Talous

OECD näkee valoa Trumpin suunnitelmissa – povaa kiihtyvää talouskasvua koko maailmaan

Nyt on elvytysikkuna auki myös muissa maissa, toteaa OECD:n pääsihteeri Angel Gurría järjestön uusimmassa talouskatsauksessa.

Vauraiden maiden yhteistyöjärjestö OECD suhtautuu toiveikkaasti Yhdysvaltojen tulevan presidentin Donald Trumpin talouspoliittisiin linjauksiin. Niin toiveikkaasti, että järjestö päätti nostaa koko maailmantalouden kasvuennustetta lähes pelkästään Trumpin ansiosta.

Yhdysvalloista on tulossa OECD:n ennusteen mukaan vauhdikkaimmin kasvava kehittynyt talous ensi vuonna 2,3 prosentin kasvulla. Euroalue sitä vastoin kasvaa 1,6 prosenttia ja EU:sta eroa hautova Britannia vain 1,2 prosenttia.

”[Trumpin finanssipolitiikka] on tärkeä osa ennustettamme. Odotamme kansantuloon suhteutettuna 0,25–0,5 prosentin elvytystä Yhdysvaltoihin vuoden 2017 toisella puoliskolla, josta suurin osa käytetään infrastruktuuriin”, kertoo OECD:n pääekonomisti Catherine Mann Financial Times -lehdelle.

Valtio sääntelee finanssipolitiikalla, kuten verotuksella ja investoinneilla, kulujaan ja menojaan.

Mann odottaa Yhdysvaltojen löyhän finanssipolitiikan jatkuvan Trumpin veronkevennysten merkeissä vuonna 2018, jolloin elvytyksen kokoluokka olisi jo noin prosentti kansantuloon suhteutettuna.

OECD päivittää koko planeetan kattavaa talousennustettaan kahdesti vuodessa. Maanantaina julkaistussa raportissaan järjestö kirkasti maailmantalouden kasvunäkymiä.

OECD povaa maailmantaloudelle 3,3 prosentin kasvua ensi vuodelle, kun aiemmin ennuste oli 3,2 prosenttia. Raportin mukaan ennusteen nostaminen johtuu juuri Trumpin lupailemasta elvytysohjelmasta ja veronkevennyksistä.

Vuonna 2018 maailmantalous kasvaa järjestön arvion mukaan 3,6 prosenttia. Jos ennuste toteutuu, kasvu olisi ripeintä sitten vuoden 2011. Yhdysvaltojen infrastruktuurihankkeet ja niiden maailmanlaajuiset vaikutukset kysyntään heijastuvat myös vuoden 2018 lukemissa, OECD kirjoittaa.

Alun perin moni analyytikko arveli Donald Trumpin vaalivoiton vaikuttavan negatiivisesti markkinoihin ympäri maailmaa.

Sijoittajien ensireaktio vaalipäivänä olikin tyrmistys, mutta sittemmin Yhdysvaltojen Dow Jones Industrial Average ja S&P 500 -osakeindeksit ovat rikkoneet ennätyksiä ja dollari on vahvistunut.

Financial Times -lehden mukaan ennen vaaleja pidetyissä Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailmanpankin vuosikokouksissa ekonomistit kuiskuttelivat Trumpista kuin Voldermortista, Harry Potter -kirjasarjan vihollishahmosta, jonka nimeä ei uskallettu mainita ääneen.

Pelkona oli, että Trump laukaisisi globaalin paniikin ja ajaisi Yhdysvallat jopa maksukyvyttömäksi.

Pelot kuitenkin haihtuivat jo vaali-iltana Trumpin pitäessä yllättävän maltillista ja makeita lupauksia täynnä olevaa voittopuhettaan. Etenkin yksi kohta puheessa sai sijoittajat höristämään korviaan.

”Me jälleenrakennamme moottoritiemme, siltamme, tunnelimme, lentokenttämme, sairaalamme... Me uudistamme infrastruktuurimme, josta sivu mennen sanottuna tulee parempaa kuin missään muualla”, Trump vahvisti vaalilupauksensa.

Perinteistä rautatie- ja homekouluelvytystä siis.

Sijoittajat toivovat, että valtavat infrahankkeet antavat ainakin väliaikaisen piristysruiskeen kansantalouteen. Epäilijät tosin pelkäävät, että melko hyvin finanssikriisistä elpynyt Yhdysvallat ylikuumenee nousukautena tehtävän elvytyksen myötä.

Liian suuret investointiohjelmat ja samanaikaiset veronkevennykset voivat myös romuttaa Yhdysvaltojen julkisen talouden.

Trump on puhunut jopa ”biljoonan dollarin infrastruktuuriohjelmasta” kymmenen vuoden ajalle, kun Yhdysvaltojen bruttokansantuote on noin 18 000 miljardia dollaria eli 18 biljoonaa dollaria.

Yhdysvaltojen infrastruktuuri joka tapauksessa kaipaa perusteellista remonttia. Insinöörien ammattiliitto ASCE arvioi, että Yhdysvaltojen julkisella sektorilla on jo peräti 3 600 miljardin dollarin edestä korjausvelkaa.

Myös republikaanipresidentin vastapuoli, demokraattipuolue, saattaa innostua elvytyksestä, sillä myös demokraattiehdokas Hillary Clinton kampanjoi siltojen, teiden ja sairaaloiden korjauksella. Veronkevennyksiä demokraatit todennäköisesti vastustavat kiivaasti.

On kuitenkin yhä epäselvää, kuinka Trump elvytyshankkeensa toteuttaa. Vielä kampanjansa aikana Trump aikoi rahoittaa ”biljoonan dollarin hankkeet” yrityksille suunnatuilla noin 137 miljardin veronkevennyksillä, joiden vastuulle hankkeiden toteutuminen lopulta jäisi, kertoo verkkomedia Vox.

OECD:n pääsihteeri Ángel Gurría toivoo, että muutkin kynnelle kykenevät maat liittyvät Yhdysvaltojen elvytystöihin mukaan, joskin järjestö painottaa myös rakenteellisten uudistusten tärkeyttä.

”Tämä ei ole mikään tyhjä sekki valtioille. OECD esittää, että finanssipolitiikkaa käytettäisiin entistä viisaammin niin, että menot kohdennettaisiin talouskasvua tukeviin hankkeisiin, kuten korkealaatuisiin infrastruktuuri-investointeihin, innovaatioihin ja koulutukseen, mikä tekisi kasvusta myös tasa-arvoisempaa.”

Voimakkaasti elvyttävä keskuspankkien rahapolitiikka on painanut valtionlainojen korot niin alas, että maailmantalouteen on syntynyt ”mahdollisuuksien ikkuna” uusille valtiollisille hankkeille, OECD:n raportissa kirjoitetaan.

Osa maista, myös Suomi, on saanut velkaa jopa miinusmerkkisillä koroilla. Sijoittajat siis maksavat siitä hyvästä, että saavat lainata Suomen ja Saksan kaltaisille maille rahaa.

OECD arvioi, että jos vauraat valtiot lisäisivät julkisia menojaan 0,5 prosenttiyksiköllä vuodessa, valtaosa maista voisi rahoittaa menolisäyksen tulevien vuosien aikana ilman velkasuhteen kasvua. Älykkäästi suunniteltu maltillinen elvytys useassa maassa voisi kiihdyttää maailmantalouden kasvua.

Perinteisesti OECD on tunnettu tiukan talouskurin kannattajana, mutta järjestö on laajentanut keinovalikoimaansa viime vuosina. Suomikin on OECD:n jäsen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailmantalous
 • OECD
 • Yhdysvallat
 • Elvytys
 • Keskuspankit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Äitiyspakkauksen nimen vaihtamista pohditaan tasapuolisuuden vuoksi – Ministeri Saarikko: ”Uskon, että se ilahduttaisi montaa isää”

  4. 4

   Brexit maksaa jo nyt tavalliselle perheelle satoja euroja vuodessa: hinnat nousevat ja palkkojen kasvu takkuaa

  5. 5

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  6. 6

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi altaan pohjasta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  7. 7

   Suomalaisyritys keräsi 1,4 miljoonaa dollaria, rakensi sillä tietokoneen, jonka kehitykseen osallistui yli tuhat ihmistä netissä – Nyt kone on valmis: Avasimme Kiinasta tulleen paketin

  8. 8

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta suku­puolten väliset erot ovat maailman suurimmat

  9. 9

   Natsiroolistaan kuuluksi tullut näyttelijä varoittelee nyt kommunistien ja islamistien salaliitosta

  10. 10

   Kaatunut kuorma-auto haittaa liikennettä Kehä III:lla Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi altaan pohjasta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  7. 7

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  8. 8

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  9. 9

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  10. 10

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää