Talous    |   Euroopan velkakriisi

Talouskasvu on jo pysähtynyt

Vientiteollisuus kärsii tilauspulasta, kotimarkkinat sinnittelevät.

Tilaajille

Suomen bruttokansantuote todennäköisesti supistuu kuluvalla ja ensi vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä, arvioivat monet ekonomistit. Se tarkoittaa, että kansantalous elää taantumassa.

Ensimmäiseksi taantuma koettelee kovin kourin investointitavaroita valmistavaa vientiteollisuutta, jonka asiakkaat pitävät eurokriisin takia rahoistaan kiinni ja lykkäävät päätösten tekemistä.

Helpoin konsti vahvistaa kassaa on siirtää investointeja tuonnemmaksi, mikä kurittaa Suomen metalliteollisuutta. Toinen nopea säästökeino on vähentää mainontaa ja markkinointia, mikä näkyy Suomen paperiteollisuuden tilauskannassa. Paperiyhtiöt ovat jo ilmoittaneet lomautusneuvotteluista.

Pellervon taloustutkimus on ainoa laitos, joka on ennustanut Suomen talouden supistuvan ensi vuonna. Yhdistyksen toimitusjohtajan Pasi Holmin mielestä kenties jo nyt tai viimeistään ensi vuoden alussa eletään taantumaa.

"Vientiluvut ovat heikkoja ja irtisanomiset jatkuvat. Brysselissä tehdyt päätökset eivät pelasta akuuttia kriisiä", hän sanoo.

Holm uskoo, että laitoksen kasvuennustetta (-1,5 prosenttia) ei tarvitse korjata. "Tilanne pysyy päättäjien käsissä siten, että suurta romahdusta ei tule." OP-Pohjolan ekonomisti Reijo Heiskanen veikkaa näppituntumalta ensi vuoden kasvuksi prosenttia tai puoltatoista. Elokuussa pankki ennusti 2,3 prosentin kasvua.

"Kuluvalla ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä nähtäneen miinusmerkkisiä lukuja. Jotta koko vuosi menisi plussalle, tilanteen pitää rauhoittua ja luottamuksen palautua", hän sanoo.

Heiskanen perustelee lievää optimismiaan sillä, että Suomelle tärkeät vientimaat pärjäävät paremmin kuin Etelä-Euroopan maat.

Hän ei usko, että taantuma iskisi kotimarkkinoille samalla tavalla kuin edellinen finanssikriisi. Silloin suomalaiset alkoivat säästää pahan päivän varalle.

"Nyt tällaisesta ei ole merkkejä. Kotitalouksien reaaliansiot nousevat, korot ovat matalalla ja työmarkkinatilanne on kohtuullinen." Heiskasen mielestä edellytykset maltilliselle kulutuksen kasvulle ovat olemassa. "Kotimarkkinapuoli on vakaampi ja pitää yllä kasvua, vaikka vientiteollisuudella menisi huonommin." Johtaja

Jussi Mustonen Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK) veikkaa, että teollisuuden tuotanto supistuu seuraavat kuusi kuukautta. "Se vetää kansantuoteluvut hyvin pieniksi." EK tutkii säännöllisesti jäsentensä mielialoja barometreillaan. "Odotukset ovat syöksyneet kiven lailla. Näin nopeat pudotukset ovat hyvin harvinaisia." Liikepankki Nordea ennusti syyskuussa ensi vuoden kasvuksi 1,6 prosenttia.

"Ensi viikolla julkaisemme uuden ennusteen, joka on selvästi synkempi. Aluksi mennään miinukselle, mutta toivottavasti vuoden lopulla tilanne paranee", pankin tutkimusjohtaja Roger Wessman kertoo.

Hän ei usko, että työttömyys pahenisi kovin nopeasti. "Työllisyys kääntyy laskuun, mutta samaan aikaan työvoima vähenee, kun väkeä siirtyy eläkkeelle." Perjantai-iltapäivänä Helsingin keskustassa ostoksilla ollut Saija Korpijaakko kertoi lisänneensä kulutustaan.

"Sitä kai meiltä toivotaan nyt. Minulla se ei kuitenkaan ole ainoa syy tämän päivän ostoksiin, vaan se, että monia hoidettavia asioita on kertynyt." "Euroopan tilanne kyllä mietityttää. Pitkään olen ollut sitä mieltä, että euro on hyvä asia Suomelle. Nyt kuitenkin tulee mieleen, alkaako se käydä liian kalliiksi", Korpijaakko pohti.

"Brysselin päätökset eivät pelasta akuuttia kriisiä." PTT:n Pasi Holm

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää