Talous    |   Euroopan velkakriisi

Britannia "minimoi valtansa" EU:ssa

Tutkijat: Historiallinen virhe, josta kärsii finanssimaailman keskus Lontoon City.

Tilaajille

Lontoo. Euroopan unioni sai perjantaina virallisen syntipukin: Britannian.

Brittien veto-oikeudella on peloteltu vuosikausia. Ennen sitä ei ole käytetty. Nyt on.

Pääministeri David Cameron esti perjantain vastaisena yönä uuden EU-sopimuksen synnyn syyttämällä sitä Britannian etujen vastaiseksi.

Konservatiivi Cameron ja ulkoministeri William Hague yrittivät kilvan vakuuttaa, ettei päätös eristä Britanniaa muusta Euroopasta.

Viesti ei saanut vastakaikua.

"Britannia teki historiallisen virheen. Se minimoi oman valtansa. Tällä on valtavat vaikutukset Britannian taloudelle ja ulkopolitiikalle", arvioi European Council on Foreign Relationsin Lontoon-toimiston johtaja Mark Leonard.

Kynnyskysymys oli finanssimaailman keskuksen Lontoon Cityn suojeleminen uusilta säädöksiltä. Britannia vastustaa finanssisektorin valvonnan siirtämistä kansalliselta tasolta EU:lle.

Briteille tärkeää on lisäksi Euroopan pankkiviranomaisen EBA:n säilyminen Lontoossa. Toisaalta se vaatii pankeilta suurempia pääomia kuin esimerkiksi Saksa.

"Britannian on nyt paljon vaikeampi vaikuttaa finanssisektorin uudistuksiin haluamallaan tavalla. Se ei saa tästä kerta kaikkiaan mitään", sanoi Center for European Reform -ajatushautomon pääekonomisti Simon Tilford.

Leonard arvioi, että City kärsii brittipolitiikasta pahoin.

Britannian Eurooppa-taival on ollut kivikkoinen aina liittymisvuodesta 1973 lähtien. Jäsenyys on vaikea pala erityisesti konservatiivipuolueelle.

Britanniassa muistetaan hyvin, kuinka Margaret Thatcher paukutti käsilaukkuaan pöytään taistellessaan 1984 maalleen varsin edullisen jäsenmaksupalautusedun.

Britannialla on erivapaudet sekä passivapaasta Schengen-alueesta että euron synnyttäneestä Maastrichtin sopimuksesta.

Nyt käsilaukkua Brysselissä heilutti Cameron.

Ja teki sillä tutkijoiden mukaan suuren palveluksen samalla erityisesti Ranskalle.

"Ranska ei koskaan halunnutkaan sopimusta vaan hallitusten välisen ratkaisun. Mutta se ei uskaltanut sanoa Saksalle ei", Tilford totesi.

Selviä voittajia ovat konservatiivien euroskeptikot.

"Cameron valitsi euroskeptikkojen miellyttämisen Britannian etujen ajamisen sijasta. Se on vaarallinen tie. Euroskeptikot vaativat nyt vain lisää", Leonard sanoi.

"Euroskeptikot vaativat nyt vain lisää."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää