Talous

Suomen kasvu piristyy, Ruotsin hidastuu – Ruotsi pesee silti yhä Suomen selvästi talouden maaottelussa

Ruotsalaisilla kotitalouksilla on varaa jouluostoksiin, mutta kulutuksen kasvu hiipuu. Vienti ja erityisesti palveluvienti vetää paremmin kuin Suomessa.

Tukholma

Suomessa talouden tila näyttää valoisammalta kuin aikoihin. Kasvu on piristynyt, käy ilmi Tilastokeskuksen perjantaina julkaisemista luvuista.

Talous kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä 1,6 prosenttia vuositasolla, mikä on ennakkotietojen valossa jo lähellä euro­alueen keskimääräisiä lukuja.

Samaan aikaan naapurimaassa Ruotsissa kasvu on hidastunut viime vuoden hurjista neljän prosentin luvuista, eikä etumatka Suomeen ole enää yhtä murskaava kuin viime aikoina.

Ruotsin bruttokansantuote kasvoi kolmannella neljänneksellä 2,8 prosenttia vuositasolla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hidastumisesta huolimatta Ruotsi voittaa yhä Suomen selvin numeroin talouden maaotteluissa, tarkastelipa liki mitä mittaria tahansa.

”Tällaisia pieniä askelia pitäisi tulla paljon, jotta Suomi saavuttaisi Ruotsin. Suuri kuva on, että Ruotsin bruttokansantuote on nyt yli kymmenen prosenttia korkeammalla kuin kriisin alussa 2008. Suomen on yhä noin viisi prosenttia pienempi”, Suomen Pankin kansainvälisen ja rahatalouden toimiston päällikkö Samu Kurri summaa.

Ennusteiden mukaan Ruotsin kasvu jatkuu myös lähivuosina vahvempana, ja työttömyys supistuu selvemmin kuin Suomessa.

Julkisen talouden mittarit, kuten velka-aste ja alijäämä ovat huomattavasti paremmassa kunnossa Ruotsissa. Tämä näkyy alla olevista tilastoista.

Ruotsin paremman tilanteen taustalla on muun muassa se, että vienti vetää paremmin kuin Suomessa, vaikka se on Ruotsissakin yhä heikkoa.

Viennin pohja on laajempi, ja erityisesti palveluvienti on kasvanut Ruotsissa kriisivuosista selvästi, toisin kuin Suomessa.

”Jos katsoo globaaleja brändejä, on niitä Ruotsissa vaikka hur mycket, kun Suomesta saa hakemalla hakea”, Kurri sanoo.

Erityisesti Ruotsia on tukenut silti kotitalouksien kulutuksen rivakka kasvu. Kulutukseen on ollut varaa, sillä ruotsalaisten kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat viime vuosina kasvaneet selvästi nopeammin kuin suomalaisten, käy ilmi OECD:n tilastoista.

Korot ovat olleet alhaiset, työllisyys hyvää ja asuntojen hinnat ovat nousseet kovaa tahtia, mikä on tukenut omistusasujia.Syksyllä kotitalouksien kulutuksen kasvu on kuitenkin Ruotsissa hiipunut, mikä nyt hidastaa koko talouskasvua.

Ruotsi Handelsbankenin pääekonomisti Ann Öberg uskoo, että taustalla on huoli tulevasta. Tähän viittaisi, että kulutuksen kasvu hiipuu, vaikka kotitalouksien tulojen kasvu on yhä ripeää. Huolet voivat liittyä esimerkiksi asuntomarkkinoihin ja Ruotsin kotitalouksien kovaan velkataakkaan, jonka riskeistä puhutaan laajasti Ruotsissa.

”Kotitaloudet saattavat nyt esimerkiksi varautua mahdollisiin tuleviin koronnostoihin”, Öberg sanoo.

Kasvutahtia on hidastanut Ruotsissa sekin, että julkisen kulutuksen kasvu on hidastunut. Tähän voi vaikuttaa se, että turvapaikanhakijoiden tulo on rauhoittunut viime vuodesta.

Vaikka Ruotsin näkymät ovat yhä Suomeen verrattuna valoisalta, on naapurillakin haasteensa. Yksi on juuri kotitalouksien velkaantuminen.

Mikäli asuntojen hinnat laskisivat nopeasti, voisi se aiheuttaa ongelmia kotitalouksille ja heijastua myös talouteen laajemmin. Euroopan keskuspankin yhteydessä toimiva valvontaviranomainen ESRB varoitti Ruotsia riskeistä viimeksi tällä viikolla.

Se varoitti tosin myös Suomea kasvavasta kotitalouksien velasta. Ruotsin kotitalouksilla on OECD:n mukaan jo yli 170 prosenttia velkaa suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin, kun lukema Suomessa on vajaat 130 prosenttia. Hallitus on pyrkinyt puuttumaan velkaantumiseen muun muassa hiljattain voimaan tulleella asuntolainojen lyhennyspakolla. Useat asiantuntijat ovat arvioineet, että lisätoimia tarvitaan yhä.

Tukholman yliopiston kansainvälisen talouden professori Lars Calmfors katsoo, että Ruotsin haasteisiin lukeutuu lisäksi muun muassa viime aikoina paljon parjatun koulujärjestelmän parantaminen ja ylijäämän kerääminen heikkoja aikoja varten.

Suurin haaste liittyy silti Ruotsiin tulleiden turvapaikanhakijoiden työllistämiseen. Yksin viime vuonna tulijoita oli 163 000. ”Suurin haasteemme on saada turvapaikanhakijoina tulleet ja yleisesti Euroopan ulkopuolelta tulleet työmarkkinoille”, hän sanoo.

Lokakuussa ulkomailla syntyneiden työttömyysaste oli noin 15 prosenttia, kun Ruotsissa syntyneiden oli noin neljä prosenttia, paikallinen tilastokeskus kertoo. Eron on odotettu kasvavan, kun viime vuoden tulijat vähitellen tulevat työmarkkinoille.

”(Hallituksen) ajatuksena on yrittää panostaa koulutukseen ja palkkatukeen. Se on hyvä, mutta en usko, että selviämme vain näillä keinoilla.”

Kovaa keskustelua käydään muun muassa siitä, pitäisikö työehtosopimuksien alimpien palkkojen joustaa alaspäin työllistämisen helpottamiseksi. Niin tutkijoiden kuin poliitikkojenkin näkemykset eroavat voimakkaasti. Calmfors pitää keskustelua tärkeänä.

”Ennen erot valmiuksissa olivat Ruotsin työmarkkinoilla huomattavasti pienemmät, nyt tilanne on täysin toinen. Osin siksi, ettei koulutus ole toiminut niin hyvin, mutta erityisesti, koska maahanmuuttajien joukossa on paljon alhaisen koulutustason tai valmiuksien ihmisiä.”

Samaan aikaan, kun ulkomaalaistaustaisten työttömyys on ongelma, on suuri osa Ruotsin työllisyyden kasvusta tullut viime aikoina juuri ulkomailla syntyneiden työllistymisestä, työvoimaviranomaiset tilastot osoittavat.

Lisäksi ulkomailla syntyneiden työllisyysaste (15–74-vuotiaat) on Ruotsissa parempi kuin koko väestön Suomessa.

Lokakuussa ulkomaalailla syntyneiden työllisyysaste oli Ruotsin tilastokeskuksen mukaan 61,7 prosenttia, kun vastaava koko väestön työllisyysaste Suomessa oli 59,5 prosenttia.Suomen teollisuus elpymässä

Suomen talouden hidas elpyminen pitkittyneestä taantumasta alkoi viime vuonna. Taloutta kasvatti etenkin yksityinen kulutus ja rakennusteollisuus.

Tilastokeskuksen perjantaina julkaisemat tarkentuneet tiedot kertovat, että talous on kasvanut tänä vuonna aikaisemmin arvioitua ripeämmin.

Heinä–syyskuussa Suomen kausivaihtelusta tasoitettu bruttokansantuote kasvoi Tilastokeskuksen mukaan 0,4 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Työpäiväkorjattu bruttokansantuote kasvoi 1,6 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Suurin muutos tarkentuneissa tiedoissa koskee alkuvuotta. Tilastokeskuksen edellisen julkistuksen mukaan talous kasvoi tammi–maaliskuussa 0,3 prosenttia ja perjantaina julkistettujen täsmennettyjen tietojen mukaan 0,8 prosenttia.

”Yleisnäkymä on, että Tilastokeskuksen uusien tietojen perusteella talouskasvu on kiihtynyt tänä vuonna aikaisemmin arvioitua enemmän. Etenkin teollisuudessa suhdanne näyttäisi parantuneen. Osa siitä tulee todennäköisesti viennistä, mikä on Suomelle tärkeää”, sanoo Suomen Pankin ennustepäällikkö Juha Kilponen.


Marraskuun puolivälissä oli jo merkkejä, että teollisuus olisi viimein elpymässä. Silloin Tilastokeskus kertoi, että teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi syyskuussa 5,3 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa 3,2 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Ennen syyskuuta tilaukset vähenivät yhtäjaksoisesti vuoden.

Teollisuuden piristyminen ja tilastotietojen tarkentuminen tarkoittavat, että ennusteita Suomen talouden kehittymisestä parannetaan todennäköisesti lähiviikkoina.

Valtiovarainministeriö ennusti syyskuussa, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,1 prosenttia ja ensi vuonna 0,9 prosenttia.

Palkansaajien tutkimuslaitos arvioi syyskuun lopussa kuluvan vuoden talouskasvuksi niin ikään 1,1 prosenttia, mutta käsitys ensi vuodesta oli myönteisempi: bruttokansantuote kasvaa 1,3 prosenttia.

Suomen Pankin ennusteen mukaan bruttokansantuote kasvaa sekä tänä vuonna että ensi vuonna 1,1 prosenttia.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talous
 • Ruotsi
 • Suomi
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lönnrotinkadun yliajaja heti kävelijöiden päälle ajettuaan: ”Ne hajotti mun Jaguarin, enkä kadu mitään” – video näyttää miehen reitin Helsingin keskustassa

  2. 2

   Trump elää hampurilaisilla ja kevytkolalla, Obaman ruokaympyrä on kuplan muotoinen – lempiruoka paljastaa puoluekannan USA:ssa

  3. 3

   HSL mullistaa lippujen hinnat Helsingin seudulla: kännykällä maksaminen halpenee merkittävästi

  4. 4

   Suomessa on jo lähes 70 000 syrjäytynyttä nuorta, etenkin poikien asema on heikentynyt – Professori kertoo viisi konkreettista keinoa syrjäytymisen ehkäisyyn

  5. 5

   Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä

  6. 6

   ”Mielestäni hän teki sen tahallaan”, sanoi yliajajan uhriksi jäänyt nainen oikeudessa – HS seuraa Lönnrotinkadun yliajokäräjiä Helsingissä

  7. 7

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  8. 8

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  9. 9

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  10. 10

   ”10 neuvoa kannabiksen turvallisempaan käyttöön” – THL julkaisi ensi kertaa ohjeistuksen, sillä asenteet pössyttelyä kohtaan lievenevät Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä

  4. 4

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  5. 5

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  6. 6

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  7. 7

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  8. 8

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  9. 9

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Viharikosepäilyjen määrä tasaantui huippulukemista, mutta verkkoöykkäreitä jää tilastoimatta – väestöön suhteutettuna eniten ilmoituksia Forssassa, Kiteellä ja Kemissä
  3. Lönnrotinkadun yliajaja heti kävelijöiden päälle ajettuaan: ”Ne hajotti mun Jaguarin, enkä kadu mitään” – video näyttää miehen reitin Helsingin keskustassa
  4. EU pääsi sopuun lähetettyjen työntekijöiden työehdoista – Rakennusliiton mukaan vaikutukset eivät heijastu Suomeen
  5. Suomessa on jo lähes 70 000 syrjäytynyttä nuorta, etenkin poikien asema on heikentynyt – Professori kertoo viisi konkreettista keinoa syrjäytymisen ehkäisyyn
  6. ”Mielestäni hän teki sen tahallaan”, sanoi yliajajan uhriksi jäänyt nainen oikeudessa – HS seuraa Lönnrotinkadun yliajokäräjiä Helsingissä
  7. Mitä läksiäislahjaksi supertiukalle ministerille? Wolfgang Schäublen henkilökunta päätyi ”mustaan nollaan”
  8. Sanoma nostaa jälleen arviota menestyksestään – yhtiöltä jo toinen positiivinen tulosvaroitus runsaan kuukauden aikana
  9. Donald Trumpin erottama entinen FBI-johtaja twiittaa salanimellä hempeitä maisemakuvia ja mietelauseita, ja tämän takia se on paras asia nyt Twitterissä
  10. Rahan takia pelaavan australialaisen tennistoivon syöttö sai aikaan hämmentävän someraivon – ”Lopettakaa rahan käyttäminen”
  11. Tunti sitten
  12. AL: Varusmies osallistui palveluspuvussa Tampereen mielenosoitukseen – Puolustusvoimat HS:lle: ”Asiaa tutkitaan parhaillaan”
  13. Näytä lisää