Talous

Elinkeinoelämän valtuuskunta: Suomen ei kannata tukea ”pehmobrexitiä”

Evan uunituoreen raportin mukaan Suomen ei kannata tukea pehmeää brexitiä, joka lisäisi riskiä EU:n hajaannuksesta ja erilaisten erityisjärjestelyjen ketjureaktiosta.

Britannian ero heikentää EU:ta, muuttaa jäsenmaiden valtasuhteita ja todennäköisesti myös EU:n politiikkaa. Suomen ei kannata tukea kuitenkaan pehmeää brexitiä, arvioi Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) perjantaina julkistama brexit-analyysi.

”Pehmobrexit” lisäisi riskiä EU:n hajaannuksesta ja erilaisten erityisjärjestelyjen ketjureaktiosta.

Evan toimitusjohtajan Vesa Vihriälän ja Elinkeinoelämän keskusliiton johtajan Taneli Lahden kirjoittamassa raportissa muistutetaan, että pienelle ja perifeeriselle Suomelle nimenomaan EU:n yhtenäisyys ja tehokkaat sisämarkkinat ovat tärkeämpiä asioita kuin monelle muulle EU-maalle.

Raportti ennakoi, että brexitin myötä Suomelle tärkeän pohjoisen ryhmän vaikutusvalta vähenee. Ryhmä ajaa vapaakauppaa, kevyttä sääntelyä ja finanssipolitiikan kurinalaisuutta.

Brexit heikentää kirjoittajien mukaan myös Saksan vaikutusvaltaa EU:n talouspolitiikkaan, koska Saksa menettää tärkeän liittolaisen. Samalla muiden suurten eli Ranskan, Espanjan ja Italian valta kasvaa.

Suomelle Saksa säilyy raportin mukaan yhä tärkeimpänä kumppanina EU:ssa. Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi lisää myös todennäköisesti tarvetta Saksan poliittiselle johtajuudelle.

Suomi joutuu brexitin jälkeen etsimään kuitenkin näkemyksilleen ymmärrystä enenevästi myös muista maista, raportti arvioi.

”Suomen on myös oltava aikaisempaa valmiimpi hankaliin kompromisseihin, mutta politiikkalinjauksia ei ole tarvetta muuttaa radikaalisti”, kirjoittajat painottavat.

Suomelle uudet valtasuhteet tarkoittavat vaikeampaa toimintaympäristöä.

”Erityisesti on syytä varautua siihen, että jos Saksa ja Ranska pääsevät jostakin asiakokonaisuudesta yhteisymmärrykseen, riittävän vahvan koalition muodostaminen niiden kannan voittamiseksi on aikaisempaakin vaikeampaa.”

”Saksassa suhtaudutaan pohjimmiltaan myönteisesti Euroopan integraatioon, ja Saksa on osoittanut halukkuutta erilaisiin kompromisseihin. Tällaiset ratkaisut voivat asettaa Suomen hankalaan asemaan, jos niihin ei ole ajoissa varauduttu”, raportti varoittaa.

Suomelle ei pitäisi olla kuitenkaan ylivoimaista hyväksyä yhteistä päätöksentekoa silloin, kun yhden jäsenmaan toimet eivät riitä euroalueen tai koko EU:n ongelmien ratkaisemiseen.

Kirjoittajat muistuttavat, että rahoitusvakauden turvaamisessa ylikansallisten toimien tarve on ilmeinen.

”Tämä puoltaa paitsi pankkiunionin loppuun saattamista myös sekä pankkeja että valtioita koskevien kriisinhallintamenettelyjen kehittämistä yhteisen lainsäädännön pohjalta.”

Yhteistyötä tarvitaan myös maahanmuutto- ja turvallisuuspolitiikassa.

Raportti muistuttaa, että Suomelle hankalaa voi olla myös integraation tiivistyminen tavalla, että vain osa maista etenee muita pidemmälle.

”Yhtäältä eriytyminen sallii Suomen jättäytyä pois sille vastenmielisestä yhteistyöstä. Jos esimerkiksi osa euromaista haluaisi perustaa maiden välisen automaattisen finanssipoliittisen tasausmekanismin, Suomi voisi ehkä jäädä sen ulkopuolelle.”

Poisjäänti voi heikentää kuitenkin sisäistä yhtenäisyyttä ja päätöskykyä.

”EU:n koheesion heikentyminen on huono asia EU:n turvallisuuspoliittisen roolin näkökulmasta. Suomen täytyykin hyvin huolellisesti arvioida, milloin erilaisista hankkeista pois jääminen on järkevää.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Elinkeinoelämän valtuuskunta
 • EU
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää