Talous

Kilpailuvirasto poistaisi kaupan hyllyrahat

Ruokakaupan ja valmistajien suhteesta ei löydetty laittomuuksia.

Tilaajille

Kaupan alalla kiihkeästi odotettu selvitys keskittyneen ruokakaupan vaikutuksista kilpailuun tussahti suutariksi: Kilpailuvirasto ei anna kaupalle puhtaita papereita, mutta ei ole löytänyt myöskään alalta kiellettyjä kilpailunrajoituksia, saati kartelleja.

Tiistaina julkistetun selvityksen mukaan Euroopan keskittynein ruokakauppa toki hyödyntää vahvaa asemaansa suhteessa tavarantoimittajiin monin tavoin, joita voidaan pitää terveen kilpailun kannalta kyseenalaisina, mutta ei niissä mitään laitonta ole.

Jo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimuksessa 2010 todettiin, että erot eri maiden verotuksessa ja alkutuotannon tuottavuudessa selittävät hintatasoa enemmän kuin heikko kilpailu.

Tuoreessa selvityksessä tarkasteltiin kaupan "ostajavoiman" vaikutusta sen sekä liha-, leipomo-, mylly- ja lemmikkieläinteollisuuden suhteisiin ja kilpailuun.

Kun pelkästään S- ja K-ryhmä edustavat lähes 80 prosenttia Suomen ruokakaupasta, niillä on neuvotteluvoimaa suhteessa tavarantuottajiin.

Selvityksen mukaan erilaisen vastikkeettoman markkinointirahan osuus ruokakaupassa on huomattava. Tavarantoimittaja maksaa kaupalle siitä, että pääsee myymälöiden hyllyihin ja mukaan kaupan kuluttajamarkkinointiin.

Hyllymaksut voivat nostaa kuluttajahintoja, koska tavarantoimittaja panee ne omiin hintoihinsa.

Selvityksen mukaan markkinointirahat voivat myös estää etenkin pienten valmistajien pääsyn markkinoille. Kolmasosa valmistajista kokee maksavansa näitä maksuja turhaan. Myös Kilpailuvirasto pitää tällaisia kynnysrahoja kyseenalaisina.

Kauppa siirtää riskiään tavarantoimittajille myös maksuajoilla, perimällä rangaistusmaksuja toimitushäiriöistä ja vaatimalla myymättömien tuotteiden takaisinostoa.

Jopa kolme neljästä leipomosta ja lemmikkien ruoan toimittajasta kertoi joutuvansa maksamaan hyvityksiä myymättömistä tuotteista.

Kaupan oikeus päättää valikoimistaan ei myöskään ole kilpailun kannalta ongelmatonta, mikä liittyy kaupan omien merkkien roolin kasvuun.

Brändituotteita halvemmista omista merkeistä hyötyvät kuluttajat, mutta samalla ne korostavat kaupan roolia "portinvartijana". Kauppa saa teollisuuden kanssa käymissään neuvotteluissa arvokasta tietoa uusista merkkituotteista ja niiden kulurakenteesta, jolloin se voi hinnoitella omat merkkinsä paremmin.

Selvityksen mukaan kaupan vahva ostajavoima ei välttämättä merkitse kilpailun puutetta tai haittaa kuluttajille, mutta monet alan käytännöt sijoittuvat "harmaalle alueelle". Myös kaupan sääntelyllä, kaavoituksella ja Alkon vähittäismonopolilla on iso vaikutus kilpailuun.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää