Talous

Lufthansan tiistaille ja keskiviikolle venyvä lakko vaikuttaa 180 000 matkustajaan – 1 700 lentoa perutaan

Vuodesta 2012 jatkunut työtaistelu lentäjien palkoista on huipentumassa tähän asti Lufthansalle kenties kalleimpaan lakkoon. Saksalainen ammattiliitto ei hyväksy Lufthansan sovittelutarjouksia.

Lentoyhtiö Lufthansan lakko jatkuu tiistaina ja keskiviikkona haitaten noin 180 000 matkustajan lentoja.

Lentäjien ammattijärjestö Vereinigung Cockpit (VC) ilmoitti sunnuntaina, että koska neuvotteluissa ei oltu edistytty, lakko jatkuu. Lufthansa vahvisti maanantaina, että yhtiö joutuu noin 1 700 lentoa, jos osapuolet eivät pääse ajoissa sopuun.

Työtaistelu ei vaikuta Suomesta lähteviin tai Suomeen saapuviin lentoihin vielä maanantaina, mutta Lufthansan lennoilla tiistaina ja keskiviikkona matkustavien kannattaa varautua peruutuksiin. Ajankohtainen tieto peruutuksista näkyy yhtiön flight status -linkin kautta.

Ammattiliitto VC ilmoitti tiedotteessaan, että lentäjien lakko alkaa vaikuttaa lähialueen lentoihin tiistaina kello 00.01, ja lähi- sekä kaukolentoihin keskiviikkona puoliltaöin.

Viime viikolla Lufthansa joutui perumaan keskiviikosta lauantaihin noin 2 800 lentoa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lentäjien lakkotoimet vaikuttivat tuolloin noin 350 000 matkustajan lentoihin, ja aiheuttivat yhtiölle arviolta 20 miljoonan euron tappiot ensimmäisten kahden päivän aikana.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan jatkuessaan tällä viikolla lakko aiheuttaa 45 miljoonan tappiot Lufthansalle. Lakosta on tulossa viime vuosien kallein.

Tämä oli jo 14. Lufthansaan kohdistunut työtaistelu vuodesta 2014 lähtien. Kahden vuoden aikana yhtiölle on kertynyt noin 450 miljoonan euron tappiot lentäjien ja matkustamohenkilöstön lakkojen vuoksi.

Luvuissa ei ole huomioitu mahdollista mainehaittaa. Jatkuvat lakot voivat saada ihmiset harkitsemaan muiden lentoyhtiöiden käyttämistä.

Ammattijärjestö VC haluaa 5 400 lentäjälle vuosittaisen 3,7 prosentin korotuksen viidelle vuodelle. Palkankorotukset alkaisivat taannehtivasti vuodesta 2012 lähtien. Lentäjien edellinen palkkasopimus umpeutui tuolloin.

”Yhtiöltä ei ole vieläkään tullut sellaista tarjousta, josta neuvottelut voisivat alkaa”, kommentoi ammattijärjestön hallituksen jäsen Jörg Handwerg sunnuntai-iltana.

Lufthansa on tarjonnut lentäjille 4,4 prosentin palkankorotuksia kahdessa vaiheessa, ja 1,8 kuukauden palkan arvoisen kertakorvauksen kuuden vuoden aikana.

VC on kuitenkin torjunut tarjouksen riittämättömänä. Yhtiö ilmoitti sunnuntaina olevansa pettynyt lentäjien ratkaisusta.

Ammattiliitto huomauttaa tiedotteessaan, että Lufthansan johtoryhmän jäsenet ovat viime vuosina saaneet jopa 30 prosentin palkankorotuksia.

Liiton lakkoherkkyyttä lisäsi myös todennäköisesti Lufthansan yrittämät oikeustoimet työntekijäpuolta vastaan. Yhtiö vetosi Münchenin työoikeuteen lakon kieltämiseksi väliaikaisesti.

Maanantaina työoikeus kuitenkin hylkäsi Lufthansan vetoomuksen, Reuters kertoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lentoliikenne
 • Lakko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Autoja tuhoutui tulipaloissa Vantaalla – paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi

  9. 9

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  10. 10

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää