Talous

Harvia hakee kasvu maailmalta – yritysostot tuovat mallistoon myös infrapuna- ja höyrysaunat

Perinteinen suomalainen kiuas on nykyään vain yksi osa Harvian liiketoimintaa. Ulkomaiset yritysostot tuovat mallistoon myös infrapuna- ja höyrysaunat.

”Suomalainen saunomiskulttuuri muuttuu, ehkä hitaasti mutta vääjäämättä.”

Näin ennustaa Tapio Pajuharju, joka siirtyi kesällä toimitusjohtajana vetämään perinteistä muuramelaista kiukaantekijää Harviaa.

Harvia on jo saunankiukaiden ykköstekijä maailmassa, mutta Pajuharjulla on yhtiölle kovia kasvusuunnitelmia.

Yhtiö pyrkii kiukaidentekijästä kokonaisten saunojen toimittajaksi. Eikä enää toimiteta vain suomalaista saunaa, vaan tuotevalikoimaan kuuluvat jatkossa myös infrapuna- ja höyrysaunat.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Erilaisia saunoja tarvitaan, että kasvu maailmalla olisi mahdollista.

Saunomisen lämpötilatkin vaihtelevat maailmalla huomattavasti. Venäläiset saunovat yli 90 asteessa, suomalaiset 80 asteessa, saksalaiset hieman sen alle, ja ruotsalaiset 60-70 asteessa. Lämpötila leudontuu mitä lännemmäksi mennään.

Harvia on jo hakenut kasvua riskit punnitsevilla askelilla maailmalla. Tuorein liike on itävaltalaisen Sentiotecin osto. Sen tarjontaan kuuluvat perinteiset skandisaunat, mutta myös etenkin Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa suositut infrapunasaunat.

Kun suomalainen löylysauna ja infrapunasauna yhdistetään, saadaan Sentiotecin myymät hybridisaunat.

”Saksassa yleistyy tapa, että käytetään molempia. Jos on kiire eikä ehdi lämmittää sähkösaunaa, infrapuna on valmiina välittömästi. Ihon pinta ei lämpiä löylysaunan tavoin, mutta lihakset lämpiävät ja rentoutuvat. Kun on enemmän aikaa, lämmitetään kiuas.”

Ennen Sentioteciä Harvia osti Virosta Spa Moduls -yhtiön. Nimensä mukaisesti se valmistaa moduulipohjaisia valmiita höyryhuoneita eli turkkilaisia saunoja.

Näin Harvialla on hallussaan kaikki tunnetuimmat saunatyypit.


Pajuharju selvittää Harvian uutta strategiaa, jolla lähdetään tavoittelemaan lisää myyntiä ja liikevaihtoa.

”Olemme suurin kiukaantekijä, mutta kuluttajan keskimääräisestä saunainvestoinnista kiukaan osuus on varsin pieni. Yritämme myydä asiakkaalle muutakin kuin kiukaan, eli parhaimmillaan kokonaisen saunan kaikkine tarpeineen.”

Harvialaisen kiukaan voi ostaa nyt halvimmillaan 150 eurolla. Kalleimmasta mallista joutuu maksamaan 1 500 euroa. Saunaan taas investoidaan kokonaisuudessaan 3 000-50 000 euroa.

”Mitä isompi siivu saunasta tulee meille, sen parempi, ja asiakaskin voittaa, kun saa kaiken yhdestä osoitteesta”, Pajuharju tiivistää.

Kotitalouksille Harvia saattaa pysyä pitkään pääasiassa kiukaantekijänä, mutta Pajuharju laskee yleisten tilojen, kylpylöiden ja lisääntyvien hyvinvointikeskusten varaan. Niihin tarjotaan täydellisiä saunaosastoja, joista parhaimmillaan löytyvät kaikki kolme saunatyyppiä rinnakkain.

Harvia odottaa paljon Keski-Euroopan markkinoista, joissa sauna liittyy yleiseen kiinnostuksen kasvuun terveellisistä elämäntavoista.

Lähiaikoina julkistetaan Harvian sponsoroima, suomalaisen kardiologin johtama kansainvälinen tutkimus.

Siinä sauna todetaan sydämen ja verisuoniston kuntoa edistäväksi laitokseksi, olettaen, että saunassa käydään vähintään kolme kertaa viikossa ja siellä viivytään ainakin parikymmentä minuuttia kerrallaan.

”Haluamme olla mukana yleisessä terveellisyystrendissä ja käytämme tätäkin lääketieteellistä tulosta markkinoinnissa”, Pajuharju sanoo.

Markkinointiin sopii myös juuri julkistettu suomalainen tutkimus saunomisen dementiaa ehkäisevästä vaikutuksesta. Tätä Itä-Suomen yliopiston tutkimusta Harvia ei sponsoroinut.

Myös infrapunasaunomisen terveellisyys on Pajuharjun mukaan yleisesti tunnustettu maailmalla, vaikka Pohjoismaissa tätä saunomislajia tunnetaan huonommin.Yritysoppien mukaan menestyvällä yrityksellä pitäisi olla takanaan hyvä tarina. Harvialla se liittyy perustajaan Tapani Harviaan, joka sodan aikana toimi hävittäjälentäjänä.

Tarinan mukaan hän teki pakkolaskun suomalaisen järven jäälle ja meni onnettomuuden jälkeen saunaan, jossa syntyi päätös ryhtyä kiuasvalmistajaksi. Sepänopit hän sai sodan jälkeen Valmetin metallitehtaalta Jyväskylässä.

1950-luvun lopulla Harvia myi noin 500 puulämmitteistä kiuasta vuodessa. 1980-luvun lopulla, kun sähkökiukaat olivat tulleet käyttöön, luku nousi 25 000 kiukaaseen.

Nyt Muuramen tehtaalta lähtee vuodessa noin 200 000 kiuasta, eli lähes tuhat kiuasta työpäivää kohden.

Tehtaalla kiirettä ei juuri havaitse. Tavaraa ei tuoteta liukuhihnalla, vaan pienissä ryhmissä, koska kiuasmalleja on satoja. Kun yksi tilaus on hoidettu, ryhmä siirtyy seuraavaan malliin.

Tehtaalta saa nykyisin myös valmiit saunat sisustuksineen erilaisilla puulajeilla ja valaistuksilla varustettuina. Omakotitalon pihasaunan pienimmän mallin asennusaika on päivä, jos perustus on valmiina.

Tapani Harvian tarinaan perustuen Harvia ryhtyi valmistamaan myös saunatarvikkeita, kauhoja, puutelineitä ja vaateripustimia. Niissä lentämisestä muistuttavat lentokonepelti ja niitit.


Kaksi vuotta sitten Harvian perhe kypsyi omistamiseen, kun suunniteltiin sukupolvenvaihdosta. Yhtiön enemmistö myytiin sijoitusyhtiö Capmanille.

Silloinen toimitusjohtaja Pertti Harvia kertoi myynnin syyksi korkean perintö- ja lahjaverokannan. ”Osakkeista pitäisi maksaa 19 prosenttia veroa. Perinnöstä tai lahjasta olisi tullut usean miljoonan euron velat”, Harvia kertoi haastattelussa.

Harvian suvun kolme myyjää kuittasivat kukin 14 miljoonaa euroa myyntitulona.

Harvioille jäi parikymmentä prosenttia osakkeista. He ovat edelleen vahvasti mukana toiminnassa. Pertti Harvia jatkaa hallituksessa, Timo Harvia on tuotekehitysjohtaja ja Ville Harvia Keski-Suomen myyntipäällikkö. Teemu Harvia vastaa tekniikasta ja kiinteistöistä.

Tapio Pajuharjulla on lähes 30 vuotta uraa takanaan Huhtamäessä, Lumenessa ja Hartwallissa. Hän pitää vahvuuksinaan kuluttajamarkkinointia, business-to-business -markkinointia ja jakelukanavien rakentamista.

Saunabisnekseen hän tutustui jo aiemmin Harvian hallituksessa.

Pajuharju sanoo, että saunatarpeiden myyntityyli vaihtelee maittain. Venäjällä ja Ruotsissa kuluttaja tekee päätöksen, Suomessa markkinoinnin kohteena ovat sekä kuluttajat että tukkurit. Saksassa pitää olla välit rakennusliikkeisiin.

Uusi omistaja Capman pyrkii pääomasijoittajana irtautumaan muutaman vuoden omistuksen jälkeen voitollisesti sijoituksestaan, esimerkiksi viemällä yhtiö pörssiin.

”Tulos ja prosessit ovat jo siinä kunnossa, mutta kokoa tarvitaan lisää”, Pajuharju sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Suomi ja Venäjä tärkeimmät maat


 Harvian vuotuinen liikevaihto on Sentiotecin oston jälkeen noin 60 miljoonaa euroa. Henkilöstöä on 370.

 Kiuasmerkkejä ovat Harvia ja Sentiotec. Erilaisia kiuasmalleja on yli 300.

 Tärkeimmät myyntimaat ovat suuruusjärjestyksessä Suomi (yli 40 prosenttia liikevaihdosta), Venäjä, Saksa, Itävalta, Ruotsi, Yhdysvallat.

 Tuotantoyksiköitä on Muuramen lisäksi Venäjältä ja Kiinasta, Virosta, Itävallasta ja Romaniasta.

 Markkinaosuus kiukaissa on Suomessa 50-60 prosenttia. Tärkeimmät kilpailijat: Saksalaiset Klafs ja EOS, ruotsalainen Tylö/Helo, virolainen Stoveman, suomalaiset Narvi, Misa, Ikikiuas, Mondex, Vuolux, Sawo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pk-yritykset
 • Sauna
 • Vienti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Äitiyspakkauksen nimen vaihtamista pohditaan tasapuolisuuden vuoksi – Ministeri Saarikko: ”Uskon, että se ilahduttaisi montaa isää”

  4. 4

   Brexit maksaa jo nyt tavalliselle perheelle satoja euroja vuodessa: hinnat nousevat ja palkkojen kasvu takkuaa

  5. 5

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  6. 6

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi altaan pohjasta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  7. 7

   Suomalaisyritys keräsi 1,4 miljoonaa dollaria, rakensi sillä tietokoneen, jonka kehitykseen osallistui yli tuhat ihmistä netissä – Nyt kone on valmis: Avasimme Kiinasta tulleen paketin

  8. 8

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta suku­puolten väliset erot ovat maailman suurimmat

  9. 9

   Natsiroolistaan kuuluksi tullut näyttelijä varoittelee nyt kommunistien ja islamistien salaliitosta

  10. 10

   Kaatunut kuorma-auto haittaa liikennettä Kehä III:lla Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi altaan pohjasta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  7. 7

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  8. 8

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  9. 9

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  10. 10

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää