Talous

Vesivoima heikensi Fortumin tulosta

Halpa norjalainen ja ruotsalainen sähkö ei välity suomalaisen kuluttajan hyväksi.

Tilaajille

Sähköä ja lämpöä Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä tuottavan ja myyvän Fortumin tulos heikkeni alkuvuonna odotuksia enemmän.

Konsernin ennen veroja laskettu tulos aleni viime vuoden tammi-maaliskuussa verrattuna lähes kolmanneksen eli 900 miljoonasta eurosta 650 miljoonaan euroon.

Tuloksen putoamisen takana ovat olosuhteet Pohjoismaiden sähkömarkkinoilla, joilla sähkön tukkuhinta on laskenut voimakkaasti. Fortum saa suurimman osan tuloksestaan myymällä sähköä pohjoismaiseen sähköpörssiin Nord Pooliin.

Hintaa Pohjoismaissa ovat laskeneet Norjan ja Ruotsin hyvä vesitilanne ja heikentynyt sähkön kysyntä, joka johtuu taloudellisesta taantumasta.

Taantuma on alentanut myös päästöoikeuden hintaa, mikä näkyy sähkön halpenemisena.

Lisäksi Fortumin toista päätuotetta, kaukolämpöä, on mennyt kaupaksi lämpimien säiden takia aiempaa vähemmän.

Suomalaisen sähkönkuluttajan kannalta markkinatilanne on ristiriitainen.

Kun tukkuhinnat laskevat, sen pitäisi jonkin aikaviiveen jälkeen näkyä myös kotitalouden sähkölaskun halpenemisena.

Toisaalta viime kuukausina on havaittu, että pohjoismaiset markkinat eivät toimikaan enää yhtenäisinä.

Norjan ja Ruotsin halvan vesivoiman halventamat sähkön hinnat eivät välitykään ennä kovin tehokkaasti Suomeen, vaan täällä sähkön tukkuhinnat ja niitä seuraavat vähittäishinnat ovat Norjaa ja Ruotsia korkeammat.

Halpa sähkö ei kulje Suomeen saakka, koska rajayhteydet Ruotsin ja Suomen välillä ovat puutteelliset. Pullonkauloja on myös Norjan ja Ruotsin välillä.

Ruotsin ja Suomen yhteyttä paransi viime vuoden lopulla käyttöön tullut uusi kaapeli, mutta se on ollut pois pelistä helmikuusta, jolloin laivan ankkuri rikkoi sen.

Suomen hinta-alueen eriytymistä on kärjistänyt muuttuva tilanne Venäjällä.

Siellä on otettu käyttöön uusi sähkön hintajärjestelmä. Sähköä ei enää kannata tuoda kaapelin sallimalla maksimimäärällä koko ajan, vaan säännöstellen.

Se on vähentänyt sähkön tuontia Venäjältä, mikä osaltaan nostaa hintatasoa Suomessa.

Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula piti yhtiön tulosta kuitenkin hyvänä "haastavat olosuhteet huomioiden".

Tukkumarkkinoiden kovat hintamuutokset eivät sellaisinaan näy tuloksessa, koska heilahteluja voidaan tasoittaa suojausjohdannaisilla. Tällöin hintahuippujen ja pudotusten vaikutukset tuloksessa tasaantuvat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää