." Saksalaiset valmistavat suomalaisesta kuusesta ovia, ikkunoita, lattioiden ja seinien sisäpintoja.

Ruotsin kruunun vahvistuminen auttaa suomalaisia sahayrittäjiä. "Ruotsalaiset eivät voi enää tarjota tuotteitaan millä tahansa hinnalla", Ranta sanoo.

Metsäliiton tytäryhtiön M-realin kartonkiteollisuuden johtaja Mika Joukio sanoo, että Saksa on yhtiölle "erinomaisen tärkeä" markkina. "Sehän on Euroopan veturi." Joukion divisioona toimittaa Saksaan taive- ja voimakartonkia sekä tapettipaperia. Viime vuonna tonneja meni paljon enemmän kuin edellisenä vuonna.

UPM hankkii viidenneksen liikevaihdostaan Saksasta. Yhtiön paperiteollisuuden johtajan Jyrki Ovaskan mukaan Saksa on elpynyt paremmin kuin moni muu maa.

"Paperiasiakkaat eli kustantajat pärjäsivät viime vuonna aika hyvin, sillä mainonta on elpynyt. Se heijastuu paperin kysyntään", hän sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää