Talous    |   Uutisanalyysi

Huippukokouksen seuraukset pelottavat

Finanssipolitiikan kiristäminen juuri ennen taantumaa on tulella leikkimistä.

Tilaajille

EU:n huippukokouksen päätöksillä voi olla hyvin vakavia seurauksia euroalueella.

Yksi kansantaloustieteen perusopeista on finanssipolitiikan kiristäminen talouden kasvaessa ja keventäminen talouden supistuessa. Tällä tasataan suhdannevaihteluita.

Finanssipolitiikka tarkoittaa julkisen talouden tulojen ja menojen säätelyä kokonaistuotantoon vaikuttamiseksi.

Viime viikolla poliitikot päättivät tehdä päinvastoin. He vaativat julkisten talouksien alijäämien ankaraa supistamista juuri ennen väistämättömältä näyttävää uutta taantumaa.

Päätöksellä on todennäköisesti taantumaa pahentava vaikutus.

Taantumassa valtion verotulot vähenevät, koska kokonaistuotanto supistuu. Samalla julkisen talouden menot kasvavat, koska taantumassa työttömyysaste suurenee, ja työttömille on maksettava työttömyyskorvausta.

Valtavat takaus- ja lainasitoumukset heikentävät kaikkien eurovaltioiden mahdollisuuksia elvyttää taloutta taantumassa. Takaukset lasketaan osaksi julkisen talouden velkaa. Ne siis lisäävät jäsenmaiden velkaantumista, vaikka elvytykseen ei käytettäisi euroakaan.

Saksa ja Ranska ovat vuosia jättäneet noudattamatta Euroopan vakaus- ja kasvusopimuksen määräyksiä. Nyt molemmat valtiot vaativat kurinpalautusta julkisten talouksien tasapainottamiseksi.

Molempien valtioiden myötävaikutuksella perustettiin epäonnistunut Euroopan rahoitusvakausväline (ERVV), joka lisää euroalueen velkaantumista.

Samaa velkaantumiskierrettä voimistaa Euroopan vakausmekanismi, johon eurovaltiot sitoutuvat sijoittamaan 700 miljardia euroa ottamalla lisää lainaa.

Kaksi vuotta kestäneen kriisin aikana poliitikot eivät ole onnistuneet rauhoittamaan markkinoita, koska valitut toimet ovat vääriä.

Julkisten talouksien alijäämiä ei voi supistaa tinkimättä ylijäämistä.

Sijoittajien luottamusta kriisin ratkaisuun helpottaisi eniten se, jos poliitikot keskittyisivät talouskasvun turvaamiseen ja sitä kautta eurovaltioiden maksuvalmiuden parantamiseen.

Saksa voisi tinkiä vaihtotaseensa massiivisesta ylijäämästä, mikä helpottaisi eurovaltioiden ahdinkoa.

Ylivelkaantuneiden valtioiden hätärahoituksella on tähän mennessä huolehdittu vain siitä, että sijoittajat ovat saaneet kaikki vanhat saatavansa täyteen arvoon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää