Talous

Obama vaati puolueilta joustoja vaatimuksiin

Yhdysvaltojen velkakiistan takarajaan on enää runsas viikko.

Tilaajille

Washington. Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama jatkoi maanantaina maata uhkaavan velkakriisin selvittelyä kongressin johtajien kanssa.

Velkakiistan selvittely otti sunnuntaina askeleen taaksepäin, kun republikaanit hylkäsivät Obaman kompromissiratkaisun.

Obaman säästöpaketti olisi leikannut Yhdysvaltojen valtion velkaantumista 4000 miljardilla dollarilla kymmenen seuraavan vuoden aikana.

Republikaanit eivät hyväksyneet sitä, että pakettiin sisältyi myös veronkorotuksia valtion tulojen kasvattamiseksi. Republikaanit haluavat mieluummin tavoitella puolta pienempiä säästöjä ilman veronkorotuksia.

Kongressi on kieltäytynyt nostamasta Yhdysvaltojen velkakattoa ennen kuin puolueet pääsevät sopuun valtion velkaantumisen pysäyttämisestä. Poliitikoilla on noin kymmenen päivää aikaa löytää sopu, jotta tarvittavat lait ehdittäisiin säätää kongressissa ennen elokuun 2. päivän takarajaa.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Timoty Geithner on sanonut, että elokuun 2. päivän jälkeen Yhdysvallat ei pysty maksamaan velkojilleen ilman velkakaton korotusta.

Takarajan umpeutuminen ei välttämättä tarkoittaisi sitä, että Yhdysvallat jättäisi maksamatta ulkomaisille velkojilleen. Valtio voisi myös pysäyttää maksut omille kansalaisilleen, esimerkiksi eläkeläisille tai sotilaille.

Obama sanoi maanantaina tapaavansa kongressin johtajia joka päivä, kunnes ratkaisu löytyy.

Obaman mukaan on mahdollista tavoittaa sopimus, jossa molemmat puolueet uhraavat "pyhät lehmänsä" reilulla ja tasapainoisella tavalla. Pyhillä lehmillä Obama viittasi puolueiden lukkiutuneisiin kantoihin, joista ne eivät ole valmiita tinkimään.

Republikaanit ovat sanoneet jyrkästi ei kaikille veronkorotuksille.

Demokraatit ovat puolestaan kieltäytyneet leikkauksista valtion tukiohjelmiin, jotka avustavat eläkeläisiä, sairaita ja köyhiä.

"Jatkan kongressin johtajien painostamista suurimpaan mahdolliseen sopimukseen", Obama sanoi. Hän kieltäytyi allekirjoittamasta väliaikaista ratkaisua, joka siirtäisi kipeitä päätöksiä.

Sekä republikaanit että demokraatit ovat vakuuttaneet, että Yhdysvaltojen valtionvelkoja ei jätetä maksamatta, vaan velkakaton nostaminen toteutetaan tavalla tai toisella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää