Talous

Nuukuus iski euroryhmään

Halvalla lainaa saavat euromaat haluttomia kasvattamaan vastuitaan

Tilaajille

BRYSSEL. Tarvitaanko euroalueen ongelmamaiden auttamiseksi lisäpanostuksia?

Onko olemassa kikka, jolla euron kriisi saataisiin väistymään ilman uusia - jopa satojen miljardien eurojen - sitoumuksia?

Nämä olivat ydinkysymyksiä maanantai-iltana, kun euromaiden valtiovarainministerit kokoontuivat Brysselissä pohtimaan 440 miljardin euron vakausvälineen ERVV:n vahvistamista.

Yhteisen ratkaisun löytyminen on vaikeaa, koska euroryhmä on jakautunut entistä selvemmin kahteen leiriin: auttajiin ja autettaviin.

"Näkemyksissä on eroja, vaikkakaan ei dramaattisia", euroryhmän puheenjohtaja Luxemburgin Jean-Claude Juncker sanoi euroryhmän kokouksen loputtua myöhään maanantai-iltana.

Pinnan alla kuitenkin kuohui.

Euroryhmän vakaimmat jäsenet eli parhaasta AAA-luottoluokituksesta nauttivat maat pitivät oman kokouksensa ennen yhteisen ohjelman alkua.

AAA-ryhmään kuuluvat Saksa, Ranska, Suomi, Hollanti, Itävalta ja Luxemburg.

"Halusin tietää etukäteen, miten pääpanostajat näkevät tilanteen", Juncker kertoi.

AAA-maat saavat lainarahaa muita halvemmalla, ja ovat siksi haluttomia antamaan uusia sitoumuksia ongelmamaiden auttamiseksi.

Lisäsitoumukset voivat nostaa myös AAA-maiden ottaman lainarahan hintaa.

Tämän lisäksi niihin kohdistuu kotimaasta vakiokysymys: Miksi hyvin taloutensa hoitaneiden maiden pitää koko ajan auttaa ongelmamaita?

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan AAA-maat ovat pitäneet viime aikoina tiiviisti yhteyttä.

Kuusikon yhteinen mantra on se, että ERVV:n käyttöä pitää "tehostaa". Mitä tehostaminen käytönnössä tarkoittaisi, siihen kukaan ei ottanut vielä eilen selkeää kantaa.

Junckerin mukaan tutkinnassa on nyt erilaisia vaihtoehtoja.

Vakausrahaston käytön tehostaminen ei kuitenkaan onnistu ilman AAA-kuusikon tukea. Avainasemassa on Saksa, jota ilman mikään ei liikahda.

Euroryhmän ongelmamaat ovat olleet sen sijaan kärkkäitä ajamaan vakausvälineelle lisää puskureita.

Pahasti velkaantuneen Belgian valtiovarainministeri Didier Reynders on ehdottanut aiemmin, että vakausvälineen varat pitäisi kaksinkertaistaa.

"Uskomattomia ehdotuksia", Katainen tyrmäsi idean.

Kataisen mielestä euroalueen ongelmia ei poista "rahan latominen" pöytään.

Samoilla linjoilla oli Hollannin valtiovarainministeri Jan Kees de Jager. "Pelkkä hätärahasto ei ole mikään ratkaisu. Tarvitaan myös talouden tasapainottamista", hän sanoi maanantaina.

EU:n komissio ehdotti viime viikon keskiviikkona, että euromaiden vakausvälineen lainanantokykyä pitäisi lisätä ja sen toiminta-alaa laajentaa.

Talouskomissaari Olli Rehn toisti vaatimuksen maanantaina euroryhmän kokouksessa.

Saksa on suhtautunut nuivasti komission ehdotukseen. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoi maanantaina, että pikapäätöksiin ei ole tarvetta.

Saksan uskotaan kuitenkin valmistelevan kulisseissa omaa ratkaisuaan euroalueen kriisiin.

Jos Saksa saa Ranskan tuen, seuraavat muut euromaat yleensä perässä.

"Euroalueen ongelmia ei poista rahan latominen pöytään." Jyrki Katainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää