Talous

Japanilainen Softbank sanoo sijoittavansa 50 miljardia dollaria USA:han – Trump: Minun ansiotani

Miljardööri Masayoshi Son sanoi edellyttävänsä runsasta säännösten purkua Trumpin hallinnolta.

Japanilainen miljardööri Masayoshi Son ilmoitti tiistaina 50 miljardin dollarin (noin 47 miljardia euroa) sijoituksista Yhdysvaltoihin ja 50 000 työpaikan luomisesta. Presidentiksi valittu Donald Trump sanoi, että sijoituspäätös oli suora seuraus hänen valinnastaan.

Son on pääomistaja Softbank Groupissa.

Wall Street Journal -sanomalehti kertoi, että 50 miljardin dollarin sijoitus olisi tarkoitus kohdentaa Yhdysvaltoihin rahastosta, jota Softbank johtaa ja jota rakennetaan yhdessä Saudi-Arabian valtionrahaston ja muiden sijoittajien kanssa.

Softbank omistaa jo 82 prosenttia amerikkalaisesta telejätti Sprintistä. Sonin ilmoitus herätti sijoittajien keskuudessa spekulointia siitä, että Softbank voisi käynnistää uudelleen yhdistymiskeskustelut toisen telejätin T-Mobile US:n kanssa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ne keskeytyivät viimeksi amerikkalaisviranomaisten sääntelypaineen alla.

Luvatun sijoituksen kohdentamisesta, ajankohdasta tai työpaikkojen syntymisestä ei annettu tarkempia tietoja. Sprint-operaattori vähentää paraikaa henkilöstöään toteuttaessaan tälle vuodelle asetettua yli kahden miljardin dollarin säästöohjelmaa.

Reutersin arvion mukaan näyttää Trump keskittyy kauppapolitiikassaan yksittäisten yritysten kanssa tehtäviin sopimuksiin samaan aikaan kun hän kääntää selkäänsä laajemmille, vuosikausia harjoitetuille valtioiden välisille sopimuksille.

Trump kampanjoi säännösten purkua vastaan ja kertoi olevansa avoimempi yritysten fuusioille kuin istuva presidentti Barack Obama.

Trump ja Son kertoivat sijoitusaikeesta yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Trump Tower -rakennuksessa Manhattanilla.

”Naiset ja herrat, tämä on Masa Softbankista ja hän on juuri sopinut sijoittavansa 50 miljardia Yhdysvaltoihin ja 50 000 työpaikkaa”, Trump sanoi.

”Hän ei koskaan tekisi tätä jos emme olis voittaneet vaaleja”, Trump twiittasi myöhemmin.Son, joka oli pukeutunut punaiseen solmioon ja punaiseen villapaitaan puvuntakin alla, kertoi toimittajille, että Softbankin johdolla Yhdysvaltoihin luodaan työpaikkoja sijoittamalla startup-yrityksiin.

Son lupasi sijoittaa luvatun summan ja luoda 50 000 työpaikkaa. Hän lisäsi, että odotti puolestaan Trumpin hallinnolta paljon deregulaatiota eli säännösten purkua.

Aikataulua sijoituksille ei kerrottu. Trumpin nelivuotinen presidenttikausi alkaa, kun hänet nimitetään virkaansa 20. tammikuuta.

Softbank oli ilmoittanut lokakuussa, ennen presidentin vaalia, sijoittavansa yhdessä Sauda-Arabian valtionrahaston PIF:n kanssa jopa 45 miljardia dollaria seuraavan viiden vuoden kuluessa äänestyksestä Yhdysvaltoihin.

Tästä Softbankin osuuden odotettiin olevan vähintään 25 miljardia dollaria, Reuters kertoo.

Softbankin osakkeet nousivat 6,2 prosenttia keskiviikkona Tokiossa. Myös Sprintin ja T-Mobile US:n osakkeiden hinnat nousivat.

Softbank tunnetaan Suomessa mobiilipeliyhtiö Supercellin suurena osaomistajana. Se myi Supercell-omistuksensa hyvällä voitolla kesäkuussa kiinalaiselle Tencent-yhtiölle.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teleoperaattorit
 • Yhdysvaltain talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  2. 2

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  3. 3

   EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Media: Trumpin perhe yritti äänestää New Yorkin pormestarin­vaaleissa, mutta siitä ei oikein tullut mitään

  6. 6

   Suomalainen opettaja ehdolla ”opetuksen Nobel-palkinnon” saajaksi – keksi menetelmän, joka paransi oppilaiden koetuloksia

  7. 7

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yli 2,5 miljoonan lisäkorvauksia hakeva Anneli Auer kuvaili oikeudessa, miten suhde lapsiin mureni – ”Toivon vaan, että tämä olisi ohi”
  3. Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”
  4. Vuoden 2017 sana on feminismi, sillä ihmiset hakivat sen merkitystä sanakirjasta todella kiihkeästi – ja sille oli tänä vuonna myös syynsä
  5. Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla Tilaajille
  6. Iivo Niskaselle takaisku – ei kilpaile viikonloppuna Italian maailmancupissa
  7. Ranskan ympäriajon nelinkertainen voittaja jäi kiinni dopingista – selityksenä voimakkaiden astmaoireiden hoitaminen
  8. EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa
  9. Oman tiensä kulkija tuli Vantaan Ducksin avuksi lentopalloliigaan – Pasi Hyvärinen on myös padelin ja mailapelin kuninkaan racketlonin taitaja
  10. Media: Trumpin perhe yritti äänestää New Yorkin pormestarin­vaaleissa, mutta siitä ei oikein tullut mitään
  11. Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä
  12. Näytä lisää