Talous

2 280 000 000 000 euron mies – helsinkiläinen kauppatieteiden maisteri vastaa Euroopan keskuspankin arvopaperiostoista

Euroopan keskuspankin arvopaperiostoja hoitaa 51-vuotias helsinkiläinen kauppatieteiden maisteri.

Frankfurt

Euroopan keskuspankin seitsemännessä kerroksessa on sali, jossa kaikki puhelut äänitetään.

Pitkä mies kävelee näyttöruutujen täyttämässä kaupankäyntisalissa. Hän on 51-vuotias Torsti Silvonen, joka yhtenä kolmesta johtajasta käytännössä vastaa keskuspankin markkinaoperaatioista ja myös valvoo niitä.

Tarkemmin sanottuna kyse on eurojärjestelmän markkinaoperaatioista, jotka tarkoittavat pääasiassa arvopapereiden ostamista markkinoilta. Tällaisella rahapoliittisella elvytyksellä keskuspankki yrittää vauhdittaa euro­alueen talouskasvua.

Mittasuhteet ovat valtavat.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ensi vuoden loppuun mennessä eurojärjestelmä on ostanut markkinoilta arvopapereita 2 280 miljardin euron arvosta. Siis 2 280 000 000 000 eurolla. Se on yli 40 kertaa niin paljon kuin Suomen valtion budjetti.

”Eihän teitä häiritse, jos täällä otetaan valokuvia?” Silvonen kysyy englanniksi kaupankäyntisalissa.

Vastaukseksi kuuluu vain epämääräistä muminaa. Kaikki ovat keskittyneitä työhönsä. Silvosen lisäksi salissa on kaksi muutakin suomalaista: Suomen Pankin markkina-analyytikko Katariina Tanhua-Tyrkkö ja salkunhoitaja Vesa-Ville Virtanen.

”Ilman muuta käytämme aina hyväksi sitä tietoa ja osaamista, jota on kansallisissa keskuspankeissa ja joiden kanssa teemme yhdessä kaikki operaatiot. Yrityslainojen ostamisesta esimerkiksi Suomen Pankilla on paljon kokemusta.”

Salissa puhelut äänitetään, jotta edes vahingossa ei syntyisi epäilyjä sisäpiiritietojen välittämisestä ulkopuolisille ja jotta mahdolliset epäselvyydet saadaan nopeasti selvitettyä. Kun kyseessä ovat suuret kaupat, pienelläkin tiedolla voi olla suuri arvo.

Silvonen on tyypillinen keskuspankin virkamies. Hän asettelee sanansa tarkasti, sillä rahapolitiikkaa ja valittuja toimia kommentoi yleensä vain pääjohtaja Mario Draghi. Euroopan keskuspankissa Silvonen on työskennellyt vuodesta 1998.

Vuosina 2008–2010 Silvonen työskenteli Bahrainin keskuspankin johtokunnan neuvonantajana, mutta palasi Frankfurtiin. Kuluvan vuoden kesäkuussa hänet ylennettiin. Käyntikortissa lukee Deputy Director General.

”Valmistuttuani kauppakorkeakoulusta ensimmäinen duunipaikkani oli Suomen Pankissa. Kaverit ovat vitsailleet, että Suomen pankkikriisi alkoi melkein heti, kun menin sinne töihin.”

Silvonen aloitti Suomen Pankissa tammikuussa 1991. Marraskuussa hallitus devalvoi markan.

”Minua kiinnosti kuitenkin markkina- ja sijoituspuoli, minkä takia siirryin jo Suomen Pankissa salkunhoitajaksi markkina­operaatioihin.”

Taloudellisesti euroalue on poikkeustilassa. EKP on maailman ensimmäinen suuri keskuspankki, joka turvautui negatiiviseen talletuskorkoon. Poikkeustoimet johtuvat euroalueen talouskasvun kangertelusta.

Brexit eli Britannian aikomus erota Euroopan unionista on herättänyt paljon kysymyksiä. Yhdysvaltojen tuleva presidentti Donald Trump on värikkäillä lausunnoillaan lisännyt pohdiskelua euroalueen lähitulevaisuudesta.

Taloudessa monet asiat liittyvät usein toisiinsa, ja kaikki ne pitää ottaa huomioon talouden kokonaiskuvassa.

Ostamalla arvopapereita markkinoilta keskuspankki lisää rahan tarjontaa. Tätä kutsutaan rahapoliittiseksi elvytykseksi. Arvopapereita myyvät pankit ja sijoittajat, jolloin EKP hyvittää arvopaperin myyjän keskuspankkitiliä.

Rahapoliittisessa elvytyksessä keskuspankki ei siis paina seteleitä tai lyö kolikoita, vaan nimenomaan luo keskuspankkirahaa. Eurovaltioiden joukkolainojen lisäksi eurojärjestelmä ostaa omaisuusvakuudellisia arvopapereita, katettuja joukkolainoja ja vakavaraisten yritysten joukkolainoja lukuun ottamatta rahoitusalan yhtiöitä.

Keinoja on siis monia.

”Mitä tahansa me täällä teemme, siinä on aina moninkertainen kontrolli.”

Markkinaoperaatioiden osastoa johtaa saksalainen Ulrich Bindseil yhdessä Silvosen ja Cornelia Holthausenin kanssa. Osasto on vähintään viikoittain yhteydessä eurovaltioiden keskuspankkien markkinaosastojen johtajiin.

Lisäksi Silvonen on usein yhteydessä muun muassa Yhdysvaltojen ja Japanin keskuspankkeihin.

Merkittävä osa arvopapereiden hankinnoista on eurovaltioiden joukkolainoja, joita ostavat kansalliset keskuspankit ja EKP. Suomen valtion joukkolainoja ostaa markkinoilta Suomen Pankki, jonka taseessa niitä on jo 18 miljardin euron arvosta.

Ostot ovat tärkeitä. Niillä keskuspankki yrittää vauhdittaa euroalueen talouskasvua. Jos talouskasvu kiihtyy, elintaso paranee ja ihmisten elämä euroalueella helpottuu monin tavoin.

Eurokriisi ei ole suinkaan ensimmäinen taloudellinen myrsky, jota Silvonen on seurannut aitiopaikalta.

Iltapäivä on nyrjähtänyt illaksi. EKP:n 41-kerroksisesta pilvenpiirtäjästä erottuvat Frankfurtin finanssikeskuksen valaistut tornitalot.

Silvonen on tullut toimistoonsa jo varhain aamulla. Työpäivät ovat pitkiä, koska arvopaperimarkkinoilla kauppaa käydään liki kellon ympäri. Markkinaoperaatioiden osasto kirjoittaa myös päivittäin katsauksen tai useampia arvopaperimarkkinoiden tapahtumista.

”Tänään pitää vielä vastata päivän sähköposteihin.”

Yksi historiallinen päivä Silvosen uralla oli 9. elokuuta 2007, jolloin Yhdysvaltojen rahoitusmarkkinoiden kriisin globaali vaikutus alkoi tulla ilmi.

”Rahamarkkinakorot alkoivat nousta jo aamuyöllä Aasiassa. Kävin kysymässä esimieheltäni, mitä mieltä hän on poikkeuksellisista markkinaliikkeistä.”

Silvonen oli heti aamulla yhteydessä keskuspankkeihin Aasiassa ja hänen kollegansa kaikkiin euroalueen keskuspankkeihin. Heille tuli nopeasti selväksi, että tänä aamuna kaikki olisi toisin. Pankit olivat suuressa pulassa, koska rahamarkkinat olivat takalukossa.

”Markkinoiden paniikin takia EKP päätti järjestää niin sanotun hienosäätöoperaation, jossa normaalisti tarjoamme pankeille lainaa vakuutta vastaan 2–7 miljardilla eurolla yön yli. Tällä kertaa EKP päätti, että tarjoaisimme pankeille lainaa vakuutta vastaan rajoittamattomasti.”

Rajoittamattomalla rahoituksella EKP testasi, mikä oli pankkien rahoitustarve ja kuinka suuri paniikki oli. Lopputulos oli yllätys: EKP antoi yhden päivän aikana pankeille lainaa liki 95 miljardilla eurolla.

Koskaan aikaisemmin EKP ei ollut tarjonnut pankeille likimainkaan yhtä paljon lainaa hienosäätöoperaatiossa.

Elokuussa 2007 rahoitusmarkkinoiden myrsky oli siis alkanut voimistua. Vuorokautta myöhemmin Yhdysvaltojen keskuspankki aloitti vastaavan operaation ja Britannian keskuspankki vähän myöhemmin.

”Jälkeenpäin olen kuullut, että sen päivän jälkeen sijoittajat eivät enää epäilleet, onko EKP:n markkinaseuranta ajan tasalla.”

Alla olevalta aikajanalta näet, kuinka kansainvälinen rahoituskriisi eteni ja mitä Euroopan keskuspankki on tehnyt sen hillitsemiseksi. Klikkaa janalla olevia nuolia saadaksesi lisätietoa. Juttu jatkuu aikajanan jälkeen.Silvosen kokemuksella olisi varmasti kysyntää myös yksityisissä pankeissa, joissa palkat ovat suuremmat. EKP:sta lähtemistä hän ei ole edes miettinyt, vaikka ura Frankfurtissa on kestänyt jo 16 vuotta.

”Ehkä se on yhteisen hyvän tekeminen, joka täällä viehättää. Täällä tehdään aidosti yhteistyötä, ja ihmisiä on monista eri maista. Monet ovat kehuneet sitä, kuinka hyvä henki täällä on”, Silvonen kertoo.

Pitkät työpäivät ovat pieni hinta siitä, että voi olla tekemässä historiaa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Torsti Silvonen


 Syntynyt Helsingissä vuonna 1965.

 Valmistui kauppatieteiden maisteriksi Helsingin kauppakorkeakoulusta vuonna 1990.

 Työskenteli Suomen ­Pankissa vuosina 1991–1997.

 Asuu vaimonsa kanssa Frankfurtissa. Tytär opiskelee Britanniassa.

 Harrastaa maastopyöräilyä, melontaa, hiihtämistä, lukemista ja perhe-elämää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Keskustan hermo petti sotessa: kansanedustaja kutsuu neuvotteluja farssiksi ja sanoo kokoomuksen viittaavan kintaalla asiantuntijoille

  5. 5

   Kuokkavieraat varastivat useilta ihmisiltä omaisuutta yksityisjuhlissa Suomenlinnassa

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  9. 9

   Kolmea suomalaismiestä syytetään terrorismirikoksen valmistelusta – halusivat syyttäjän mukaan vierastaistelijoiksi Syyriaan

  10. 10

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  6. 6

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  9. 9

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  10. 10

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  11. Näytä lisää