Talous

Finanssivalvonta julkisti kyselynsä eläkeyhtiöille

Salassapito purettiin, koska perustetta salaamiselle ei ollut.

Tilaajille

Finanssivalvonta (Fiva) julkisti torstaina selvityspyyntönsä, joka koskee työeläkeyhtiöiden lähipiirin kiinteistökauppoja.

Kaksi viikkoa sitten lähetetty kysely oli alun perin leimattu salaiseksi eikä siitä annettu muutenkaan tietoja.

Fiva muutti kuitenkin kantaansa ja ilmoitti torstaina aamulla, että asiakirjassa olevasta merkinnästä poiketen kysely ja sen liite eivät ole salassa pidettäviä.

"Salassapito purettiin, koska ainakaan eilisen arvioinnin perusteella perustetta salassapitoon ei ollut", johtava neuvonantaja Erkki Kontkanen Finanssivalvonnasta kertoo.

Fiva leimasi kyselyn alun perin salassa pidettäväksi julkisuuslain poikkeuspykälän perusteella. Pykälän mukaan asiakirja voidaan salata, jos tiedon antaminen siitä "vaarantaisi valvonnan tai sen tarkoituksen toteutumisen tai ilman painavaa syytä olisi omiaan aiheuttamana vahinkoa asiaan osalliselle".

Kontkasen mukaan salassapitomerkintä tehtiin sen vuoksi, että kyselyn tekohetkellä asian valmistelijat arvioivat, että kyselyn julkisuus olisi voinut vaarantaa valvonnan tai sen tarkoituksen toteutumisen.

"Asiakirjoja ei Fivassa leimata rutiininomaisesti salaisiksi. Toki yksittäistapauksissa on mahdollista, että asiakirja määritetään liian herkästi salaiseksi", hän arvioi.

Fiva lähetti kyselyn sen jälkeen, kun HS oli kertonut useista lähipiirin kaupoista. Kauppoja tekivät työeläkeyhtiöiden nykyinen ja entinen johto sekä päälliköt.

Lomakiinteistöjä on myyty muun muassa suljetuissa tarjouskilpailuissa, joihin vain työeläkeyhtiöiden väki on voinut osallistua.

Helmikuun puolivälissä taas kävi ilmi, että Ilmarinen oli ostanut hallintoneuvostonsa jäsenen ja Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen asunnon viime vuonna.

Fiva pyytää paperissaan selvitystä kiinteistö- ja asuntokaupoista, jotka on tehty yhtiön ja toimivan johdon, hallituksen, hallintoneuvostojen sekä henkilöstön välillä. Myös työeläkeyhtiön ja sen asiakasyritysten väliset kiinteistökaupat tuli selvittää.

Kaupat tulee selvittää kymmenen vuoden ajalta.

Samalla on annettava selvitys kaikista kiinteistökaupoista vuoden ajalta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää