Talous

Uudet musiikkipalvelut pyrkivät Suomen markkinoille

Vuoden lopussa Spotifyllä on useita uusia kilpailijoita, arvioi Teosto.

Tilaajille

Ruotsissa perustettu nettimusiikkipalvelu Spotify on noussut suursuosioon Suomessa ja kuudessa muussa Euroopan maassa. Se on kuitenkin saamassa kovia kilpailijoita.

Suuret teknologiayhtiöt rakentavat nyt täyttä höyryä julkisesti tai salassa omia musiikkipalveluitaan. Niitä kiinnostavat myös Suomen markkinat.

"Useat varteenotettavat pelurit neuvottelevat uusien palveluiden tuomisesta Pohjoismaihin", kertoo suomalaisen Teoston tuotehallinta- ja online-päällikkö Jani Jalonen.

Kuluttajat ovat innostuneet Spotifysta, koska palvelu tarjoaa ilmaiseksi tai 5-10 euron kuukausimaksulla laajan valikoiman musiikkia kuunneltavaksi netin välityksellä.

Ilmaisversio rahoitetaan soittamalla äänimainoksia.

Tällaista musiikkipalvelua kutsutaan tilauspalveluksi. Vastaavia, yhtä laajasti tunnettuja palveluita kuin Spotify ei Suomen markkinoilla ole. Jalonen uskoo, että tämän vuoden lopulla tilanne on toinen: suomalaisille on tarjolla useita kilpailevia uudenlaisia musiikkipalveluita.

"Tulossa on digitaalisen musiikin kannalta kiinnostavin vuosi", hän sanoo.

Uusiin palveluihin tarvitaan tekijänoikeusjärjestöjen, levy-yhtiöiden sekä musiikinkustantajien luvat. Teosjärjestöt koordinoivat neuvotteluja osin pohjoismaisella tasolla, Jalonen sanoo.

Yksi neuvottelukumppaneista on Jalosen mukaan japanilainen Sony, joka valmistaa muun muassa Playstation-pelikonsoleita. Yhtiö kertoi joulukuussa, että se tuo markkinoille oman musiikin tilauspalvelunsa.

Musiikkipalvelu Qriocity toimii jo Pohjois-Amerikassa, Japanissa ja viidessä Euroopan suuressa maassa.

Se tarjoaa miljoonien kappaleiden musiikkivalikoiman kuunneltavaksi kymmenellä dollarilla kuussa.

Toistaiseksi palvelua voi kuitenkin käyttää vain Sonyn valmistamilla laitteilla, kuten esimerkiksi pelikonsoleilla, Bluray-elokuvasoittimilla sekä televisioilla.

Internetyhtiö Amazon, joka tunnetaan etenkin nettikaupastaan, julkisti taas maaliskuun lopulla uuden musiikkipalvelun.

Siihen kuuluu musiikkikauppa, josta voi ostaa musiikkia tiedostomuodossa. Lisäksi siihen kuuluu verkkotallennustila, jonka ansiosta Amazonin puodista tai muualta ostettua musiikkia voi kuunnella mistä tahansa.

Musiikkiteollisuus hermostui heti tuoreeltaan Amazonin palvelusta, koska yhtiö ei ole neuvotellut erikseen musiikin lisensioinnista.

Amazonin näkemyksen mukaan erityislupia ei tarvita, koska kyseessä on vain verkossa sijaitseva tallennustila musiikille, joka ostetaan perinteiseen tapaan tiedostomuodossa.

Sitkeiden huhujen mukaan myös hakuyhtiö Google sekä elektroniikkayhtiö Apple suunnittelevat omaa musiikkipalveluaan, mahdollisesti kuukausimaksullista tilauspalvelua, jos saavat levy-yhtiöiltä siihen luvan.

Apple on alalla avainasemassa, sillä se voi kontrolloida, millaisia ohjelmistoja käytetään Applen suositussa iPhone-matkapuhelimessa. Näin ollen se voi halutessaan torjua kilpailevat musiikkisovellukset puhelimesta. Esimerkiksi Spotify kuitenkin toimii jo iPhonessa.

Spotifylla on jo kymmenen miljoonaa käyttäjää, joista miljoona on maksavia asiakkaita.

Palvelu ei ole onnistunut laajentumaan Yhdysvaltoihin, koska levy-yhtiöt eivät ole siellä hyväksyneet Spotifyn ilmaisversiota.

Sony ja Amazon julkistivat talvella uudet musiikkipalvelut.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää