Talous

Atrian toimitusjohtaja sai lähteä huonon tuloksen vuoksi

Matti Tikkakoski laajensi elintarvikeyhtiötä ulkomaille, mutta epäonnistui kannattavuuden parantamisessa.

Tilaajille

Elintarvikeyhtiö Atrian toimitusjohtaja Matti Tikkakoski erotettiin tehtävästään perjantaina. Yhtiön hallitus ja Tikkakoski sopivat, että toimitusjohtaja jättää tehtävänsä heti.

Atrian hallituksen puheenjohtajan Martti Selinin mukaan syy irtisanomiseen oli se, että liiketoiminnalle asetettuja tavoitteita ei saavutettu. Atria julkisti helmikuun lopussa varsin heikon tuloksen.

"Tuloksen ja kannattavuuden pitäisi olla toisella tasolla. Ja toiminta Virossa on ollut pitkään huonosti kannattavaa. Venäjällä teimme merkittävän yritysoston, ja tietysti jälkikäteen voi sanoa että ajoitus olisi voinut olla parempi - ja siinä on yritysjohtajalla aina sijansa", Selin perustelee.

Atria teki viime vuonna lähes 11 miljoonan euron alaskirjauksen Venäjän-toimintojensa liikearvon laskemisen vuoksi. Kyse on pääosin yhtiön kaksi vuotta sitten ostaman moskovalaisen Campomos-lihanjalostusyhtiön arvon alenemisesta. Kauppa sovittiin juuri ennen talouskriisin puhkeamista.

Venäjän-toiminnot toivat viime vuonna yhteensä 28 miljoonan euron tappiot.

Koko Atria-konsernin liikevoitto heikkeni noin kymmeneen miljoonaan euroon edellisvuoden 27 miljoonasta eurosta. Suomessa koko liha-alan kannattavuutta heikensivät viime kevään työmarkkinataistelut.

Toimitusjohtaja Matti Tikkakosken aikana Atria on laajentunut voimakkaasti ulkomailla yritysostojen kautta. Parempaa jalansijaa on haettu Venäjän lisäksi Ruotsista ja Baltiasta. Yrityskauppojen myötä yhtiöön on kertynyt myös heikosti kannattavaa liiketoimintaa, jota Atria on nyt siivonnut raskaalla kädellä.

Nyt yhtiö on myllertänyt strategiansa ympäri: yrityskaupat on jo tehty ja on aika keskittyä kannattavuuteen.

"Tikkakoski on kansainvälinen johtaja, joka on ollut pitkään tekemisissä yrityskauppojen kanssa. Se aika Atriassa on nyt ohi, ja tarvitaan ehkä hieman toisenlaista johtajaa", Selin sanoo.

Vuodesta 2006 lähtien yhtiötä johtanut Tikkakoski jättää samalla paikkansa Atrian hallituksessa. Toistaiseksi yhtiötä johtaa varatoimitusjohtaja, Atrian Skandinavian johtaja Juha Gröhn. Yhtiö on aloittanut uuden toimitusjohtajan etsinnän.

Samaan aikaan myös Atrian kilpailija HKScan hakee uutta toimitusjohtajaa eläkkeelle jäävän Matti Perkonojan seuraajaksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää