Talous

Stockmann rynni kansanosakkeiden listalla

Halventuneet osakekurssit houkuttavat piensijoittajia.

Tilaajille

Kokemusten mukaan suomalainen piensijoittaja ei mielellään myy osakkeitaan kurssilaskujen aikana. Sen sijaan moni käyttää tilannetta hyväkseen ja tankkaa lisää halpoina pitämiään osakkeita.

Näin näyttää käyneen tänäkin syksynä. Pörssisäätiö on tutkinut yksityissijoittajien suosiossa olevia yhtiöitä ja havainnut, että kesäkuusta syyskuuhun monessa yhtiössä piensijoittajien lukumäärä on kasvanut. Vain harvassa vähentynyt.

Eniten sijoittajia kiinnosti kauppakonserni Stockmann, jonka osakasluetteloon tuli kolmessa kuukaudessa yksityissijoittajia lisää yli 20 prosenttia eli noin 10000 henkilöä.

Yhtiöstä kerrotaan, että taustalla on kanta-asiakkaiden optio-ohjelma, jossa asiakas sai mahdollisuuden merkitä ostojaan vastaan osakkeita.

Merkintäintoa on ilmeisesti auttanut se, että yhtiön enemmän vaihdettu B-osakesarja on halventunut 12 kuukauden aikana 52 prosenttia. Sijoittajat ovat ehkä pitäneet hankintaa edullisena.

Lisäksi Stockmann tunnetaan vahvana osingonmaksajana. Sen suuromistajina on ruotsinkielisiä säätiöitä, jotka tarvitsevat tasaista osinkovirtaa apurahojen maksamiseen.

Kansanosakkeiden listalla Stockmann rynni jo kahdeksanneksi. Sillä on yli 53000 yksityissijoittajaa.

Listalla kakkosena oleva Nokia sai kesä-syyskuussa edelleen kolmisen prosenttia lisää piensijoittajia.

Kiinnostus ei enää ollut samaa luokkaa kuin alkuvuonna, jolloin kurssilasku toi yhtiöön yli 20000 uutta kotitaloussijoittajaa. Toisaalta yhtiöstä ei tilaston mukaan haluta luopuakaan.

Muita piensijoittajaa kiinnostaneita osakkeita olivat metsäyhtiö Stora Enso, kaivosyhtiö Talvivaara, konepajayhtiö Wärtsilä ja öljynjalostaja Neste Oil.

Talvivaara on viime viikkoina ollut esillä kielteisten ympäristöuutisten takia. Häly ei ollut noussut vielä syyskuussa, johon Pörssisäätiön tilasto päättyy. Houkuttimena lienee ollut noin 60 prosentin kurssilasku vuoden aikana.

Stora Enson osake on vastaavasti halventunut yli 40 prosenttia, Neste Oil noin 30 prosenttia ja Wärtsilän 20 prosenttia. Kaikki on tunnettu hyvinä osingonmaksajina.

Menettäjiä listalla ovat rahoituslaitokset. Sekä Sampo että Pohjola ovat hieman menettäneet piensijoittajia.

Nordea ja TeliaSonera eivät ole selvityksessä mukana, koska ne on rekisteröity Ruotsissa.

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoo säätiössä havaitun, että levottomina aikoina suomalainen piensijoittaja laittaa rahaa mielellään pankkitilille tai osakkeisiin, eli kohteisiin, jotka voi tarvittaessa muuttaa äkkiä käteiseksi.

Sen sijaan varat sitova pitkäaikainen sopimussäästäminen kuten eläkesijoittaminen vähenee.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää