Talous

Kehittyvien maiden yrityslupaukset hakevat vauhtia Helsingistä

Nokian irtisanomiset ovat laukaisseet Suomessa "hillittömän säpinän".

Tilaajille

Jerusalemista Helsinkiin saapunut yritysjohtaja Emad Ammouri esittelee innostuneesti Ibtaker-yhtiön laitteistoja kansainvälisessä innovaatiotapahtumassa Scandic Marina Congress Centerissä Katajanokalla. Esittelypisteelle kertyy uteliaita kuulemaan, kun vilkkaasti elehtivä Ammouri vakuuttaa, että yhtiön uusi tuote tekee jopa koululaisista keksijöitä.

Ammouri on yksi niistä yli 500:sta, jotka ovat rekisteröityneet tapahtumaan. Väkeä on saapunut yli 80 maasta: joukossa yrittäjiä, poliitikkoja ja yrityshautomojen johtajia.

Katajanokan kokous on maailmanpankkiryhmän infoDev Global Forum -tapahtuma, joka jatkuu vielä tänään perjantaina. Maailmanpankkiryhmä on yksi maailman suurimmista kehitysmaiden rahoittajista.

Ammourin esittelemä tuote on jo markkinoilla yrityksen kotikonnuilla Länsirannalla. Nyt hän etsii keinoja, miten sen saisi meheville maailman markkinoille. Katajanokan tapahtumassa hän luo yhteyksiä ja etsii rahoitusta maailmanvalloitukseen.

Tapahtumaan pääsy on jo ansio sinänsä, sillä kaikki 50 Katajanokalle selviytynyttä yritystä ovat jyryn seulan läpäisseitä lupauksia.

Askeettisilla esittelykojuilla esiintyy enimmäkseen pukuherroja, mutta muutama nainenkin on saapunut sinne töihin.

Ammouri kiittelee, että tapahtuma on mainio ja yhteyksiä on jo syntynyt lupaavasti. Ulkopuolisena tulee mieleen, että toiveikas asenne lienee edellytys onnistumiselle Ammourin työssä.

Jerusalemilainen yritysjohtaja tosin harmittelee, ettei esittelypisteeseen saa sähköä. Se olisi hyvä apu, sillä ohjelmistosta ja monimutkaisen näköisestä sähkövempeleestä koostuvan tuotteen esittelyssä tarvittaisiin tietokonetta, joka taas ei käy ilman sähköä.

Vielä synkemmäksi palestiinalainen Ammouri muuntuu, kun hän kertoo, miten hänen oli riisuuduttava alushoususilleen Tel Avivin lentokentän turvatarkastuksessa, jotta sai omituisen näköisen sähköhärvelin mukaansa koneeseen.

Ibtakerin tuotteen ohjelmalla ja siihen liittyvillä sähköpalikoilla jo koululainenkin pystyy luomaan oman tuotteensa, Ammouri vakuuttaa. Tuote koostuu sähköpalikoista koottavasta laitteistosta ja sitä ohjaavasta ohjelmaversiosta, jonka siis Ammourin mukaan vaikkapa koululainen onnistuu tekemään Ibtaker-yhtiön helppo-ohjelmalla.

Yritysjohtaja kertoo, että koulutytöt loivat sovelluksen, jossa anturi havaitsee, jos huoneilmassa on kaasua.

Järjestelmä tekee hälytyksen, sulkee kaasuhanan ja lähettää tekstiviestin asukkaalle. Systeemi toimii langattomasti.

Toinen kiintoisa sovellus on järjestelmä, joka tunnistaa, saavatko kukat riittävästi vettä. Järjestelmä lisää vettä tarvittaessa. Niinpä asukas voi lähteä vaikkapa pitkälle matkalle ja jättää kasteluhuolet automaattikastelijalle.

Petra Söderling Nokialta piti Ibtakerin tuotetta kovasti kiinnostavana.

Söderling kertoi perustaneensa kansainvälisen mobiilikehittäjien verkoston. "Siinä on jo 1500 jäsentä." Tarkoituksena on myydä eri puolilla maailmaa toimivien taitajien osaamista Yhdysvaltojen markkinoille. "Siellä on pulaa kehittäjistä, koska joka firma haluaa apple- tai android- sovelluksen." "Täällä etsin kehittyviltä markkinoilta uusia osaajia verkostoon." Söderling sanoo, että nyt on kiehtovaa olla Suomessa, koska Nokian irtisanomiset ovat laukaisseet Suomessa "hillittömän säpinän".

Emad Ammouri esitteli laitteistoaan innovaatiotapahtumassa Helsingissä maanantaina. Hänen mukaansa se tekee jopa koululaisista keksijöitä. Petra Söderling Nokialta piti tuotetta kiinnostavana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää