Talous

Viimeinen päivä velkoa Anttilaa aiheuttaa vilskettä – velkomuksia tullut jo 2 000 kappaletta

”Niitä tulee koko ajan. Postitse, lähetit tuovat ja sähköposteilla tulee eri osoitteisiin”, asianajaja Mikko Tiilikka kuvaa Suomen suurimman konkurssipesän velkomustulvaa.

Konkurssiin asetetusta tavarataloyhtiö Anttilasta voi vielä tänään keskiviikkona kello 24:ään asti hakea saataviaan konkurssipesästä.

Myöhemminkin velkominen on vielä lain mukaan mahdollista, mutta silloin velkomuksesta täytyy maksaa erikseen.

Anttilan konkurssin pesänhoitaja asianajaja Mikko Tiilikka kertoo, että velkomuksia on tullut tähän mennessä noin kaksi tuhatta kappaletta.

”Niitä tulee koko ajan. Postitse, lähetit tuovat ja sähköposteilla tulee eri osoitteisiin”, asianajotoimisto Krogeruksen osakas Tiilikka kertoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Määrällisesti suurin osa on yksityishenkilöiden vaatimuksia, mutta näppituntumani on, että euromääräisesti kyseessä on hyvin pieni vähemmistö.”

Anttilan konkurssipesä on yksi Suomen kaikkien aikojen suurimpia konkurssipesiä, ja suurin vuosikymmeniin.

Yhtiö asetettiin konkurssiin heinäkuussa. Sillä oli konkurssihetkellä varoja noin 80 miljoonaa euroa.

Velkoja oli konkurssivalvonnassa erilaiset enimmäiskorvausvaatimukset ja ehdolliset ilmoitukset mukaan lukien yhteensä noin 200 miljoonan euron edestä.

”Siitä saattaa sata miljoonaa hävitä veks, kun tosimaailmaan tullaan”, Tiilikka sanoo.

Hänen arvionsa mukaan etuoikeudettomat velkojat voivat saada noin 40–70 prosenttia saatavistaan konkurssipesästä, kunhan varat ja velat on saatu selvitettyä.

Myös konkurssipesän omat kulut ovat suuria.

”Puhutaan kymmenistä miljoonista”, Tiilikka suostuu arvioimaan. Hän suhteuttaa hoitamansa pesän kuluja siihen, että ennen konkurssiin julistamista Anttilan tappiot olivat kymmenen miljoonaa euroa kuukaudessa.

”Uskomattoman isoja kulusäästöjä on saatu tehtyä.”

Tiilikan mukaan on selvää, että konkurssipesän työ kestää vuosikausia.

”Se työ tehdään, mikä tarvitsee, ei yhtään enempää. Tässähän pesää hoidetaan velkojien rahoilla.”

Tiilikan mukaan Anttilan tavaratalojen vaihto-omaisuuden eli tavarataloissa myynnissä olevien tavallisten tuotteiden myynti on sujunut jopa ”erittäin hyvin”.

”Meillä on iso positiivinen myyntikate”, Tiilikka iloitsee.

”Moni vähittäismyyntikauppias olisi erittäin tyytyväinen, jos pääsisi vastaavaan. Meillä on vielä jatkuvasti tyhjenevät hyllyt, on eri asia myydä täysillä hyllyillä.”

Usein konkurssipesän vaihto-omaisuus täytyy myydä tappiolla, konkurssipesiin erikoistunut Tiilikka vertaa.

Anttila on myynyt yhtiön käyttöomaisuutta, myymäläkalusteita, hyllyjä ja myymälävalaisimia parinkymmenen tavaroita realisoivan tahon välityksellä eri tavoin, Tiilikka kertoo.

Tavaraa on myyty paljon esimerkiksi erilaisissa nettihuutokaupoissa.

Tiilikan mukaan tällaisissa myynneissä ei yleensä päästä lähelle edes kaluston kirjanpitoarvoa.

Anttilan konkurssissa poikkeuksena tästä yleissäännöstä ovat olleet tilanteet, joissa asiakkaat ovat voineet ostaa kalusteita suoraan myymälöistä.

Tällöin asiakkaat ovat voineet havaita kalusteiden toimivuuden paikan päällä ja hypistellä niitä. Niissä myynti on onnistunut hyvin, Tiilikka kertoo.

Viimeinen Anttila-tavaratalo Itäkeskuksessa sulkee ovensa lauantaina 10. joulukuuta kello 19.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • konkurssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää