Talous

Konsulttiyhtiö: Apteekkialan vapautus säästäisi satoja miljoonia

Apteekkien lääkekatteet ovat Suomessa paljon Ruotsia korkeammat.

Tilaajille

Pohjoismaiden ainoan suljetun apteekkimarkkinan eli suomalaisten apteekkien vapauttaminen toisi yhteensä sadan miljoonan euron vuotuiset säästöt kuluttajille ja valtiolle, laskee konsulttiyhtiö Capgemini Consulting.

Päivittäistavarakaupan tilaama laskelma perustuu siihen, että Suomessa apteekkien myyntikatteet ovat selvästi parempia kuin Ruotsissa ja Norjassa. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Apteekkariliiton mukaan reseptilääkkeiden myyntikate ilman apteekkimaksua on keskimäärin 24 prosenttia, kun se esimerkiksi Ruotsissa on 19.

Ero korostuu kalliissa reseptilääkkeissä, sillä Suomessa vähittäishinnat ja siten myyntikatteet määräytyvät lääketaksataulukkojen mukaan. Esimeriksi 200 euroa maksavasta lääkkeessä suomalaisapteekin kate on keskimäärin 22 prosenttia. Ruotsissa se on neljä.

Silti Suomessa lääkkeiden tukkuhinnat ovat yhdeksän prosenttia alemmat kuin Euroopassa keskimäärin. Capgeminin mukaan paremmat myyntikatteet nostavat lääkkeiden kuluttajahinnat eurooppalaiselle tasolle eli matalista tukkuhinnoista hyötyvät eniten apteekit - mikä näkyy joka vuosi muun muassa isojen apteekkareiden muhkeista tuloista.

Konsulttiyhtiö on myös laskenut, että apteekkialan vapauttaminen holhouksesta voisi olla rahapulassa räytyvälle valtiolle tuottoisaa. Ruotsissa apteekit vapautettiin valtion holhouksesta myymällä apteekkiluvat huutokaupalla.

Ruotsin valtio tienasi myynnillä noin 700 miljoonaa euroa, joten jos Suomessakin kaikki apteekkiluvat pantaisiin huutokauppaan, myyntitulot valtiolle olisivat Capgeminin mukaan vähintään satoja miljoonia euroja.

Erityisasemassa olevaa Yliopiston Apteekkia lukuun ottamatta Suomessa apteekin perustaminen ja omistaminen on rajoitettua. Muista Pohjoismaista poiketen särkylääkkeiden kaltaisten reseptittömien itsehoitolääkkeiden myynti on sallittu vain apteekeissa.

Vain nikotiinivalmisteet vapautettiin muutama vuosi sitten ruokakauppoihin. Ehkä apteekkeja lukuun ottamatta kaikki olivat tyytyväisiä uudistukseen: tupakasta vieroitus helpottui ja hinnat laskivat.

Konsulttiyhtiö pitää apteekkialaa tehottomana ja kalliina reliikkinä, mutta millään puolueella ei ole selvää kantaa järjestelmän muutostarpeisiin.

Keskustalaiset sosiaali- ja terveysministerit ovat ajaneet tiukasti apteekkien asiaa, ja keskusta on ainoana puolueena kertonut vastustavansa itsehoitolääkkeiden vapauttamista.

Yleensä kaupan vapautta puoltava kokoomuskin on hajallaan - vaikutusvaltaista Apteekkariliittoa vetää puoleen entinen eduskuntatyhmän pääsihteeri Ilkka Oksala.

Passiivisuus johtunee kuluttajien paineen puuttumisesta ja siitä, että liikevaihtoon perustuvat progressiiviset apteekkimaksut tuottavat jo valtiolle noin 120 miljoonaa euroa vuodessa.

Apteekkariliiton 2009 teettämän kyselyn mukaan apteekkien määrää piti riittävänä 88 prosenttia ja aukioloja 82 prosenttia vastanneista. Silti Suomessa on noin 20 kuntaa, joissa ei ole lainkaan apteekkipalveluita, ja STM:n mukaan yli viiden kilometrin päässä palveluista asuu noin satatuhatta vanhusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää