Talous

Marimekko haluaa erottua

Onnistuuko Marimekko nyt Yhdysvalloissa? Suuri haaste ovat jäljittelijät, asiantuntijat sanovat.

Tilaajille

"Täällä tulee halu sisustaa koko asunto uudestaan!" Näin huudahti eräskin amerikkalaisnainen seuralaiselleen New Yorkissa joulukuussa Crate&Barrel-sisustustavaratalon myymälässä pysähdyttyään uuden Marimekko-osaston kohdalle.

Samaa kertovat muutkin Crate&Barrelin Sohon-liikkeessä lokakuun jälkeen käyneet. Marimekko herättää ihastuneita huudahduksia.

Taantumasta ja talvesta kuluttamaan toipuvat amerikkalaiset haluavat elämäänsä väriä.

"Marimekko tekee iloisen ja hyvän mielen", Crate&Barrelin toimitusjohtaja Barbara Turf sanoo.

Marimekkoa myyviä liikkeitä on ulkomailla jo yli 40. Niistä puolet on avattu uuden omistaja-toimitusjohtajan Mika Ihamuotilan aikana.

Yhtiö aikoo kansainvälistyä ripeästi. Erityiskohde on Yhdysvallat. Crate&Barrel suunnittelee avaavansa lähivuosina vielä yli 20 Marimekko-osastoa eri puolilla Yhdysvaltoja sijaitseviin tavarataloihinsa.

"Odotamme Marimekon myynnin kasvavan tasaisesti tulevina kolmena vuotena. Internetistä tulee merkittävin markkinointikanava", Barbara Turf kertoo.

Marimekolla taas on ideana kokeilla kepillä jäätä Crate&Barrelin avulla.

Yhtiö odottaa tunnettuutensa lisääntyvän.

"Crate&Barrelit sijaitsevat kaupunkien keskustoissa, ja ne ovat loistava kenttä katsoa, miten amerikkalainen kuluttaja ottaa tuotteemme vastaan. Sitten mietimme seuraavat siirrot", Marimekon myyntijohtaja Päivi Lonka sanoo.

Marimekko ei tosin edes pystyisi aloittamaan Yhdysvaltojen-"valloitustaan" omia liikkeitä avaamalla. Se vaatisi isoja investointeja, eikä sillä ole niihin varaa.

Yhteistyö Converse-tennarivalmistajan kanssa liittyy Longan mukaan samaan maineenhakustrategiaan.

"Haluamme tehdä yhteistyötä laadukkaiden toimijoiden kanssa ja lähestyä kuluttajia, jotka eivät välttämättä muuten törmäisi Marimekkoon", Lonka selittää.

Marimekko ei edes pyri valtavirtatuotteeksi.

"Maailma on täynnä tavaraa, mutta meidän printtiemme kuviomaailma on jotain muuta kuin kilpailukentässä tarjotaan." Barbara Turfin mielestä suurin riski Marimekon onnistumiselle tulee ulkopuolelta. Samaa sanovat yhtiötä seuraavat analyytikot.

"Muut voivat yrittää matkia Marimekko-lookia, mutta halvemmilla massahinnoilla. Niin on käynyt joillekin muille meillä myynnissä olleille merkeille." Turf huomauttaa, että Marimekon brändin vahvuus on se, että yhtiö kehittää vanhoja kuoseja koko ajan uusiksi tuotteiksi ja luo samalla uusia mallistoja. "Se pitää heidät matkijoiden edellä. Tuotteisiin liittyy yllätyksellisyyttä." Suurimmat kilpailijat ovat Ikea ja kaikenlaiset markkinoille tulevat innovatiiviset sisustustuotteet, Turf sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää